2.8 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialSectorul 1 - pe primul loc, Sectorul 5 - la coada

Sectorul 1 – pe primul loc, Sectorul 5 – la coada

Sectorul 1

La nivelul sectorului 1, parcurile ocupa 466.000 mp, gradinile – 866,2 mp; spatiile verzi stradale – 536,7 mp, iar spatiile verzi din ansamblurile de locuinte – 816,5 mp. Ca raport fata de suprafata totala a sectorului, zona verde ocupa o treime, pe care in ultima perioada s-au executat investitii tehnice de reabilitare si modernizare. “De la preluarea mandatului, am avizat montarea instalatiilor de irigat in parcurile Bratianu, Iorga, Kiseleff, Constantin Prezan, Aviatorilor, Ciresoaia, Izbiceni, Regina Maria, Eva, Amzei, Cazzavillan. Sase fantani arteziene au fost construite in parcurile Ciresoaia, Izbiceni, Regina Maria, Eva, Amzei si Cazzavillan, fiind date in folosinta zece locuri de joaca avizate ISCIR. In decursul acestui an au fost ridicate constructiile provizorii de pe domeniul public, zece terenuri avand din nou destinatia de spatiu verde”, a spus primarul Andrei Chiliman. In administrarea sectorului 1 se afla 16 parcuri de dimensiuni medii: Kiseleff, Regina Maria, Brancusi, Iorga, Bratianu, Marasoiu, Iuliu Tetrat, Automatica Cazzavillan, Venus, Maica Teofana, Ciresoaia, Bazilescu, Baneasa, Presa Libera, Eva, Amzei. Tot pentru cresterea suprafetei de spatiu verde, ADP Sector 1 planteaza in continuare bulbi de plante si pomi, in virtutea unor principii statutate impreuna cu specialisti din cadrul Sectiei de Peisagistica a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara.

Sectorul 2

Pentru perioada 2005-2008, la nivelul sectorului 2 exista mai multe propuneri de proiecte pentru cresterea si ameliorarea suprafetelor de zona verde. Printre masurile care vor fi luate se numara amenajarea terenurilor aferente blocurilor de locuit; asigurarea materialului dendrologic si realizarea unui concurs pentru identificarea celui mai bine intretinut spatiu verde al unei asociatii de locatari. De asemenea, se intentioneaza valorificarea tutror terenurilor disponibile (spatii degradate, terenuri virane), prin amenajarea acestora ca spatii verzi. Este vorba de intersectiile dintre strazile: Soltuzului cu Sf. Niceta, Ramuri Tei cu str. Cerna, Agriculturi cu Frunzei, Ion Heliade Radulescu cu Pantelimon, zona Podului Petricani si pe Calea Mosilor 201, langa blocul 9. “O investitie importanta realizata in ultimii ani este cea din Parcul Lunca Florilor, unde a fost gazonata o suprafata de peste 15.000 de metri patrati, fiind eliminat astfel un focar de infectie ce punea in pericol sanatatea locuitorilor din zona. Fondurile alocate s-au ridicat la 2,6 miliarde lei vechi”, a spus primarul Neculai Ontanu. Noi zone verzi au fost create in Parcul Sf. Stefan Ð 1180 mp; scuarul din Piata Gemeni Ð 550 mp; pe Sos. Pantelimon Ð la capatul tramvaiului 14, la intersectia Sos. Colentina cu Andronache, pe str. Sachelarie Visarion, la intersectia Pantelimon cu Iancului Ð 1700 mp. Pe raza sectorului 2 exista 23 parcuri, din care 22 sunt administrate de ADP, iar unul Ð respectiv Parcul Circului se afla in grija Administratiei de Parcuri si Gradini din cadrul Pimariei.

Sectorul 3

Din cele 3585 de hectare administrate de Primaria Sectorului 3, spatiile verzi insumeaza aproximativ 900 ha. Ca raport fata de suprafata totala a sectorului, zona verde ocupa 25,11 la suta, de la preluarea mandatului actual fiind reabilitate aproximativ 185 ha spatii verzi aferente imobilelor de locuit, fiind create 167 noi parculete si locuri de joaca. Pentru cresterea suprafetei de spatiu verde, au fost dezafectate 800 constructii ilegale amplasate pe domeniul public, fiind plantati 11.000 copaci. “Sectorul 3 are 395.565 de locuitori, care se pot plimba in parcurile Alexandru Ioan Cuza Ð 38,3 ha; Titan Ð 48,2 ha; Pantelimon Ð 33,1 ha; Titanii Ð 5,9 ha; Gheorghe Petrascu Ð 3,1 ha. Din cele 10 hectare de spatiu verde ocupate initial de constructii ilegale, in urma masurilor intreprinse au ramas ocupate aproximativ 3 ha”, a spus primarul Liviu Negoita.

Sectorul 4

De 560 de hectare, incluzand parcuri, spatii verzi stradale, scuaruri, terenuri de joaca si spatii verzi aferente ansamblurilor de locuinte se bucura cei 350.000 locuitori ai sectorului 4. Cu o suprafata totala de 32 kilometri patrati, unitatea ad-ministrativa este ocupata in proportie de 17,5 la suta de spatii verzi. “De la preluarea mandatului si pana in prezent, au fost desfiintate 210 constructii provizorii amplasate pe domeniul public. In prezent mai exista 8 constructii, proprietarii fiind in litigiu cu primaria. In ultimul an, au fost reabilitate mai multe terenuri degradate, fiind redata spatiului verde o suprafata de aproximativ 10.000 mp. In perioada urmatoare vor fi reabilitate peste 5.500 mp de terenuri degradate, care au fost identificate de inspectorii locali”, a spus primarul Adrian Inimaroiu.

Sectorul 5

Din cele 2947,5 hectare pe care le ocupa sectorul 5, numai 194,4 hectare se suprapun peste terenurile catalogate ca zona verde. In ultimii cinci ani, 30,6 hectare de spatii verzi au fost amenajate sau reamenajate, fiind plantate peste 2 milioane de fire de flori, 1821 de arbori si 62.500 de arbusti. La capitolul “parcuri”, au fost amenajate urmatoarele: Sf. Elefterie, Ferentari I si II, Dr. Clunet, Eroilor, Aleea Livezilor, Misca Petre, Sebastian, Humulesti, Ana Davila si Romniceanu. Sectorul 5 are 260.741 de locuitori si 21 de parcuri adecvate pentru o plimbare de seara sau de week-end. “Pentru cresterea suprafetei de spatiu verde inventariem si amenajam terenurile din jurul ansamblurilor de locuinte, constructiile ilegale fiind dezafectate, in paralel cu evacuarea autovehiculelor abandonate”, a spus primarul Daniel Marian Vanghelie.

Sectorul 6

Suprafata de spatiu verde de pe raza sectorului 6 este de aproximativ 330 ha, 249,5 ha fiind administrate de ADP. Este vorba de 38,3 ha – in parcuri; 29,5 ha – gradini de cartier; 13,4 ha – platbande si scuaruri; 116,1 ha – spatii verzi aferente imobilelor de locuit. Sectorul 6 are o suprafata totala de 37 km patrati, aproximativ 8,94 la suta din aceasta fiind ocupata de spatiul verde. Ca urmare, fiecaruia din cei 359.966 locuitori ii revine o suprafata de 9,08 mp spatiu verde. “In ultima perioada am realizat actiuni de monitorizare a poluatorilor industriali, dezvoltarea durabila a sectorului fiind abordata unitar, in stransa colaborare cu partenerii sociali. Biroul de Protectie si Monitorizare a Starii Mediului continua actiunile desfasurate in scopul alinierii la standardul european, conform caruia fiecaruia ii revin 12 mp de spatiu verde. Pentru respectarea Hotararii Consiliului General nr. 10/2001, au fost realizate plantari in compensare, in locul unui arbore taiat fiind plantati alti patru”, a spus primarul Cristian Poteras. In prezent, ADP Sector 6 amenajeaza un alt mare parc, in perimetrul descris de Bd. Iuliu Maniu si str. Fabricii, in cartierul Militari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă