Scumpirea benzinei pana la nivelul de 40.000 lei/litru, echivalenta unei majorari a pretului cu 35% fata de inceputul anului, ar putea avea ca efect un ritm mai lent de crestere a Produsului Intern Brut cu 1%, se arata intr-un studiu realizat de firma de consultanta Voinea Business Development. “Se poate aprecia deja ca o parte din incetinirea ritmului de crestere a PIB pe primul semestru a fost provocata si de scumpirea carburantilor”, reiese din studiu. In ultimele trei luni (3 iunie-7 septembrie), pretul benzinei fara plumb a urcat cu 16,7% – si doar in ultima luna cresterea a fost de 8,8%. Celelalte categorii de carburanti s-au scumpit cu procente asemanatoare. Litrul de benzina fara plumb se situeaza in prezent in jurul a 37.000 lei vechi.
Potrivit analizei, o scumpire cu 10% a preturilor la carburanti duce la incetinirea ritmului de crestere al PIB cu 0,28%.
Studiul releva ca majorarea preturilor la carburanti afecteaza in special sectoarele de energie electrica, termica, gaze; materiale de constructii; metalurgie si siderurgie, transporturi; chimie si fibre sintetice. In aceste sectoare, valoarea adaugata bruta scade cu cel putin 1% la fiecare crestere cu 10% a preturilor la carburanti. Toate sectoarele economiei nationale sunt afectate, cu exceptia prelucrarii titeiului. Pentru a compensa scaderea valorii adaugate brute, apare tendinta de majorare a preturilor de productie. Pe ansamblul economiei nationale, se pot evita pierderile la nivelul valorii adaugate brute daca pentru fiecare scumpire a carburantilor cu 10% se opereaza o crestere cu 0,6% a preturilor de productie.