Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis, marţi, în judecată, pe fostul primar al minicipiului Bacău, Dumitru Sechelariu, pentru cumpărare de influenţă, alături de directorul societăţii Transport Public Bacău, Iuliean Şutu, aflat în stare de arest, informează un comunicat al DNA remis NewsIn.
Potrivit sursei citate, Iuliean Şutu, în calitate de director la SC Transport Public SA Bacău, aflat în stare de arest preventiv, a fost trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă, în timp ce Dumitru Sechelariu, acţionar şi consilier tehnic al aceleiaşi societăţi, dar şi fost primar al Bacăului, va fi judecat pentru aceeaşi infracţiune.
„Eu sunt fără cuvinte. Dacă patru magistraţi s-au pronunţat că nu există probe şi nici indicii care să arate implicarea mea în această afacere, nu ştiu ce încearcă ei să facă. Credeţi că procesele în care am fost implicat, mă refer la cel din 2005, în care am stat arestat 44 de zile, au fost întâmplătoare?. Ei vor să mă facă să ajung în faliment cu toate societăţile pe care le deţin. Aşteptăm să se termine şi acest proces, să vedem cât va dura”, a declarat Sechelariu pentru Mediafax.
În rechizitoriul întocmit în acest dosar, procurorii au reţinut că pe 17 februarie 2010, fostul edil a oferit şi remis, prin intermediar, lui Iuliean Şutu, suma de 77.400 de lei, în scopul cumpărării influenţei a doi denunţători, pentru ca aceştia din urmă să intervină pe lângă judecători ai Curţii de Apel Bacău, membri ai completului de judecată învestit cu soluţionarea unui litigiu comercial în care era implicata SC Transport Public SA Bacău. Intervenţia viza obţinerea unei soluţii favorabile firmei la care Sechelariu era acţionar. La acel moment, potrivit procurorilor, SC Transport Public SA Bacău se afla în negocieri cu un investitor deţinător al unui lanţ de supermarket-uri în legătură cu tranzacţionarea unui teren pentru care se plătise un avans, însă Primăria Municipiului Bacău a contestat în instanţă dreptul de proprietate al societăţii asupra terenului. Pe 17 februarie, Şutu le-a dat celor doi denunţători suma de 77.400 de lei în scopul menţionat anterior.
Totodată, se arată în comunicatul DNA, pe 18 februarie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea lui Şutu pentru de 24 de ore, iar la data de 19 februarie 2010, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus arestarea acestuia pe termen de 29 de zile, măsură care a fost ulterior prelungită de aceeaşi instanţă până la data de 18 aprilie 2010 inclusiv. De asemenea, în cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii constând în indisponibilizarea sumei de 77.400 lei de consemnată pe numele directorului societăţii de transport din Bacău, sumă reprezentând produs infracţional ca urmare a comiterii infracţiunii de cumpărare de influenţă.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bacău.
Procurorii l-au cercetat pe Sechelariu, alături de directorul de la firma sa de transport, după că ar fi încercat să dea mită unor judecători, prin intermediul a două persoane, dintre care una era soţul judecătoarei care avea pe rol dosarul de care era interesat fostul primar al Bacăului. Dacă firma ar fi pierdut procesul, ar fi pierdut un contract cu un supermarket, se arată în motivarea Judecătoriei Sectorului 1, din 3 martie, care a decis lăsarea în libertate a fostului primar.
Procurorii DNA au cerut, pe 2 martie, Judecătoriei Sectorului 1 arestarea preventivă a lui Dumitru Sechelariu, însă instanţa a respins cererea. Decizia a fost menţinută, pe 4 martie, de Tribunalul Bucureşti.
În acelaşi dosar, Iuliean Şutu a fost arestat, tot de Judecătoria Sectorului 1, pe 19 februarie 2009, decizie menţinută de Tribunalul Bucureşti ulterior.