25 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialScumpirea gazelor cu 15-18% va determina un nou varf de inflatie

Scumpirea gazelor cu 15-18% va determina un nou varf de inflatie

Inflatia se va mentine la un nivel similar cu cel din mai, daca gazele nu se vor scumpi cu mai mult de 10%, a declarat pentru Money Channel, Constantin Chirca, director in cadrul BNR.

 

In schimb daca scumpirea gazelor va fi intre 15-18%, atunci inflatia ar putea atinge un nou varf, asemanator cu cel din martie, insa nu mai mare de 9%. Potrivit lui Chirca, incepand cu luna august, inflata lunara va fi mai mica decat cea inregistrata in aceeasi perioada din 2007.

Scumpirea din iulie a gazelor naturale este subiectul fierbinte al saptamanii. Intrebarea nu este DACA se vor scumpi gazele , ci cu CÂT. Si ce impact va avea scumpirea asupra inflatiei! In privinta inflatiei se pare ca raul cel mai mic ar fi o majorare de sub 10 procente. "Probabil inflatia ar ramane pe o curba aplatizata, deci n-ar inregistra un varf. Ar ramane la nivelul lunii mai, poate usor un nivel mai ridicat", a declarat Chirca.

Peste 10% ar insemna o inflatie apropiata celei din martie. Iar o majorare intre 15% si 18% ar insemna un nou varf inflationist. O crestere a pretului la gaze cu 15-18% va avea o influenta importanta", a explicat directorul in cadrul BNR.

Chirca precizeaza insa ca inflatia anuala in iulie nu va depasi 9 procente deoarece majorare pretului la gaze va fi temperata de ieftiniri ale produselor alimentare. Potrivit acelorasi estimari, incepand cu august inflatia lunara se va tempera fata de anul trecut, ajutata de efectul de baza. "Nu credem ca rata lunara incepand cu august va fi la acelasi nivel ca anul trecut. Este exclus, pentru ca anul acesta nu mai sunt conditiile de seceta", a mai precizat Chirca.

Constantin Chirca a tinut sa precizeze ca estimarile facute sunt in nume propriu. Pentru sfarsitul anului BNR se asteapta la o inflatie de 6%, chiar daca tinteste 3,8%.

 

Pretul gazelor naturale va creste, la 1 iulie, cu mai putin de 20%, dupa cum a declarat seful directiei de tarife din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Sarbu. El a spus ca cei doi mari distribuitori de gaze, E.ON Gaz si Distrigaz Sud, au cerut majorari ale preturilor la gaze de circa 25%.

Ultima majorare a preturilor gazelor livrate populatiei, cu 8,5%, a avut loc pe piata romaneasca pe 2 februarie a.c.

E.ON Gaz sustine ca va inregistra pierderi de 200 de milioane de lei la sfarsitul anului, daca ANRE nu va creste, la 1 iulie, pretul gazelor. Daca autoritatile nu vor majora preturile, E.ON va ataca in instanta ANRE, potrivit companiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă