9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialScumpirea benzinei pana la 40.000 lei ar incetini cresterea economica cu 1%

Scumpirea benzinei pana la 40.000 lei ar incetini cresterea economica cu 1%

Scumpirea benzinei pana la nivelul de 40.000 lei/litru, echivalenta unei majorari a pretului cu 35% fata de inceputul anului, ar putea avea ca efect un ritm mai lent de crestere a Produsului Intern Brut cu 1%, se arata intr-un studiu realizat de firma de consultanta Voinea Business Development. “Se poate aprecia deja ca o parte din incetinirea ritmului de crestere a PIB pe primul semestru a fost provocata si de scumpirea carburantilor”, reiese din studiu. In ultimele trei luni (3 iunie-7 septembrie), pretul benzinei fara plumb a urcat cu 16,7% – si doar in ultima luna cresterea a fost de 8,8%. Celelalte categorii de carburanti s-au scumpit cu procente asemanatoare. Litrul de benzina fara plumb se situeaza in prezent in jurul a 37.000 lei vechi.
Potrivit analizei, o scumpire cu 10% a preturilor la carburanti duce la incetinirea ritmului de crestere al PIB cu 0,28%.
Studiul releva ca majorarea preturilor la carburanti afecteaza in special sectoarele de energie electrica, termica, gaze; materiale de constructii; metalurgie si siderurgie, transporturi; chimie si fibre sintetice. In aceste sectoare, valoarea adaugata bruta scade cu cel putin 1% la fiecare crestere cu 10% a preturilor la carburanti. Toate sectoarele economiei nationale sunt afectate, cu exceptia prelucrarii titeiului. Pentru a compensa scaderea valorii adaugate brute, apare tendinta de majorare a preturilor de productie. Pe ansamblul economiei nationale, se pot evita pierderile la nivelul valorii adaugate brute daca pentru fiecare scumpire a carburantilor cu 10% se opereaza o crestere cu 0,6% a preturilor de productie.

Cele mai citite

Discursul lui Iohannis la Dubai. VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România consideră energia nucleară drept o sursă stabilă de energie şi că ţara noastră îşi propune să devină...

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...

Primul român mort în Gaza ca prizonier al Hamas

Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza, anunţă în această dimineaţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă