Situatia politica actuala nu este de natura sa incurajeze o evolutie pozitiva a Romaniei, care risca sa piarda inca zece ani, ca in anii ’90, cand nu s-a reformat, avertizeaza fostul sef al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, potrivit NewsIn.
"Grecia a pierdut zece ani dupa aderare pana cand a inceput integrarea adevarata. Desigur ca Romania poate fi un stat membru care sa primeasca niste fonduri, dar fara o dezvoltare reala si reforme adevarate, Romania risca sa nu-si asume pe de-a-ntregul calitatea de stat membru. Romania a pierdut zece ani in anii ’90, pentru ca nu s-a reformat. Ar fi pacat daca Romania va pierde inca zece ani, pana in 2017. Iar situatia politica actuala nu este de natura sa incurajeze o evolutie pozitiva", a declarat Jonathan Scheele, premiat, marti, de Grupul pentru Dialog Social pentru sustinerea constanta a Romaniei in procesul de aderare la UE.
Scheele, in prezent director pentru retelele de transport paneuropean in cadrul Comisiei Europene, considera ca "Romania nu este foarte vizibila si nu ocupa locul pe care il merita, pentru ca ideile sale nu sunt destul de clar formulate".
El a precizat ca nu e vorba de un stat de rangul doi, fiind insa evident ca "atunci cand un stat are idei clare, si le apara mai usor". Un exemplu in acest sens ar fi Slovenia, care detine in prezent presedintia UE, Romania urmand sa o preia abia in 2014, sau Polonia, care a fost "foarte clara in privinta pozitiilor sale, chiar daca uneori nu in modul cel mai productiv", a spus Scheele.
"Regret foarte mult ca pana acum nu a fost formulata o adevarata strategie nationala postaderare. Mai este mult de reformat si asta mai ales in domeniile care nu erau acoperite de aquis-ul comunitar, ca invatamantul. In privinta combaterii coruptiei, din pacate, lucrurile nu merg atat de repede cum vroiam in 2005-2006. Cu toate acestea, chiar daca va fi bine sa reusiti progrese in acest domeniu, la final va ramane lipsa unei idei clare despre viitorul tarii", a declarat fostul sef al Delegatiei CE.
El a mai remarcat ca, inainte de aderare, NATO si UE stabileau agenda reformelor, pe cand acum nu mai poate fi vorba de o viziune impusa sau acceptata din afara, ci e nevoie de una "made in Romania".