12.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialSe reinstaurează monopolul statului în Sănătate? Unii pacienţi, obligaţi să-şi plătească de...

Se reinstaurează monopolul statului în Sănătate? Unii pacienţi, obligaţi să-şi plătească de două ori serviciile medicale

Pentru a compensa nevoia de bani a spitalelor, Eugen Nicolăescu vrea ca fondurile de la Casa de Asigurări de Sănătate să fie direcţionate exclusiv spre sistemul public. Astfel, asiguraţii nu ar mai putea beneficia de serviciile unităţilor private decât dacă scot bani din buzunar. Care ar fi efectele unei astfel de măsuri?

 

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, afirmă că prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie va fi sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a unităţilor spitaliceşti private. Demnitarul a explicat că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România. „Circa 10 la sută exista finanţare pentru sectorul privat şi, în felul acesta, cu 10 la sută va creşte fondul alocat spitalelor publice pentru perioada următoare. Ceea ce, împreună cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie şi terapie intensivă, sper că va asigura o finanţare superioară a spitalelor şi va micşora din nemulţumirile cetăţenilor” a declarat Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la Târgu Mureş.
Ministrul consideră că hotărârea este firească şi nu trebuie să-i afecteze decât pe privaţii care s-au bazat prea mult pe traficul de influenţă cu fondurile de la stat. „Consider că banul public, în acest moment, este atât de puţin, încât el trebuie foarte bine cumpănit, foarte bine chibzuit. Cineva care îşi dezvoltă o afacere privată nu şi-o face pe banul public. Când îşi gândeşte business plan-ul, se gândeşte ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă. Decizia noastră este clară: sectorul public trăieşte din banul public; sectorul privat trăieşte din banul privat”, a avertizat Eugen Nicolăescu.

„Statul decontează servicii medicale”

Managerii unităţilor medicale private consideră declaraţiile ministrului pripite, fără a ţine cont de efectele reale ale unei astfel de decizii. „Eu nu înţeleg această măsură. Statul decontează servicii medicale, nu are importanţă cine le prestează, nu are importanţă cine este proprietarul unităţii spitaliceşti. Iar pacientul are dreptul să aleagă cine îi oferă aceste servicii, nu i se poate impune ca din contribuţia sa la bugetul asigurărilor de sănătate să meargă doar la un spital de stat. Mai ales atât timp cât i se decontează aceeaşi sumă de bani”, ne-a declarat Robert Şerban, fondatorul Gral Medical, o companie care deţine 24 de centre medicale în toată ţara. Acesta a avertizat că nicăieri în Uniunea Europeană nu există un sistem similar cu cel pe care îl doreşte Eugen Nicolăescu de la 1 martie. „Noi nu plecăm de la premisa să luăm bani de la stat. Noi prestăm servicii medicale şi nu e vina noastră că majoritatea sumelor pentru acestea sunt administrate de stat. Trebuia să dea drumul asigurărilor private de sănătate, să dea voie pacientului să aleagă unde îşi plăteşte contribuţia la sănătate şi atunci piaţa era cu adevărat liberă”, a menţionat Robert Şerban. Potrivit logicii lui Nicolăescu, mai spune Ştefan, şi la construcţia de autostrăzi ar trebui să participe doar companii publice, pentru că banii vin de la stat.

O tendinţă antieuropeană

Mihail Marcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Medlife susţine că „nicăieri în Europa şi nici în SUA, spitalele private nu se finanţează doar din fonduri private. Este o tentinţă antieuropeană ceea ce doreşte domnul ministru”. Mihail Marcu a menţionat că jucătorii mari, precum Medlife, nu vor fi afectaţi de măsură. Pe de altă parte, acesta crede că oricum o mare parte dintre spitalele private vor continua să primească bani de la stat pentru că nu sunt organizate ca societăţi comerciale, ci ca fundaţii. Reprezentantul Medlife crede că măsura nu va putea fi aplicată tocmai din cauza efectelor negative prea mari şi a unor rezultate irelevante pentru sănătatea publică din România.
Iar unul dintre aspectele negative se referă la faptul că unii pacienţi ar ajunge să-şi plătească de două ori serviciile medicale, dacă vor să se trateze la clinici private.  Asta deoarece contribuţia la sistemul de asigurări al statului este obligatorie, dar nu se vor mai deconta decât tratamentele din spitalele publice.

650 de milioane de euro este valoarea serviciilor medicale private oferite în România, potrivit unei estimări a revistei Capital;
50% din serviciile oferite de clinicile şi spitalele private sunt decontate de la stat, prin casele de asigurări de sănătate, conform aceleiaşi evaluări.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă