Scenografii romani profesionisti au site. Cine e interesat sa vada in acelasi loc lucrari recente semnate de cativa dintre cei mai cunoscuti scenografi romani ai tututor timpurilor – sunt aici Paul Bortnovski, Liviu Ciulei (care a debutat ca scenograf-arhitect inainte de a debuta ca regizor), Viorica Petrovici si altii, dar lipsesc unele nume de rezonanta ale momentului, cum e Dragos Buhagiar sau Adriana Grand – nu are decat sa acceseze adresa: www.romanian-scene-designers.org. Zilele acestea urmeaza sa se "alature" acestei baze de date si Nic Ularu, care preda la University of South California.
Site-ul a fost lansat cu ocazia participarii Romaniei la cea de-a unsprezecea editie a Prague Quadrennial, singura expozitie din lume dedicata scenografiei si arhitecturii teatrale, desfasurata anul acesta intre 14 si 24 iunie. Romania a participat la Quadrienala alaturi de alte 57 de tari. Site-ul a avut si o varianta tiparita, un catalog intitulat "Romanian Scene Designers", care a fost lansat la pavilionul Romaniei. Acesta din urma a fost realizat dintr-un fragment de decor din opera "Il Trovatore" al Vioricai Petrovici.
Imaginea de pe pagina de garda a site-ului, dar si de pe prima coperta a catalogului este o lucrare putin cunoscuta a lui Constantin Brancusi. Balerina Lizica Codreanu poarta un costum realizat chiar de Brancusi pentru rolul ei din "Les Gymnopédies", un poem muzical, cea mai cunoscuta lucrare a compozitorului Erik Satie, prietenul lui Brancusi. Fotografia a fost facuta in atelierul sculptorului.
Pe coperta a patra a catalogului a fost reprodusa o lucrare a unui alt artist important pentru miscarea avangardista. Este vorba despre un costum creat de H. Maxxy pentru spectacolul "Manechinul sentimental", realizat dupa piesa omonima a lui Ion Minulescu.
Pe site pot fi gasite informatii privind spectacolele prin care este ilustrata creatia fiecarui scenograf, fotografii din spectacolele respective. Potrivit istoricului de arta Luminita Batali, cel mai dificil lucru este reproducerea imaginilor din spectacolele mai vechi. E bine de stiut ca la Puiu Antemir, Paul Bortnovski si Vittorio Holtier exista si schite ale lucrarilor. "Se poate vedea trecerea de la 2D la 3D", spune Luminita Batali.