Domeniul pe care a fost ridicată Stâna de Vale a fost donat de împărăteasa Maria Tereza.
Staţiunea Stâna de Vale din judeţul Bihor a fost creată de episcopul unit Valeriu Traian Frenţiu în mijlocul unui domeniu donat de Maria Tereza. În perioada interbelică a fost una dintre cele mai moderne staţiuni din Europa. Turiştii vin la Stâna de Vale, atraşi de frumuseţea locurilor, de traseele turistice dar şi de pădurile zonei. Ei au posibilitatea de a practica sporturi de iarnă, dar şi de a apela tratamente moderne, bazate pe apele oligominerale şi feruginoase, recomandate cu succes în diverse afecţiuni.
Episcopul care a gândit staţiunea
Episcopul român unit de Oradea, Valeriu Traian Frenţiu, a fost un adevărat antreprenor prin modul în care a administrat averea Eparhiei sale. Episcopia a dispus de un domeniu forestier la Budureasa, care i-a fost dăruit Bisericii de către împărăteasa austriacă Maria Tereza, în secolul al XVIII-lea. Episcopul Valeriu Traian Frenţiu a gândit un adevărat plan de afaceri, bazat pe pasiunea practicanţilor sporturilor de iarnă, care, în perioada interbelică, au schiat pe pârtiile din Austria. Astfel, în 1925 a construit hotelul „Excelsior”, astăzi dispărut, dotat cu încălzire centrală, sală de proiecţie cinematografică şi popicărie.
Au urmat apoi cabanele şi vilele, care atrăgeau turiştii din întreaga zonă. A fost amenajată o pârtie de schi, pe care a dotat-o cu una dintre cele mai moderne instalaţii de teleschi din Europa, de la acea vreme. Instalaţia de teleschi creată de episcopul Valeriu Traian Frenţiu funcţionează şi în prezent la Stâna de Vale.
Iarnă cu zăpadă de doi metri
La 70 de kilometri de Oradea, la o altitudine de 1100 de metri se află Staţiunea Stâna de Vale. Drumul urcă de la Budureasa, direct în staţiune. Budureasa este unul dintre cele mai vechi centre de creaţie populară din Ţara Crişurilor. Turiştii pot admira o moară de apă, aflată în stare de funcţionare, dar şi vestitele lăzi de zestre, unice în România prin ornamentaţia arhaică şi mai ales prin tehnica de afumare a scândurilor de fag înaintea confecţionării fiecărui exemplar. În zonă, clima este cea care atrage turiştii: iernile durează jumătate de an, iar zăpada atinge de multe ori, o înălţime de doi metri. Practicanţii de sporturi de iarnă adoră această staţiune. În zonă există o pârtie de schi, cu o lungime de 800 de metri, dotată cu instalaţie de urcare pe cablu.
„Turiştii vin la Stâna de Vale pentru tratamentul cu ape oligominerale şi feruginoase şi sunt atraşi de bioclimatul tonic, caracterizat prin presiune atmosferică scăzută, radiaţia solară intensă şi ionizarea crescută a aerului”, spun medicii bihoreni. Staţiunea este recomandată în tratamentul asteniilor, al unor dereglări endocrine, hipertiroidism benign, boala Basedov incipientă, după tratamente medicamentoase, al dereglărilor respiratorii, organismului slăbit, suprasolicitărilor fizice şi intelectuale, anemiilor, rahitismului şi dereglărilor de creştere la copii. Printre cele mai solicitate tratamente sunt fitoterapia cu renumitele băi cu plante, electroterapia, masajul, sauna şi gimnastica medicală. Un obiectiv care nu trebuie ratat de către turişti este pârtia de schi, amenajată între cele două războaie mondiale, dar turiştii trebuie să viziteze şi Izvorul Minunilor. Dincolo de marca de apă minerală, localnicii povestesc o legemndă care relatează că această apă are proprietăţi miraculoase şi că poate vindeca orice boală.
Ce înseamnă zona Stâna de Vale
Turiştii urcă la Stâna de Vale şi pentru a parcurge trasee turistice atrăgătoare şi a admira flora şi fauna din zonă. În locurile pietroase por fi văzute tufe de ienupăr, smardar, scoruş, colilia, negara, păiuşul, peliniţa, afine şi coacaze de munte, licheni roz, gălbui-aurii sau albicioşi. În pădurile de răşinoase predomină molidul, pinul şi molidul columnar, specific acestei zone. Localnicii culeg ciuperci de diferite specii, gălbiori, urechiuşe, mânătărci etc, pe care le oferă spre vânzare. Turiştii spun că în apele râurilor sunt păstrăvi, iar în pădurile din zonă sunt cerbi, râşi, veveriţe, mistreţi, şoimi, cocoşi de munte. Staţiunea Stâna de Vale este punct de plecare spre diverse obiective turistice. Printre acestea sunt cascada Moara Dracului, cascada Săritoarea Ieduţului, vârful Poieni sau peştera Meziad.