12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSecretarul general al ONU, Ban Ki-moon, apel la protejarea independenţei mass-media

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, apel la protejarea independenţei mass-media

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat guvernele, politicienii, mediul de afaceri şi cetăţenii să se implice protejarea independenţei mass-media, întrucât, ''fără acest drept fundamental, oamenii sunt mai puţin liberi şi au mai puţină putere'', potrivit paginii web a acestei organizaţii cu sediul la New York. 

Doar beneficiind de o presă liberă, ''putem lucra împreună la crearea unei lumi în care fiecare să aibă parte de demnitate şi de oportunităţi", a mai spus Ban Ki-moon, potrivit Agerpres. În 2016, această zi are ca temă "Accesul la informaţie şi la libertăţile fundamentale – Este dreptul tău!" şi se concentrează pe trei aspecte: libertatea de informare ca libertate fundamentală şi drept al omului;protejarea libertăţii presei în faţa supravegherii şi a cenzurii; asigurarea siguranţei pentru jurnalismului online şi offline. 

Totodată, în acest an, Ziua Mondială a Libertăţii Presei (World Press Freedom Day, WPFD) coincide cu a 250-a aniversare a primei legi din lume privind libertatea de informare, care se aplică şi azi în Suedia şi Finlanda, precum şi cu împlinirea a 25 de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Windhoek, despre principiile libertăţii presei, de către un grup de jurnalişti africani. 

Conform obiceiului, la 3 mai se decernează şi Premiul Guillermo Cano/ UNESCO pentru Libertatea Presei, câştigătoarea din acest an fiind Khadija Ismayilova, o jurnalistă de investigaţie din Azerbaidjan. 

Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU în decembrie 1993,la recomandarea UNESCO. Marcarea acestei zile este o oportunitate de a sărbători principiile fundamentale ale libertăţii presei, de a evalua starea libertăţii presei în întreaga lume, de apăra mass-media contra atacurilor la care sunt supuse, şi de a aduce un omagiu ziariştilor care şi-au pierdut viaţa în misiuni de presă.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă