26.4 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialSecuritatea azera vaneaza "rebelii" care au votat Armenia la Eurovision

Securitatea azera vaneaza „rebelii” care au votat Armenia la Eurovision

Securitatea din Azerbaidjan a lansat o campanie impotriva cetatenilor care au votat "incorect" la Eurovisionul din acest an, pentru reprezentantii "inamicului" din Armenia.

AySel&Arash au interpretat piesa care a reprezentat Azerbaidjan la Eurovisionul moscovit, dar aceasta nu i-a incantat pe toti cetatenii micutului si ambitiosului stat ex-sovietic, titreaza The Independent prin pana corespondentului de la Moscova, Shaun Walker. Securitatea azera a lansat o campanie impotriva cetatenilor care au votat "incorect" la Eurovisionul din acest an, autoritatile din statul petrolier incercand astfel sa intimideze cetatenii care au preferat reprezentantii "inamicului" armean in competitia tinuta in mai. In anii ‘90, cele doua tari au fost in razboi pentru regiunea Nagono Karabah, regiune care, la ora actuala, este sub controlul etnicilor armeni – insa teritoriul este in continuare reclamat de Azerbaidjan. Toate granitele dintre cele doua tari sunt inchise si tensiunile au ramas ridicate, escaladand chiar si atunci cand vine vorba despre un eveniment aparent neinsemnat ca Eurovisionul. Rovshan Nasirli, un locuitor din Baku (capitala Azerbaidjanului), este unul dintre cei 43 de oameni din tara care au votat pentru "Jan-Jan", piesa interpretata de duoul Inga si Anush, care au reprezentat Armenia. El a declarat pentru Radio Liberatea ca a fost somat de Ministerul Securitatii Nationale sa dea o explicatie. "Mi-au cerut sa le dau motivele pentru care am votat Armenia", a detaliat Ravshan Nasirli, care a votat prin SMS, "spunandu-mi ca e o chestiune de securitate statala. Au facut presiuni psihologice, cu lucruri ca: «Nu ai mandrie nationala, cum ai putut sa votezi pentru Armenia?». M-au pus sa dau o declaratie scrisa, iar apoi m-au lasat sa plec."

Competitia de anul acesta, tinuta la Moscova si castigata de Norvegia, a fost cea mai politizata din istoria Eurovision. Georgia, care anul trecut s-a aflat in stare de razboi cu Rusia, a refuzat sa mai participe la competitie, dupa ce i s-a pus in vedere sa schimbe versurile piesei. Melodia, intitulata "Don’t Want PUT IN", face aluzie la numele de familie al primului-ministru rus, Vladimir Putin, nerespectand, in felul acesta, regulile competitiei, care specifica neimplicare politica. Din fericire pentru Ravshan Nasirli, el a avut un motiv corect din punctul de vedere al sentimentului national pentru a nu vota piesa azera, care, spune el, a fost interpretata de un cantaret de origine iraniana care locuieste in Suedia; el a votat pentru Armenia, pentru ca melodia lor suna "mai azer".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă