19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialScutul, lovit de austeritate

Scutul, lovit de austeritate

» Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a prezentat luni, in Congresul SUA, modul in care Pentagonul intentioneaza sa cheltuiasca bugetul pe 2010, in valoare de 534 miliarde dolari. O serie de programe de armament sofisticat vor fi anulate, in timp ce scutul antibalistic va beneficia de fonduri mai mici cu 1,4 miliarde.

Seful pentagonului a explicat ca institutia pe care o conduce trebuie sa reorienteze sumele alocate pana acum pentru programele de inarmare si modernizare a arsenalului catre achizitii destinate special luptei impotriva insurgentelor si a grupurilor extremiste de tipul celor care actioneaza in Irak, Afganistan si Pakistan.
Conform acestei strategii, Departamentul Apararii SUA a propus Congresului renuntarea la circa 15% din fondurile alocate in anul 2009 pentru programul de aparare antibalistica, sistem care include si componenta europeana a scutului antiracheta. Vor fi anulate, de asemenea, o serie de proiecte ultrasofisticate precum conceperea unui nou vehicul de lupta terestra (in valoare de 160 de miliarde), centralizarea intr-o retea de comunicare prin satelit a tuturor informatiilor clasificate detinute de Pentagon, NASA si serviciile de informatii (26 de miliarde) sau programul conceperii unui nou tip de elicoptere de cautare si salvare (15 miliarde).

 

De asemenea, la cererea directa a presedintelui Barack Obama, va fi anulat si programul de innoire a flotei de elicoptere a Casei Albe, in valoare de 13 miliarde.
Ministerul lui Gates vrea, de asemenea, sa opreasca la numai 187 de exemplare productia avionului de vanatoare F-22 Raptor, considerat a fi depasit pentru conflictele asimetrice in care sunt angajate in prezent SUA.
Banii economisiti prin taierea acestor programe vor fi orientati pentru achizitia de sisteme de recunoastere, supraveghere si informatii si atac, cum ar fi avioanele fara pilot. Alt proiect care va beneficia de finantare sporita este avionul de lupta multirol F-35 Joint Strike Fighter.

» Congresul nu vrea reduceri
Eliminarea din bugetul pe 2010 a programelor de armament sofisticat nu a beneficiat de o primire prea entuziasta in Congresul SUA, care are puterea de a amenda punctual propunerile Pentagonului privind alocarile bugetare. Fostul adversar al presedintelui Obama in cursa electorala, republicanul John McCain, a declarat ca sustine in totalitate realocarile propuse de Gates, insa pozitia sa era destul de izolata in tabara republicana. De teama pierderii locurilor de munca din circumscriptiile in care se afla fabrici de armament, un numar considerabil de democrati s-au alaturat contestatarilor republicani. In ciuda temerilor privind consecintele economice si sociale, dupa interventia lui Gates in Congres, actiunile marilor companii de armament americane au crescut cu 1,5-9%, investitorii mizand pe faptul ca, in ciuda renuntarii la armele ultrasofisticate, tot aceleasi firme vor beneficia de contractele promovate de Gates.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă