19.1 C
București
joi, 11 august 2022
AcasăSpecialCe măsuri cer feministele pentru protejarea victimelor violurilor

Ce măsuri cer feministele pentru protejarea victimelor violurilor

Feministele din România le cer instituţiilor publice, printr-o scrisoare deschisă, o discuţie pe tema măsurilor pentru victimele şi supravieţuitoarele violenței sexuale. „Rupem tăcerea despre violența sexuală” și „Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor” vor stabilirea unui plan de acțiune interinstituțional în acest sens, cu participarea societății civile.  

Citeşte şi: ȘOCANT. Părinții tinerilor acuzați de viol din Vaslui ar fi încercat să MUȘAMALIZEZE faptele. Cine i-a oprit

Cele două organizații pentru drepturile femeilor propun constituirea unui grup de lucru alcătuit din reprezentanți ai ministerelor vizate și experți  ai societății civile, care să dezbată periodic politici publice pentru protecția victimelor, dar şi îmbunătăţirea măsurilor preventive din Codul Penal şi introducerea unor măsuri ca ordinul de protecţie/restricţie pe tot parcursul procedurilor penale. 

De asemenea, feministele cer asigurarea serviciilor de asistenţă psihologică, juridică, socială şi medicală gratuite pentru victime, înființarea unui serviciu în cadrul unităților de primiri urgențe pentru femeile victime ale violenței sexuale, campanii de educație cu impact pe termen lung pentru prevenirea agresiunilor sexuale şi pedepse legale proporţionale cu gravitatea agresiunii sexuale.

Citeşte şi: Vaslui: Susţinătorii tinerilor acuzaţi de viol au ATACAT jurnaliştii: „Voi, presa și televiziunile, ne-ați făcut satul de râs”

În plus, semnatarele scrisorii deschise solicită organizarea de activități de formare pentru polițiști, procurori, medici legiști, judecători și alți specialiști care intră în contact cu supraviețuitoarele violenței sexuale, pentru a evita revictimizarea acestora, dar şi garantarea menținerii agresorilor care și-au recunoscut faptele în arest preventiv.

Nu în ultimul rând, feministele cer introducerea unor măsuri de monitorizare stricte pentru violatorii care şi-au ispăşit pedepsele, consiliere psihologică a agresorilor pe termen lung şi înființarea unei linii telefonice apelabile non-stop pentru consilierea victimelor violenței de gen.

Cel mai mediatizat caz de viol din ultima vreme a fost cel de la Vaslui, în care o elevă de liceu a fost agresată sexual de şapte tineri, pe un câmp. La câteva luni, mama unuia dintre agresori a început o campanie de denigrare a fetei pe reţeaua de socializare Facebook, menită să intimideze victima, astfel încât aceasta să aleagă împăcarea legală.

Citeşte şi: Mama fetei violate a sesizat CNA privind emisiunea „La Măruţă”. Ce susține femeia

Totodată, scandalul meditic s-a înteţit când postul PRO TV a difuzat imagini cu adolescenta, în timpul emisiunii „La Măruţă”. Deşi echipa emisiunii, împreună cu gazda ei, Cătălin Măruţă, au susţinut că fata a insistat să apară pe post, mama tinerei a trimis o sesizare la CNA, în care i-a contrazis. Potrivit femeii, fiica ei a fost „convinsă” de reporteri să intre în direct, spunândui-se că „ar fi bine şi frumos să mulţumească şi ea personal celor care o susţin”. Astfel, tânăra s-a simţit datoare să facă acest lucru.

Peste 600.000 de femei din România au fost la un moment dat victime ale unor agresiuni sexuale, iar dintre acestea un număr infim beneficiază de servicii psiho-sociale și acces efectiv la justiție, potrivit statisticilor Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene. 

Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 169: Zelenski, despre durata războiului

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că durata războiului depinde direct de pierderile pe care le va suferi Rusia, acesta fiind principalul lucru la care...

ONU spune că primele exporturi de grâu după invadarea Ucrainei vor începe de săptămâna viitoare

Primele exporturi de grâu după invadarea Ucrainei de către Rusia sunt aşteptate să înceapă săptămâna viitoare, în conformitate cu un acord internaţional semnat în...
00:01:47

Pelosi: „Nu vom permite Chinei să izoleze Taiwanul”

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, este fermă și spune că nu va permite Chinei să izoleze Taiwanul. Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă