35.9 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialScolile botosanene revin la incalzirea centralizata

Scolile botosanene revin la incalzirea centralizata

Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa de catre prefectul judetului Botosani, Cristian Roman, care a declarat ca racordarea scolilor la CET se va face printr-un program finantat de Ministerul Educatiei prin care judetul Botosani va primi un sprijin de aproximativ zece miliarde de lei. Cel putin 46 de scoli si gradinite vor beneficia de acest program de finantare si vor trece din nou pe incalzirea centralizata.
Majoritatea unitatilor de invatamant si-au instalat pana acum centrale pe gaz, dar primul reprezentant al Guvernului in teritoriu a afirmat ca centralele nu vor fi scoase din uz si ca vor reprezenta o alternativa la CET. Directorii scolilor si gradinitelor vor decide ce sursa de incalzire vor folosi in functie de costurile consumului la combustibil: „Centralele raman, e o solutie alternativa, managerii institutiilor isi vor face costurile si vor stabili pe ce solutie merg”, a declarat Cristian Roman, prefectul judetului Botosani.
Principalul motiv pentru care cele 46 de unitati de invatamant vor fi racordate la societatea de termoficare il reprezinta conductele si punctele termice din apropierea scolilor si gradinitelor care ofera continuitate in alimentarea si functionarea retelelor: „Costurile vor fi ridicate, avand in vedere cresterea pretului la gaz in contextul european. Exista continuitate in alimentarea si functionarea furnizarii agentului termic daca ne gandim ce s-a intamplat la minus 15 grade. Vrem sa dam un semnal pentru stoparea montarii de centrale. Dand acest semnal Termica va deveni interesanta pentru investitii si ma gandesc acum la marele concern E.On, pentru ca din toate judetele Moldovei Botosaniul va fi cel mai interesant pentru investitii din acest punct de vedere”, a mai spus prefectul Roman. In opinia primului reprezentant al Guvernului in teritoriu, fost inginer-sef la CET, centralele termice pentru care in iarna 2003 sute de familii au investit milioane de lei in banci ca sa si le procure sunt adevarate bombe pentru elevi: „Avem retele vechi de 30 de ani si nu reprezinta nici o siguranta pentru copiii nostri in scoli”, a spus acesta, precizand ca el insusi si-a transferat copilul de la Scoala nr. 7 din municipiu la Colegiul „Mihai Eminescu” pentru ca „bomba trece prin mijlocul scolii”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă