30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialSe cauta vinovati pentru dezastrul din Galati

Se cauta vinovati pentru dezastrul din Galati

» Autoritatile galatene au fost depasite de iarna grea din ultimele zile.
» Desi lucrurile nu au intrat inca in normal, au inceput sa se caute vinovatii.
» Prefectul si seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sunt primii luati in vizor.

Desi criza provocata de iarna este departe de a fi rezolvata, autoritatile incearca sa gaseasca "tapii ispasitori" pentru faptul ca timp de o saptamana aproape toate drumurile nationale si judetene din judetul Galati au fost blocate de zapezi. Dupa ce prefectul Cosmin Paun s-a plans de faptul ca vinovate ar fi Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul Judetean de Politie, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, secretar de stat pentru Ordine Publica la Ministerul Administratiei si Internelor, a descins la Galati si intr-o analiza cu sefii institutiilor din subordinea ministerului a tunat si a fulgerat impotriva generalului Viorel Zaharia, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Ca si cum tot pompierii, care se ocupa de incendii, inundatii, salvari de persoane, ar fi trebuit ca monteze pluguri la autoutilitarele pentru stins incendii si sa curete soselele.

 

Altfel, in privinta persoanelor blocate in zapada pe DN 25, ISU a actionat prin aducerea de provizii de paine, apa si carburanti. Daca se punea problema salvarii persoanelor blocate cu trenul special, cum s-a si intamplat, asta depindea de prefectura, de Regionala CFR etc. Este posibil ca aceasta "vanatoare de vrajitoare" sa aiba rolul de a-l disloca pe generalul Zaharia de la conducerea ISU Galati, pentru a face loc vreunui "protejat" ce isi asteapta numirea.
Generalul Zaharia este apreciat de opinia publica din Galati pentru ca de obicei, ziua sau noaptea, coordoneaza personal interventiile la incendii sau salvari de persoane. De altfel, a fost ridicat la gradul de general pentru reusita in administrarea crizei inundatiilor din 2005, cand in judetul Galati au fost lovite de apele Siretului 11 localitati, dar nu a fost inregistrata nici o victima.

Prefectul, chemat la bara
Pe lista persoanelor vinovate se afla si prefectul. O avocata din Galati, care a fost victima neglijentei autoritatilor stand 20 de ore in blocajul de zapada de la Vames, a depus plangere penala impotriva prefectului  Cosmin Paun, acuzandu-l pentru neglijenta in serviciu. "Consider ca pentru cele 20 de ore petrecute in viscol, nu doar de mine, ci de sute de persoane, cineva trebuie tras la raspundere. Am formulat o plangere penala pentru neglijenta in serviciu impotriva prefectului Cosmin Paun si am depus-o la Parchetul de pe langa Judecatorie", a declarat avocata Isabela Tiganuca. Masina in care se aflau avocata si sotul sau a fost prinsa in blocajul produs marti seara pe DN25, Galati, in zona satului Vames, blocaj in care fusesera imobilizate 500 de autovehicule, lungimea coloanei fiind de doi kilometri.

"Consider ca prefectul, in calitate de presedinte al comandamentului pentru situatii de urgenta, nu si-a indeplinit obligatiile de serviciu. Eu sunt de parere ca autoritatile au si responsabilitati, iar atunci cand nu le indeplinesc trebuie sa suporte consecintele", a precizat Isabela Tiganuca. Pana ieri, si-au anuntat intentia de a depune plangeri penale impotriva prefectului de Galati mai multe persoane, printre care si una din Tulcea.

Un drum national si 14 judetene, blocate
Nici ieri dupa-amiaza lucrurile nu intrasera in normal. Drumul national 24 D Galati-Cuca-Barlad si 14 drumuri judetene erau blocate din cauza caderilor de zapada si a viscolului, care a depus pe carosabil un strat ce ingreuneaza interventia utilajelor de deszapezire, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Galati, Cristina Tatulici.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Rutiere Galati, Viorel Cojocaru, ramane blocat DN 24 D Galati-Cuca-Barlad, un drum pe care interventia drumarilor este dificila, avand in vedere ca traverseaza mai multe vai si dealuri, iar lungimea totala acoperita cu zapada este de 90 km. Pe cinci drumuri nationale si 27 drumuri judetene se circula cu dificultate, in conditii de iarna. Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Galati, Petrica Patilea-Crangan, retelele de furnizare a energiei electrice si cele de comunicatii nu au fost afectate. Sambata noapte jandarmii galateni au reusit aducerea la unitati sanitare de urgenta, cu snow-mobilul din dotare, a sase persoane.

Niste "prostii"?
Dupa ce mai intai a refuzat sa aiba o reactie, spunand ca nu are timp de "prostii", prefectul Cosmin Paun a admis ca trebuie sa ofere un punct de vedere opiniei publice si i-a invitat pe jurnalisti la prefectura. Dupa 45 de minute in care jurnalistii l-au tot asteptat, prefectul a venit, le-a spus ca nu are nimic de declarat si a plecat. Apoi s-a intors si a relatat ca in noaptea de marti spre miercuri, cand a convocat comandamentul pentru situatii de urgenta, din 40 de institutii publice deconcentrate nu au raspuns decat sase institutii si s-a plans de lipsa de sprijin a celorlalti membri ai comandamentului.

Cele mai citite

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

România, tot mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: rata de respingere a cererilor de viză scade sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că România a atins un prag esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind că...
Ultima oră
Pe aceeași temă