32.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialŞef PSD Bruxelles: România poate avea postul de comisar european pentru Energie

Şef PSD Bruxelles: România poate avea postul de comisar european pentru Energie

Preşedintele PSD Bruxelles, Dan Luca, a declarat că România ar trebui să încerce obţinerea postului de comisar european pentru Energie după 2014, pentru că ţara are un „profil energetic” bun, transmite Mediafax.

„România are un profil energetic foarte bun, astfel că ar trebui să încerce să obţină următorul comisar european, după alegerile europene din 2014, pe Energie. Ca independenţă energetică de ţară, noi suntem printre primele trei state din Uniunea Europeană. Avem un profil foarte bun şi pe energia regenerabilă”, a spus Luca.

Citeşte şi: România, RECLAMATĂ la Bruxelles pentru certificatele verzi

El a subliniat că politica energetică a UE întâmpină, încă, dificultăţi în realizarea obiectivelor sale majore, precum asigurarea accesului la energie la preţuri rezonabile, garantarea siguranţei aprovizionării, scăderea emisiilor de dioxid de carbon, creşterea eficienţei energetice şi energiei produse din surse regenerabile, întărirea pieţei interne a energiei.

„De cele mai multe ori, politica energetică este privită ca o chestiune deosebit de sensibilă, de interes naţional, prin care unele state membre îşi propun să devină mai puternice şi mai influente ca altele. Chiar dacă interdependenţa statelor în sectorul energetic este o caracteristică esenţială, ţările membre continuă să ia decizii unilaterale care, de cele mai multe ori, duc la creşterea fluctuaţiei preţurilor la energie. În prezent, niciun stat membru nu poate asigura pe cont propriu aprovizionarea cu energie a cetăţenilor, şi mai ales la preţuri acceptabile”, a menţionat Dan Luca.

Citeşte şi: Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informationala : “România, la actualul preţ al energiei, este cea mai necompetitivă dintre toate ţările din UE”

România are, în prezent, în Comisia Europeană, portofoliul Agriculturii, prin comisarul european Dacian Cioloş.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă