» Aproximativ jumatate din unitatile de invatamant primesc caldura de la sobele de teracota.
» Patru scoli din intreg judetul Constanta beneficiaza de incalzire electrica, iar alte 149 au centrale electrice proprii.
» Dupa ani intregi de certuri, scoala din Tortomanu primeste bani pentru renovare.
Elevii din zonele rurale ale judetului Constanta au avut de indurat temperaturi extrem de scazute in aceasta iarna. Desi cele aproximativ 200 de scoli care sunt incalzite cu ajutorul sobelor de teracota au destule lemne pentru a trece iarna, caldura emanata de acestea nu este suficienta pentru a le crea copiilor conditii bune de studiu, fapt pentru care nu este singular cazul in care un elev a ramas in sala de curs cu geaca pe el. "Exista mai multe unitati de invatamant care sunt incalzite cu sobe pe lemne. Printre acestea se numara si localitatile Dunarea, Ghindaresti, Satu Nou si Mircea Voda. Am luat legatura cu toate primariile si ni s-a comunicat ca toate scolile au combustibil suficient pentru sezonul rece 2007-2008. Nu au existat plangeri in acest sens", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului scolar Judetean Constanta, Anamaria Burada. scolile din Negru Voda si Chirnogeni se incalzesc cu lemne aduse din Bulgaria! Aceasta masura a fost luata de autoritatile locale pentru a fi reduse costurile. Conform conducerii unitatii scolare, lemnele din import sunt mult mai ieftine, transportul este gratuit, iar acestea vin gata taiate.
Bani pentru modernizari
Peste 60 de scoli vor avea o sansa sa fie dotate cu centrale electrice in acest an. "A fost defalcata de la bugetul de stat suma de 11.238.000 lei care a ajuns la 66 de scoli si gradinite din judetul Constanta. Banii au fost distribuiti in functie de complexitatea lucrarilor. 38 de unitati de invatamant sunt in curs de reabilitare, 13 au fost supuse unor reparatii capitale, noua scoli sunt incluse intr-un program de investitii, trei vor fi consolidate pe parcursul acestui an, iar alte trei scoli vor fi dotate cu diverse utilitati", a declarat Anamaria Burada. scoala cu clasele I-VIII din satul Vartop, co-muna Albesti, a primit suma de 150.000 lei pentru reabilitare. Tot pentru lucrari de reabilitare au fost acordati 160.000 lei scolii cu clasele I-VIII din Garlita, comuna Ostrov. Investitii majore se fac la Gradinita nr. 4 din Medgidia, lucrari pentru care au fost acordati 440.000 lei. Prin H.G. 1285/2007, articolul 5, s-a hotarat ca de menajarea fondurilor sa se ocupe consiliile locale.
Modernizare la Tortomanu
Conflictele purtate intre primarul localitatii Tortomanu, Gheorghe Panait, si fostul directorul al scolii Petre Prisecaru nu au facut decat sa traga in jos orice incercare de modernizare a evolutiei unitatii de invatamant. In timp ce Prisecaru declara ca Gheorghe Panait refuza sa acorde bani scolii, primarul sustinea ca directorul din acea vreme se impotrivea oricarei reabilitari. sirul de certuri a luat sfarsit o data cu schimbarea din functie a directorului si numirea Elenei Gradinaru la conducerea scolii. Elevii sunt cei care au avut de suferit in urma conflictelor, insa, incepand cu aceasta iarna, copiii au sansa sa invete intr-o scoala mult mai moderna. "Am reusit sa renuntam la sobele de teracota si am pus in functiune centrala termica. Intreaga scoala a fost reabilitata. Pentru a termina lucrarile intr-un timp scurt, am facut mici modificari in programul scolar. Am ales sa scurtam pauzele pentru ca elevii sa poata invata in sali de curs calduroase. Muncitorii au venit si noaptea la lucru. Au stat chiar si pana la 2-3 dimineata pentru a duce la bun sfarsit toata treaba. Toata lucrarea ne-a costat 250.000 lei. Consiliul Judetean a contribuit la aceasta suma cu 50.000 lei", a declarat directorul scolii din Tortomanu, Gradinaru Elena.
Departe de standardele europene
Problema incalzirii cu lemne nu ar fi singura existenta din scolile constantene. Elevii din zonele rurale mai au mult de tras pana cand vor avea parte de toate dotarile de care se bucura copiii din zonele urbane. Lipsa unei surse curente de apa, toaletele amplasate in curte si lipsa unui mijloc de transport sunt doar o parte din problemele cu care mii de elevi se confrunta zilnic. Iarna nu le-a facut acestora viata mai usoara, ci i-a obligat sa mearga zeci de kilometri pe jos, pana la scolile unde invata. Elevii din Padureni inca mai au probleme in acest sens, acestia fiind pusi in imposibilitatea de a ajunge la scoala din Baneasa.
» Risca sa se Imbolnaveasca
Din cele aproximativ 500 de scoli existente in judetul Constanta, 149 sunt incalzite cu ajutorul centralelor termice proprii. Patru beneficiaza de incalzire electrica, iar alte 132 sunt racordate la CET. Restul unitatilor de invatamant primesc caldura de la sobe de teracota vechi de zeci de ani. Elevii din mediul rural au trecut cu greu aceasta iarna, avand in vedere ca temperaturile au fost mult mai scazute decat cele din anul precedent. "Copiii merg prin zapada pana la scoala, se uda si sunt nevoiti sa stea cinci ore la cursuri in frig. Chiar daca baiatul meu a racit din aceasta cauza, trebuie sa mearga la scoala", a declarat mama unui elev din Ghindaresti, C. Maria.
» Termene de conformare
"Primariile locale au primit anul trecut sume importante pentru renovarea scolilor din localitatile respective. Pentru ca pe parcursul vacantei de vara putini au reusit sa finalizeze lucrarile la timp, am ales sa dam mai multe termene de conformare. Majoritatea scolilor vor fi gata la jumatatea acestui an. Pana la finalizarea lucrarilor elevii au fost repartizati in diverse locatii unde sa-si poata desfasura activitatea didactica."
Inspector general ISJ Constanta, prof. Marian Sarbu