5.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialScoala de la distanta

Scoala de la distanta

Eforturile Ministerului Educatiei de a elucida situatia Universitatii "Spiru Haret" nu ii preocupa doar pe profesorii, studentii si absolventii acestei universitati. Cauza este simpla: deciziile luate de ministrul Andronescu creeaza un precedent aplicabil si la celelalte universitati particulare, iar apoi, in caz ca este vorba de aspecte insuficient reglementate sau gandite altminteri inainte vreme, ele pot interesa si universitatile de stat. Datorita acestui amanunt, deloc neimportant, ceea ce se reglementeaza in aceste zile in beneficiul functionarii institutiei universitare direct vizate – fie si invalidandu-i unii parametri dintre aceia la care a functionat pana astazi – cu o cat mai deplina credibilitate viitoare intereseaza intreaga educatie superioara romaneasca.

Problema nu este insa cum sa reduci formele de educare, de punere in contact a omului dornic de instruire cu cartea si resursele celelalte ale cunoasterii. Acestea sunt, la urma urmei, cel mai palpabil rezultat al eforturilor facute de profesorime dupa caderea dictaturii de a asigura cetatenilor Romaniei sanse de implinire echivalente acelora din tarile avansate. Chestiunea este cum sa le diversifici in continuare, cum sa le faci mai flexibile si mai atractive, cum sa le folosesti cat mai inventiv si mai dinamic in folosul educarii unui numar cat mai mare de oameni, astfel incat sansele lor de implinire intelectuala si sufleteasca sa creasca.

Daca de asta data domnia sa elimina invatamantul la distanta, in loc sa il gandeasca mai judicios, in folosul oricui ar dori sa se instruiasca suplimentar fara a putea participa tot timpul si nemijlocit la intalnirile directe cu profesorii (pentru ca la orele respective isi castiga existenta, pentru ca nu are bani sa se intretina departe de casa, intr-un oras costisitor, pentru ca are in grija permanenta copii sau batrani etc.), educatia de rang universitar din Romania nu se va intari, ci va elimina dintre eligibilii ei o serie de cetateni.

Pentru unii contribuabili din Romania, studiile "serale", la "comasat" sau "prin corespondenta" sunt o inventie vicleana, comunista, menita sa propulseze fara efort noile elite ale partidului unic, proletarii cu educatie sumara, dar cu vederi ultraconforme viziunii staliniste sau neostaliniste. Numai ca astfel de studii sunt organizate si in SUA ori in alte state de pe mapamond, chiar daca nimeni nu pretinde acolo ca ele formeaza robotii fideli ai unei guvernari de tip autoritarist.
Nu o anumita forma de studii ar trebui eliminata, pagubind astfel categorii de beneficiari care nu au acces – din varii motive – la celelalte forme de studiu. Masurile s-ar cuveni sa vizeze buna asezare a lucrurilor, limitand posibilitatile de manipulare, confuziile valorice, interpretarea frauduloasa a competentelor. Nu cred ca interdictiile formale referitoare la caile de acces la cunoastere ar trebui sa reglementeze nivelul educatiei in tara noastra, importante sunt calificarile reale si evaluarea acestora.

 

In mod normal, nu ar trebui sa avem probleme cu cineva care alege sa se inroleze intr-un traseu de invatamant, indiferent care ar fi acela, in loc sa se drogheze, sa fure, sa devina alcoolic si sa se rateze intr-o viata fara orizont. Se cuvine insa sa dea socoteala oricine pretinde o recunoastere pe care nu o merita, inducand astfel neincredere in piata calificarilor, punand sub semnul intrebarii calitatea educatiei dintr-o tara.

Cele mai citite

Geoană, mesaj de Ziua Națională

După ce Moldova şi Ţara Românească au devenit o singură ţară, sentimentul unităţii a crescut şi toate teritoriile locuite de români au început să...

Mesajul lui Ciucă de 1 Decembrie

Preşedintele Senatului și al Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a transmis, astăzi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale."Iubirea de ţară stă în inimă...

Mesajul lui Ciolacu de Ziua Națională

Mesajul de unitate al Zilei Naţionale ar trebui să fie prezent în orice acţiune a cetăţenilor, societăţii civile, mediului de afaceri, reprezentanţilor statului sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă