4.2 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialSean Penn s-a alăturat miilor de egipteni care protestează în Piaţa Tahrir

Sean Penn s-a alăturat miilor de egipteni care protestează în Piaţa Tahrir

Mii de manifestanţi s-au adunat vineri în Piaţa Tahrir din Cairo, pentru a acuza armata că gestionează Egiptul într-o manieră opacă şi că perpetuează dispozitivul represiv, iar actorul american Sean Penn s-a alăturat mulţimii, relatează Mediafax.

La peste nouă luni de la înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, la 11 februarie, manifestanţii au regăsit această piaţă emblematică a revoltei de la începutul anului, rămasă de atunci locul preferat al adunărilor politice.

“Nu vedem nici o schimbare. L-am făcut să plece pe generalul Mubarak şi am câştigat un mareşal”, se putea citi pe o pancartă, într-o referire la mareşalul Hussein Tantawi, şeful Consiliului Suprem al Forţelor Armate CSFA) şi lider al noului regim.

Actorul american Sean Penn, aflat la Cairo, s-a alăturat mulţimii, în compania lui Khaled al-Nabawi, un actor egiptean popular.

Unii manifestanţi afişau fotografii prezentându-l pe Mubarak în compania lui Tantawi, care a fost ministrul Apărării sub regimul său, timp de 20 de ani.

Circa 300 de manifestanţi au pornit spre Ministerul Apărării, dar armata a mobilizat trupe şi i-a împiedicat să ajungă la sediu, potrivit unui oficial din domeniul securităţii.

Câteva zeci de persoane au încercat să ajungă cu metroul, dar au fost blocate de poliţia militară. Unii manifestanţi au lansat pietre şi “au existat unele arestări”, a precizat un oficial din securitate.

Manifestanţii denunţau în special extinderea recentă a câmpului de aplicare a legii privind starea de urgenţă, pilon al sistemului represiv din perioada lui Mubarak. Ei cereau de asemenea încetarea miilor de procese ale unor civili în tribunale militare.

Criticii au făcut referire şi la calendarul vag al revenirii la o putere civilă, promis de militari în urma alegerilor prezidenţiale, a căror dată precisă nu este cunoscută încă.

Modalitatea de desfăşurare a alegerilor legisative, începând de la 28 noiembrie, este de asemenea criticată.

O clauză care rezervă o treime din mandate candidaţilor neafiliaţi politic alimentează temerea că unii foşti oficiali apropiaţi de regimul Mubarak, al căror partid a fost dizolvat dar ale căror reţele locale sunt încă puternice, vor candida ca independenţi.

“Coaliţia democratică”, o alianţă electorală care regrupează partidul puternicei mişcări Fraţii Musulmani şi circa 30 de alte formaţiuni, inclusiv laice, ameninţă că va boicota aceste legislative, dacă această prevedere nu este retrasă.

Cele mai citite

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, la Avdiivka

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe orașul Avdiivka și avansează din toate părțile, a...

Cătălin Predoiu: mulțumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă