Inspectorii CSM au finalizat controlul asupra activitatii procurorilor din Parchetul General. Raportul, redactat luni, permite ministrului Justitiei sa evalueze eficienta structurilor PG si performantele manageriale ale sefilor de directii si sectii.
Pentru prima data in ultimii 25 de ani, Parchetul General a fost subiectul unui control de fond al activitatii profesionale a procurorilor, control care a urmarit evidentierea indicatorilor de calitate a muncii. Au fost luati la puricat, pentru perioada 2001-2005: indicatorii achitarilor dispuse de instante in cazul unor rechizitorii devenite rebut profesional; indicatorii restituirii (la procurori) a dosarelor incorect lucrate de anchetatori; indicatorii infirmarilor de solutii (NUP, SUP), indicatorii redeschiderilor de cauze clasate ilegal sau musamalizate. A fost efectuat si controlul de evaluare a managementului acestei institutii, care numara in prezent nu mai putin de opt sectii si o directie (DIICOT). Raportul IJ-CSM a fost redactat in „lumini si umbre”. Contine multe elemente critice sau foarte critice, dar si laude si evidentieri (nominalizari de procurori cu rezultate exceptionale la DIICOT). Ramane in sarcina ministrului Macovei sa valorifice rezultatele acestei inspectii unicat, care a relevat anumite dimensiuni ale birocratiei si incompetentei manifestate sub ministeriatele Tanase Joita si Ilie Botos, dar mostenite (in mare parte) si de la ministeriatele de trista amintire Nicolae Cochinescu (magistrat PSD) si Mircea Criste (1997-2000).
„Schimbari la varf”
Ministrul Macovei a informat opinia publica in seara zilei de luni (25 iulie a.c.): „Am primit raportul inspectiei CSM. (…) S-ar putea sa propun masuri radicale dupa ce voi evolua si eu acest raport, dar sunt posibile schimbari la varful conducerii, la varful Parchetului General”.
„Departamentul-vedeta” al PG, adica nou-infiintata directie DIICOT, condusa de George Muscalu (magistrat vehement criticat de ministrul Macovei), este marcat de birocratie. Inspectorii CSM au descoperit ca din 38 de procurori DIICOT, 16 sunt sefi de serviciu (5) sau sefi de birouri (11). Surprize-surprize au avut inspectorii CSM cand au deschis fisetele cu cauze (dosare) vechi nelucrate. Personajele acelor dosare, imbatranite la PG pana in 2004 si preluate de DIICOT in 2005, sunt de „calibrul” urmator: Nicu Gheara (5 ani vechime); Netoiu (3 ani), Frank Timis (3 ani).
„Celebra” sectie de Urmarire Penale si Criminalistica, condusa de obscurul procuror (din judetul Braila) Gheorghe Draghici, a devenit si ea un depozit de cauze mai vechi de 2-3 ani, in conditiile in care UE a cerut celeritate in activitatea de ancheta penala pentru ca marii infractori ai Romaniei jefuite sa fie adusi mai repede in fata instantelor de judecata.
Catastrofele Radescu si Butuceanu
Mari probleme profesionale si manageriale s-au constatat la Sectiile „Judiciar Penal” (sef Ovidiu Butuceanu) si „Judiciar Civil”. In materie de rezolvare a practicii neunitare (solutii diferite in instante diferite pentru aceeasi cauza), cele doua sectii au promovat ZERO recursuri in anulare in anul 2004!
Sectia „Inspectie Generala”, condusa de controversatul procuror Elena Radescu (autor a patru falsuri intelectuale in rechizitoriul „Lele”), este marcata de controale tematice si de fond lipsite de substanta. „Temuta” sectie a Elenei Radescu a formulat in 2004 doar o propunere pentru recurs in anulare (ca rezultat al inspectiei PG) si nu a inaintat nici o propunere de recurs in interesul legii! In conditiile in care in perioada 2001-2004 s-au musamalizat toate cazurile de procurori cu rebut profesional, Sectia Inspectie Generala a avut doar misiunea de a taia „frunza la caini”. Multa, multa birocratie si lipsa unor controale periodice a fost constatata in activitatea Sectiei „Analiza si Studiu (al carei sef, Ion Mocanu, se afla intr-un etern concediu medical).