15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialScriitorii dobrogeni ii cheama pe liceeni sa scrie literatura

Scriitorii dobrogeni ii cheama pe liceeni sa scrie literatura

In prezent, Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor numara 55 de membri care sunt, in procente aproape egale, poeti si prozatori.

Dintre genurile literare, cel mai putin reprezentat este teatrul. Pe de alta parte, sunt tineri care scriu in stil modernist.

Proiectele conducerii filialei au ca scop atragerea publicului catre lectura.

"Avem si tineri care au o altfel de proza, o altfel de abordare a romanului postmodern. Fiecare e liber sa scrie pentru ca fiecare are segmentul sau de cititori", apreciaza presedintele USR – Filiala Dobrogea, Cristina Tamas. Pana de curand, putea deveni membru al filialei Dobrogea orice autor care avea cel putin trei carti de poezie, proza sau traduceri si care, pe langa recomandarile unor scriitori, dovedea si faptul ca are aparitii in presa literara: articole in reviste de cultura sau in publicatiile cotidiene la rubrica Cultura, pentru a se vedea cum a fost receptionata si din punct de vedere critic opera respectiva. La USR nu este limita de varsta. "Putem sa primim liceeni, daca ei au un talent incontestabil si au facut dovada printr-un premiu literar national sau international, si putem sa primim si oameni care sunt la senectute si care au scris toata viata lor, dar nu au dorit sau nu au reusit sa intre in USR.

 

Avem tineri, nu foarte multi, in general sunt tineri care au terminat facultatea", mai spune Cristina Tamas. Unul dintre obiectivele filialei din Dobrogea este acordarea unor premii pentru creatie literara si aceste premii poarta numele unor personalitati din acest spatiu. Este vorba de Premiul pentru poezie "Catalin Bajenaru" pentru elevi si studenti, Premiul de eseu si istorie literara "Puiu Enache" si Premiul pentru teatru si proza "Eugen Lumezeanu". Aceste premii sunt acordate pentru cei care nu sunt membri ai Filialei Dobrogea a USR si care, avand talent literar, vor sa participe la aceste concursuri. Acordarea acestor premii este deschisa tuturor scriitorilor din tara.

» Proiecte
USR Dobrogea asteapta aprobarea proiectului "Literatura romana contemporana mai aproape de cititori", care se va concretiza, in luna mai, cu prilejul sarbatoririi Zilelor Constantei, prin intalniri ale membrilor filialei cu studenti, elevi si alti cititori. Activitatile culturale vor avea loc concomitent in liceele, universitatile si in librariile constantene. O alta activitate culturala are ca tinta reluarea lecturilor publice care se faceau cu scriitori-membri ai filialei in diverse spatii publice. De asemenea, vor fi celebrati scriitorii care fac o varsta rotunda sau cei care nu mai sunt printre noi.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

VIDEO REZUMAT. Emoții pentru moldoveni. Lupta la retrogradare, din ce în ce mai “tăioasă”

Într-o confruntare tensionată din cadrul etapei cu numărul șase din play-out-ul Superligii Românești, echipa Universitatea Cluj a reușit să obțină o victorie prețioasă cu...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă