Mai mulลฃi scriitori, între care Nicolae Manolescu, Ana Blandiana, Gabriela Adameลteanu, Nora Iuga ลi Mihai ลora, fac un apel la Preลedinลฃie, Guvern ลi Primฤria Capitalei sฤ cumpere Casa Monteoru, fostul sediu al USR, care a fost restituit recent moลtenitorilor familiei Monteoru, scrie Mediafax.
Tribunalul Bucureลti a decis, în aprilie 2010, ca sediul Uniunii Scriitorilor din România (USR) – Casa Monteoru sฤ fie restituit în naturฤ moลtenitorilor familiei Monteoru, respectiv Ioana Angelescu ลi mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru. Casa Monteoru, situatฤ pe Calea Victoriei nr. 115 din Bucureลti, este clasatฤ ca monument istoric de interes naลฃional în Lista Monumentelor Istorice din România.
Decizia Tribunalului a fost atacatฤ la Curtea de Apel Bucureลti. Pe 1 februarie 2013, Curtea de Apel Bucureลti a respins recursul ca nefondat, decizia fiind irevocabilฤ. Astfel, pânฤ pe 15 aprilie 2013, Uniunea Scriitorilor trebuia sฤ evacueze Casa Monteoru, lucru care deja s-a întâmplat. Potrivit unui anunลฃ de pe site-ul USR, începând din 30 martie, uniunea are sediul în clฤdirea din spatele Casei Vernescu, tot pe Calea Victoriei, dar la nr. 133.
Citeลte ลi Uniunea Scriitorilor, EVACUATฤ din sediul din Bucureลti
În acest context, pe site-ul Uniunii Scriitorilor din România a fost postat, joi, un document intitulat „Apel pentru Casa Monteoru”, în care mai mulลฃi scriitori atenลฃioneazฤ autoritฤลฃile statului cฤ imobilul Casa Monteoru este în pericol sฤ disparฤ ลi solicitฤ Preลedinลฃiei, Guvernului ลi Primฤriei Capitalei sฤ facฤ demersuri pentru rฤscumpฤrarea clฤdirii de la actualii proprietari.
„O clฤdire cu profunde semnificaลฃii culturale din centrul Bucureลtiului va dispฤrea, începând cu data de 15 aprilie a.c., din circuitul public. Casa Monteoru s-a numit cândva Casa Scriitorilor «Mihail Sadoveanu» ลi a gฤzduit întâlniri ale scriitorilor de primฤ mฤrime, întâlniri cu mari personalitฤลฃi ale literaturii universale, premianลฃi Nobel. Umbrele marilor scriitori români Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, George Bacovia, Marin Preda, Nichita Stฤnescu ลi câลฃi alลฃii se întâlnesc aici, în Sala Oglinzilor ลi în holul monumental al acestei case, cu nume celebre ale literaturii universale, care le-au trecut pragul, precum: Umberto Eco, Pablo Neruda, Mario Vargas Llosa, Günther Grass, Saul Bellow ลi mulลฃi alลฃii”, se spune în documentul „Apel pentru Casa Monteoru”.
În document se mai spune cฤ în Casa Monteoru s-au desfฤลurat ลedinลฃele Consiliului Uniunii Scriitorilor în anii dictaturii ceauลiste, „fiind, cu siguranลฃฤ, singurele prilejuri când se lua poziลฃie public ลi rฤspicat împotriva cenzurii ลi a «preลฃioaselor indicaลฃii»”. „Aici s-au auzit vocile celor care contestau «preลฃioasele indicaลฃii», printre care Dan Deลliu, Ana Blandiana, Dorin Tudoran, Octavian Paler, Mircea Zaciu, Bujor Nedelcovici, Mircea Dinescu. Aici au activat mai toลฃi marii scriitori ai celei de-a doua pฤrลฃi a secolului precedent, cei care populeazฤ astฤzi manualele de literaturฤ românฤ”, se spune în documentul citat.
Potrivit apelului, Casa Monteoru „a fost redatฤ de justiลฃie moลtenitorilor fostului proprietar ลi este în pericol sฤ disparฤ ลi odatฤ cu ea sฤ fie ลtearsฤ toatฤ aceastฤ memorie culturalฤ acumulatฤ între acei pereลฃi”.
„Statul român, cel care a fost proprietarul ei pânฤ acum câลฃiva ani, poate sฤ redevinฤ, legal, proprietar ลi sฤ o redea circuitului cultural, aลa cum a fฤcut în alte situaลฃii similare (vezi cazul sediului UNITER de pe str. George Enescu). Ne permitem chiar sฤ afirmฤm cฤ statul român, prin organismele sale alese ลi numite, are datoria de a cumpฤra aceastฤ casฤ, a o restaura, pentru cฤ este vorba de un monument istoric ลi de arhitecturฤ, ca unul în care se mai poate regฤsi stilul lui Ion Mincu, pentru a o transforma într-un centru cultural, unde sฤ aibฤ loc evenimente literare ลi artistice de importanลฃฤ naลฃionalฤ. Renunลฃarea la folosirea publicฤ a acestei case este, aลa cum afirmฤ un cunoscut arhitect de azi, «ลtergerea cu buretele a unei fabuloase aduceri aminte»”, se spune în document.
„Facem un apel la toate organismele statului, de la Preลedinลฃie la Guvern ลi la Primฤria Municipiului Bucureลti, sฤ nu-ลi uite datoria pe care o au faลฃฤ de istoria culturalฤ a României, cฤ aceasta este, în fond, componenta cea mai importantฤ a identitฤลฃii noastre naลฃionale, în cadrul Uniunii Europene”, se mai spune în „Apelul pentru Casa Monteoru”.
Apelul este semnat de Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Ana Blandiana, Gabriela Adameลteanu, Dan Hฤulicฤ, Varujan Vosganian, Gabriel Dimisianu, Romulus Rusan, Ion Pop, Marta Petreu, Mihai ลora, Horia Gârbea, Denisa Comฤnescu, Marian Drฤghici, Dan Cristea, Liviu Ioan Stoiciu, Ion Vartic, Mihai Zamfir, Livius Ciocârlie, Nora Iuga, Magda Cârneci, Luiza Palanciuc, Sorin Lavric, Simona Vasilache.
În document se mai spune cฤ toลฃi cei care doresc sฤ se alฤture acestei cauze pot semna apelul ลi pe site-ul www.petitieonline.ro. Pânฤ în momentul difuzฤrii acestei ลtiri, apelul este semnat pe acest site de 195 de persoane.
Pe 22 februarie, Nicolae Manolescu, preลedintele USR, a declarat pentru MEDIAFAX cฤ uniunea nu poate face nimic pentru recuperarea Casei Monteoru. „Am avut foarte multe procese, acesta (ultimul, n.r.) este de evacuare. Este ultima instanลฃฤ, nu se mai poate face nimic”, a declarat atunci Nicolae Manolescu.
Tot atunci, Nicolae Manolescu a fost întrebat de MEDIAFAX dacฤ a discutat cu reprezentanลฃii Primฤriei Municipiului Bucureลti sau cu cei ai Guvernului despre o posibilฤ rฤscumpฤrare a Casei Monteoru de la actualii proprietari, pentru darea din nou în folosinลฃa USR, aลa cum s-a întâmplat în cazul actualului sediu al Uniunii Teatrale din România (UNITER). Retrocedat în 2006 fostului proprietar, imobilul a fost cumpฤrat un an mai târziu de Primฤria Municipiului Bucureลti, pentru suma de 2,3 milioane de euro – fฤrฤ taxele aferente tranzacลฃiei -, ลi dat din nou în folosinลฃฤ UNITER.
„Asta se întâmpla în vremuri mai bune decât acum. ลi nu este vorba de acelaลi tip de imobil. ฤla (sediul UNITER, n.r.) e un imobil oarecare sฤ zic aลa, iar ฤsta (Casa Monteoru, n.r.) este imobil de patrimoniu. Eu nu cred cฤ cineva, la ora actualฤ, Primฤria sau Guvernul ar avea bani sฤ rฤscumpere un asemenea imobil (Casa Monteoru, n.r.). Nu ลtiu, nu cred. Cel puลฃin acum trei-patru ani, când a început balamucul, noi ne-am interesat. Am întrebat, am vorbit cu Caramitru, el a prins vremuri bune ลi era o clฤdirea banalฤ, a cฤrei rฤscumpฤrare a costat câteva milioane, aici e vorba de mai mult, presupun”, a spus Nicolae Manolescu.
Pe de altฤ parte, Ioana Angelescu, moลtenitoarea familiei Monteoru, a prezentat, într-un interviu acordat MEDIAFAX ลi publicat în 29 martie, planurile sale privind Casa Monteoru, precizând cฤ aceasta va fi restauratฤ ลi transformatฤ într-un centru multicultural.
„Primul nostru obiectiv este sฤ putem salva acest imobil, iar primul lucru pozitiv este intrarea în legalitate a regimului proprietฤลฃii. Dupฤ cum s-a vehiculat destul de mult în ultimii ani, pe toate canalele media, casa nu putea fi salvatฤ, nu putea fi restauratฤ, nu se putea bate nici mฤcar un singur cui atât timp cât nu se stabilea regimul juridic al proprietฤลฃii (…) În al doilea rând, este foarte greu ca, dupฤ 70 de ani de exploatare, aลa cum s-a fฤcut ea – nu mai comentez acum -, sฤ iei o decizie din asta de azi pe mâine. ลi eu nu pot sฤ vฤ promit cฤ sฤptฤmâna viitoare sau peste o lunฤ de zile casa deja va arฤta ca o minunฤลฃie, aลa cum meritฤ pe harta Bucureลtiului. Este destul de greu. În orice caz, noi dorim sฤ o salvฤm, suntem singurii care o putem salva, pentru cฤ îi cunoaลtem foarte bine istoria, cunoaลtem foarte bine istoria primilor ani ai acestei case. Avem documente, avem planurile primilor arhitecลฃi. În primul rând, este vorba de Ion Mincu ลi, apoi, de Nicolae Cuลฃarida. Este vorba despre o restaurare în regim de patrimoniu, deci cu respectarea statutului de monument de importanลฃฤ naลฃionalฤ al casei. Aceasta este posibil. Acesta cred cฤ este un element de asemenea pozitiv în viaลฃa acestei case. În al treilea rând, casa aลa cum se prezintฤ ea ลi cum dorim sฤ se prezinte pe viitor, va fi dedicatฤ tot scopurilor culturale, va fi o casฤ deschisฤ, în care scriitorii îลi vor putea lansa lucrฤrile, operatorii vor putea filma. Eu vreau sฤ fac chiar ลi o arhivฤ a filmelor care s-au turnat de-a lungul anilor în aceastฤ casฤ, pentru cฤ, de la Radu Gabrea la Costa-Gavras, au fost foarte mulลฃi regizori, operatori care au lucrat în aceastฤ casฤ ลi care au lฤsat documente extraordinare despre istoria casei în ultimele 3-4-5 decenii”, a spus Ioana Angelescu.
Ea a mai spus cฤ vrea sฤ transforme Casa Monteoru într-un centru multicultural, în care vor fi bineveniลฃi toลฃi artiลtii ลi oamenii de culturฤ.
Ioana Angelescu a mai spus cฤ a început demersurile pentru recuperarea Casei Monteoru în 1999. „Sunt 14 ani de când am început aceste demersuri. Le-am început pentru cฤ nu exista legislaลฃia specialฤ, exista numai posibilitatea pe calea dreptului comun (…), dupฤ care, dupฤ 2001 ลi apariลฃia Legii 10, am suspendat acest proces ลi am trecut pe legislaลฃia specialฤ, pe legislaลฃia impusฤ de regimul proprietฤลฃii ลi aลa am putut sฤ anulฤm donaลฃia (actul de donaลฃie a Casei Monteoru, fฤcut între Elena Lascar Catargi, fiica lui Grigore C. Monteoru, ลi ARLUS-Asociaลฃia Românฤ a Legฤturilor cu Uniunea Sovieticฤ, care, potrivit moลtenitorilor, s-a fฤcut în condiลฃiile în care Elena Lascar Catargi a fost ameninลฃatฤ cu arma ลi forลฃatฤ sฤ doneze imobilul, cu tot ce exista în el, n.r.) ลi sฤ mergem mai departe cu procesul”, a explicat aceasta.
Deลi nu a exclus o vânzare a Casei Monteoru, Ioana Angelescu a spus cฤ nu ลtie cine ลi-ar putea permite sฤ cumpere un asemenea imobil de patrimoniu. „Nu ni s-a fฤcut absolut niciun fel de propunere. Dar, cunoscând istoria acestei case, ลtiind care a fost contribuลฃia marilor arhitecลฃi, ar trebui sฤ fii o instituลฃie absolut conลtientฤ cฤ este vorba de un monument de patrimoniu de mare însemnฤtate ลi din cauza asta nu ลtiu cine ลi-ar putea permite ca sฤ cumpere ลi, în sfârลit, sฤ o transforme în ce ar putea transforma, adicฤ o nouฤ casฤ a scânteii sau o casฤ a scânteii de pe Calea Victoriei”, a mai spus Ioana Angelescu.
Uniunea Scriitorilor din România (USR) este succesoarea Societฤลฃii Scriitorilor Români (SSR), care a fost creatฤ în anul 1909 ลi a funcลฃionat sub aceastฤ denumire pînฤ în martie 1949. USR a folosit Casa Monteoru începând din 1952, iar, în 1997, Primฤria a dat imobilul în folosinลฃa Uniunii pentru o perioadฤ de 49 de ani, potrivit reprezentanลฃilor USR.
Potrivit site-ului www.uniuneascriitorilor.ro, casa Monteoru-Catargi a fost construitฤ în 1874, de Alecu Niculescu, ลi moลtenitฤ de fratele sฤu, Nicolae Niculescu. Casa a fost cumpฤratฤ în 1883 de marele proprietar funciar Grigore C. Monteoru (1831-1898), cel care a înfiinลฃat – pe moลia sa – staลฃiunea Sฤrata Monteoru din Buzฤu. La scurt timp de la achiziลฃionarea ei, între 1887-1889, arhitectul Nicolae Cuลฃarida renoveazฤ radical clฤdirea, amenajând interioarele în stil eclectic francez, cu plafoane pictate în stuc, cu lambriuri din esenลฃe rare, cu scarฤ monumentalฤ.
Saloanele mari, cu oglinzi, aveau pereลฃii tapisaลฃi cu mฤtase franลฃuzeascฤ, iar mobilierul era adus de la Paris. În micul parc din faลฃa casei, Grigore Monteoru a amplasat trei statui pe care le adusese din Grecia, cฤrora li s-au adฤugat încฤ douฤ, realizate în 1898 de sculptorii Ion Georgescu ลi Ion Valbudea, înfฤลฃiลând agricultura ลi industria româneascฤ (acestea din urmฤ au dispฤrut în 1917).
Dupฤ Primul Rฤzboi Mondial, casa a adฤpostit, un timp, Legaลฃia Poloniei (în 1923), rฤmânând apoi în posesia fiicei lui Grigore Monteoru, Elena, ลi a soลฃului ei Lascฤr L. Catargi pânฤ în 1949, când a fost naลฃionalizatฤ, se mai spune pe site-ul USR.