15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSe reiau croazierele pe Dunarea de Jos

Se reiau croazierele pe Dunarea de Jos

Turistii care ajung la Galati au de acum posibilitatea de a face o croaziera pe Dunare. Se poate naviga pe Dunare, Prut si Siret cu corabia cu panze "Stefan cel Sfant”, cu catamaranul "Vega”, sau cu singura nava cu zbaturi din Europa, "Tudor Vladimirescu”. Mai mult, in septembrie, dupa doua decenii, vor fi reluate cursele regulate intre Galati si Braila cu nava "Steaua Polara”.
O croaziera de zece ore pe Dunare, Siret si Prut cu Panzarul Moldovenesc costa 1.000 de euro. Navigarea este asigurata de un echipaj format din patru persoane, nava putand lua la bord 20 de turisti. Prima croaziera cu turisti la bord a fost efectuata in luna iunie, cand un grup de profesori de la o universitate din Paris a efectuat o plimbare pe Dunare si pe Prut.
De curand, au fost lansate croazierele pe Dunare cu catamaranul "Vega”, o nava de mare viteza, care le ofera turistilor si o atmosfera placuta si relaxanta. Catamaranul este o nava de ultima generatie, are lungimea de 16,6 m si latimea de 4,6 m. Nava este propulsata cu doua motoare Yamaha si atinge o viteza maxima de 55 km/h, viteza de croaziera fiind de 30 km/h. Este dotata si cu sistem de navigatie prin satelit si sonar, putand intra pe orice canal din Delta Dunarii. Cursele regulate efectuate de catamaranul "Vega” dureaza doua ore si se desfasoara dupa un program bine stabilit: de luni pana vineri, incepand cu ora 18.00, iar sambata si duminica incepand cu orele 12.00 si 18.00. Ruta aleasa este Galati-Braila, fara stationare, iar costul unei asemenea calatorii este de 30 lei/persoana. In zilele de weekend, incepand cu ora 16.30, administratia hotelului "Vega” mai organizeaza, la cerere, cursele speciale "Galatiul pe Dunare”, cu o durata de o ora si jumatate, costul unei asemenea calatorii fiind de 25 lei/persoana. Capacitatea maxima a catamaranului este de 30 de locuri, croazierele efectuandu-se pentru minimum 20 de pasageri. Biletele se achita la imbarcare, copiii sub 5 ani calatorind gratuit in cazul in care nu ocupa un loc. La cererea grupurilor de turisti, sunt organizate si excursii de doua zile in Delta Dunarii, acest pachet incluzand transport, cazare si pensiune completa.

O istorie care incepe in 1850

Nava cu zbaturi actionate de forta aburului "Tudor Vladimirescu” este singura in functiune in Europa. A fost construita intre 1850 si 1853, la Santierul Naval Ganzdanubius, la cererea companiei austriece DDSG, care facea comert in Tara Romaneasca si Moldova si avea nevoie de un remorcher foarte puternic, care sa strabata zona Cazanelor Dunarii. In 1919 nava a fost primita de Romania in contul despagu-birilor de razboi. A fost rebotezata "Sarmisegetuza” si a fost transformata in nava de pasageri, efectuand curse pe ruta Braila-Galati-Tulcea-Sulina. In 2004 nava a fost reparata si reamenajata la standarde moderne de catre armatorul sau, Navrom Galati. Nava are doua saloane, baruri de interior si de punte, putand lua la bord 100 de pasageri. Croazierele sunt efectuate pentru grupuri de turisti, costul unei ore de mars fiind 1.000 de euro. Cei care urca la bordul navei "Tudor Vladimirescu” se pot mandri ca au calatorit cu o nava unica in Europa, la bordul careia au mai urcat Regele Ferdinand si Regina Maria, Carol al II-lea, Regele Mihai, maresalii Averescu si Antonescu, iar in perioada comunista chiar si Nichita Hrusciov, care a fost oaspetele lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
O dorinta mai veche a galatenilor si brailenilor, dar si a prietenilor si rudelor care ii viziteaza este plimbarea cu vaporul pe Dunare. Din septembrie vor fi reluate croazierele cu nava de linie "Steaua Polara”. "Steaua Polara” a fost construita in anul 1979 si are o capacitate de transport de pana la 150 de persoane. "Steaua Polara” isi va relua cursele regulate intre Galati si Braila, iar preturile vor fi "po-pulare”, fiind accesibile oricui.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă