10.4 C
București
miercuri, 22 martie 2023
AcasăSpecialSecretarul general al ONU, Ban Ki-moon, apel la protejarea independenţei mass-media

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, apel la protejarea independenţei mass-media

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat guvernele, politicienii, mediul de afaceri şi cetăţenii să se implice protejarea independenţei mass-media, întrucât, ''fără acest drept fundamental, oamenii sunt mai puţin liberi şi au mai puţină putere'', potrivit paginii web a acestei organizaţii cu sediul la New York. 

Doar beneficiind de o presă liberă, ''putem lucra împreună la crearea unei lumi în care fiecare să aibă parte de demnitate şi de oportunităţi", a mai spus Ban Ki-moon, potrivit Agerpres. În 2016, această zi are ca temă "Accesul la informaţie şi la libertăţile fundamentale – Este dreptul tău!" şi se concentrează pe trei aspecte: libertatea de informare ca libertate fundamentală şi drept al omului;protejarea libertăţii presei în faţa supravegherii şi a cenzurii; asigurarea siguranţei pentru jurnalismului online şi offline. 

Totodată, în acest an, Ziua Mondială a Libertăţii Presei (World Press Freedom Day, WPFD) coincide cu a 250-a aniversare a primei legi din lume privind libertatea de informare, care se aplică şi azi în Suedia şi Finlanda, precum şi cu împlinirea a 25 de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Windhoek, despre principiile libertăţii presei, de către un grup de jurnalişti africani. 

Conform obiceiului, la 3 mai se decernează şi Premiul Guillermo Cano/ UNESCO pentru Libertatea Presei, câştigătoarea din acest an fiind Khadija Ismayilova, o jurnalistă de investigaţie din Azerbaidjan. 

Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU în decembrie 1993,la recomandarea UNESCO. Marcarea acestei zile este o oportunitate de a sărbători principiile fundamentale ale libertăţii presei, de a evalua starea libertăţii presei în întreaga lume, de apăra mass-media contra atacurilor la care sunt supuse, şi de a aduce un omagiu ziariştilor care şi-au pierdut viaţa în misiuni de presă.

Cele mai citite

Nu ești parior de top dacă nu știi aceste 7 lucruri

Nimeni nu poate ajunge parior de top fără cunoștințe avansate despre sportul pe care joacă și despre industria de betting. Orice informație este ca...

Kelemen Hunor afirmă că rotația guvernamentală se poate face în patru – cinci zile

Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR afirmă că, dacă se respectă Protocolul PSD-PNL, rotația guvernamentală se poate face în patru cinci zile, iar documentul...

Chiriţoiu: Avizăm HG de plafonare a preţurilor RCA

Consiliul Concurenţei avizează proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea preţurilor, singura recomandare fiind să existe o limitare şi la costul reparaţiilor, a declarat,...
Ultima oră
Pe aceeași temă