19.8 C
București
miercuri, 11 septembrie 2024
AcasăSpecialSef de politie sanatos la chef, bolnav la demitere

Sef de politie sanatos la chef, bolnav la demitere

» La Slobozia, clanurile tiganesti se linseaza sub ochii politistilor, iar ministrul de Interne, Dan Nica, ameninta cu demiteri. Comandantul Politiei Slobozia, Iosif Chirica, a fost filmat, acum un an beat in casa unui interlop.

» In timp ce la Bucuresti se pregateste "decapitarea" Politiei Ialomita, angajatii acesteia se plang in strada de lipsa banilor pentru combaterea infractionalitatii si cred ca "neajunsurile" vor conduce "la savarsirea unor acte de coruptie".

Ministrul de interne, Dan Nica, vrea sefi noi la Inspectoratul de Politie al Judetului Ialomita (IPJ) si la Politia din Slobozia, dupa ce in acest municipiu au avut loc razboaie la scena deschisa intre tiganii spoitori si caldarari si numeroase alte incidente, precum filmarea sefului Politiei Municipale Slobozia, Iosif Chirica, in casa interlopului Gheorghe Toma, zis Gigi Piticu’. Inregistrarile cu politistul Chirica in stare de ebrietate au fost facute publice de Nina Stanciu, concubina interlopului, in urma cu patru luni. Scandalul, cunoscut indeaproape de ministrul de Interne, Dan Nica, a fost tinut insa sub capac pana deunazi, cand informatiile compromitatoare au ajuns in presa centrala. Nica a pretextat ca in tot acest timp a asteptat rezultatele unei anchete vizandu-l pe Chirica. Politistul ar putea scapa insa de demitere. Astfel, imediat dupa publicarea fotografiilor de la chef in presa locala, seful Politiei Slobozia, aflat in prag de pensie, a intrat in concediu medical pentru trei luni de zile. Singura explicatie oferita de IPJ Ialomita pentru incidentul cu Gigi Piticu’ a fost ca politistului i s-a inscenat "betia" cu ajutorul Xanaxului, un medicament folosit in tratarea depresiilor. La momentul respectiv, seful IPJ Ialomita, Stan Bitlan, a refuzat categoric adoptarea unei masuri coercitive impotriva subordonatului sau, invocand faptul ca, in urma anchetei interne desfasurate, "acesta nu a fost gasit vinovat". sirul scandalurilor din Ialomita, pentru care capii politiei risca demiterea, nu se opreste aici. In primavara acestui an, doua clanuri rivale s-au impuscat in fata Politiei Urziceni, iar in noaptea de 15 spre 16 august, in discoteca comunei Ciochina, la 30 de kilometri de Slobozia, alti 50 de romi s-au batut cu sabii si pietre timp de doua ore, pana la interventia politistilor. sefii Politiei Urziceni au mai rezistat in functii doar o luna de la incident. Atunci, Stan Bitlan, seful Politiei Judetene, si alti 22 de politisti au primit avertismente, iar impotriva a zece politisti s-a dispus declansarea cercetarii prealabile. Cel mai sangeros razboi ramane totusi cel din noaptea de 15 spre 16 august, cand tiganii din clanurile rivale si-au scos cutitele, sabiile, topoarele, armele si coasele, trimitand in spital patru raniti.

Ministrul de Interne, Dan Nica, spune ca stie ce se intampla in Slobozia. El isi justifica insa intarzierea masurilor de demitere a sefilor politiei locale prin asteptarea rezultatelor unei anchete realizate de Inspectoratul General al Politiei Romane. "A fost nevoie de o ancheta, pentru ca nu a fost clara situatia respectivului (Iosif Chirica – n.n.), daca era sub influenta bauturilor alcoolice sau i s-au pus niste substante in bautura", a motivat Nica. Intrebat daca politistul a fost dus cu forta in casa interlopului, ministrul a raspuns: "Asa spun cei care s-au ocupat la vremea respectiva de investigatie". Nica a mai afirmat ca seful Politiei Slobozia ar fi trebuit sa isi ia masuri de precautie: "Oricum, prezenta lui in aceasta ipostaza si chiar si faptul ca a fost, poate, victima unui concurs de imprejurari nu il recomanda sa mai ramana seful politiei, pentru ca trebuia sa isi ia masurile respective. Daca un om obisnuit poate sa fie la un moment dat mai usor de manipulat, un sef de politie – avem alte pretentii de la el".

Ieri, in plin scandal, politistii ialomiteni care reusesc cu dificultate sa protejeze clanurile tiganesti unele de altele au iesit in strada pentru a cere bani destinati activitatilor de combatere a infractionalitatii. Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual din Ialomita, Lucian Banu, sustine ca neajunsurile cu care se confrunta politistii, care sunt nevoiti sa aduca de-acasa consumabile precum hartia, pe care sunt redactate declaratiile, pot conduce la acte de coruptie. "Toate aceste neajunsuri vor conduce, mai devreme sau mai tarziu, la savarsirea unor acte de coruptie, avand in vedere lipsa de viziune, dezinteresul guvernantilor si, mai ales, spaima de a raporta adevarurile simple, pornindu-se, incredibil, de la un cartus de imprimanta, un top de hartie sau 5 litri de motorina", spune Banu, citat de Agerpres.

Solutia: descentralizarea
In ultima vreme, legaturile dintre interlopi si politisti au fost sesizate si in alte judete ale tarii. Liderul Sindicatului Agentilor de Politie din Maramures, Viorel Stroe, l-a acuzat pe seful Politiei Maramures, comisarul-sef Ioan Isac, ca protejeaza clanurile de infractori violenti din Borsa. De cealalta parte, cel acuzat a replicat ca interlopii ar incerca indepartarea sa din functie. O alta acuzatie impotriva oamenilor cu chipiu a venit din partea senatorului de Satu Mare, Valer Marian, care i-a acuzat pe politisti ca nu respecta legea in cazul interlopilor. In fine, la Bucuresti s-a demonstrat ca liderul unui clan interlop era chiar angajatul Clubului Dinamo, subordonat Ministerului de Interne.

Expertii in politici publice spun ca politia ar trebui sa treaca in subordinea primariilor, pentru a fi pusa la treaba in slujba cetatenilor si pentru a-si fabrica anticorpi impotriva coruptiei. "Prin descentralizare ar putea aparea probleme in unele zone, insa mai rau de atat nu se poate. si in SUA, la un moment dat, mafiotii italieni erau mana in mana cu politia, dar sistemul si-a fabricat anticorpi", spune Adrian Moraru, director adjunct la Institutul pentru Politici Publice. In opinia sa, curatenia din politie intarzie si pentru faptul ca situatia actuala tine sub control niste mecanisme prin care banii negri "merg la elitele politice".

Cele mai citite

Ploiești: Un bărbat de 44 ani a fost ucis prin înjunghiere în fața unui magazin

Un bărbat în vârstă de 44 de ani a murit, marţi seara, după ce a fost înjunghiat în faţa unui magazin din municipiul Ploieşti. Potrivit...

Jair Bolsonaro a obținut despăgubiri după ce Lula da Silva l-a acuzat de furt din palatul prezidențial

Mobilierul presupus furat se afla de fapt în depozit: acuzat de preşedintele brazilian Lula că a subtilizat bunuri publice când a părăsit puterea, predecesorul...

Rezultate Liga Națiunilor: Olanda-Germania 2-2 Irlanda- Grecia 0-2 Anglia-Finlanda 2-0

Atacantul Harry Kane a reuşit o dublă pentru naţionala Angliei, care a învins Finlanda cu 2-0, marţi seara, pe teren propriu, în eşalonul secund...
Ultima oră
Pe aceeași temă