16.9 C
București
joi, 28 octombrie 2021

Secretele fermei de bizoni de la Cluj

 

Clujul are cea mai mare fermă de bizoni de pe continent. Este vorba de un proiect pornit de doi oameni de afaceri, unul din Germania, altul din Austria. Johann Kliger și Rudolf Kerner au investit până acum în această fermă 1,5 milioane de euro. Însă ei nu vor să se oprească aici. Proiectul este condus de un chestor de Poliţie pensionat, Toma Rus, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din Cluj și fost subsecretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor. Toma Rus a devenit celebru datorită cooperării cu FBI în combaterea unor rețele transfrontaliere de trafic de persoane, care duceau cerșetori români la New York. De asemenea, el a devenit cunoscut pentru că a condus descinderile în cel mai cunoscut dosar de șantaj de presă, Gazeta de Cluj, tergiversat în prezent de Tribunalul Brăila.

Ferma de bizoni din județul Cluj a fost creată pe o suprafață de 500 de hectare, de pe teritoriul comunelor Recea– Cristur și Țaga. În prezent, există 278 de exemplare, însă proprietarii vor să ajungă, în următorii cinci ani, la 2.000 de capete. Ei au contracte prin care trebuie să livreze câte 100 de bizoni pe an unor restaurante de lux din toată Europa. Carnea de bizon este considerată o delicatesă, iar curiozitatea îi face pe tot mai mulți europeni, care au citit în copilărie cărțile germanului Karl May cu Winetou și cu Old Shatterhand să își dorească să guste din preparatele obținute din carnea animalelor crescute în județul Cluj. De altfel, cei doi investitori străini vor să își dezvolte afacerea. Ei doresc să creeze și un țarc de vânătoare, unde vor crește cerbi lopătari, cerbi carpatini, căpriori, mufloni și mistreți. De asemenea, ei vor să înființeze și o crescătorie de sturioni, dar și un abator, o carmangerie și o rețea de res­taurante în care să servească vânat, bizon și sturioni. La Recea – Cristur va funcționa unul dintre aceste res­taurante de lux, alături de cabane de vânătoare. Rețeaua de restaurante ar urma să fie dezvoltată în primul rând în Germania, Austria și România și are toate premisele să fie un adevărat succes, crede Rudolf Kerner. Austriacul deține deja în țara sa un țarc unde crește cerbi, precum și un restaurant cu specific vânătoresc, unde servește preparate din carnea lor. Johann Kliger spune, la rândul său, că deja ferma din județul Cluj a devenit cea mai mare fermă de bizoni din Europa și că România are șansa să devină cel mai important exportator de acest tip de carne de pe continent. Deocamdată, ferma a dus la crearea a 30 de locuri de muncă, spune directorul ei, Toma Rus. ”Eu petrec oricum șase luni pe an în comuna Recea – Cristur. Când mi-au solicitat ajutorul pentru înființarea și dezvoltarea acestei ferme, am acceptat cu bucurie”, spune Toma Rus. La început, localnicii au privit bizonii drept o ciudățenie, apoi s-au obișnuit cu aceștia. Oamenii îi hrănesc iarna pe bizoni cu fân și cu făină, iar în sezonul cald animalele consumă vegetația de pe cele 500 de hectare. 

Ultima oră
Pe aceeași temă