21.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialScenarii de cosmar pentru piata petroliera

Scenarii de cosmar pentru piata petroliera

Un atentat islamist sau chiar o simpla tentativa contra sectorului petrolier saudit ar avea consecinte dezastruoase pe piata mondiala a petrolului si a pretului barilului.
Potrivit autoritatilor de la Riad, din cele 701 persoane arestate in cursul ultimelor sase luni in Arabia Saudita, cateva zeci formasera celule cu sarcina de a pregati atacuri contra siturilor petroliere din tara. Cu pretul barilului in crestere constanta si capacitati de crestere a productiei mondiale cvasiinexistente, in afara de Arabia Saudita, piata mondiala nu a fost niciodata atat de vulnerabila la o ofensiva djihadista in regat, sustin analistii.

Pentru Michael Klare, director la Universitatea din Massachusetts a programului "Pace si securitate mondiala" si autor al "Razboiului resurselor", "chiar daca un atac nu ar  reusi, ar avea un efect psihologic imens pentru ca piata se asteapta la actiuni teroriste de acest gen. Efectul asupra preturilor ar fi imediat". "Daca ar reusi sa distruga o mare rafinarie sau un terminal important si sa reduca exporturile saudite, impactul ar fi dramatic."
Sectorul petrolier saudit, care cheltuieste sume considerabile pentru protectie, este de ani de zile tinta teroristilor Al Qaeda.
In decembrie 2004, intr-un mesaj audio, Osama bin Laden le-a cerut trupelor sale sa-si dirijeze operatiunile contra productiei de petrol, in Irak si in Golf, pentru ca "lipsa  petrolului va duce la pierderea inamicilor fara ca noi sa facem altceva". Urmand aceste consemne, in februarie 2006 atacatori aflati la bordul a doua masini-capcana au incercat sa penetreze in imensul complex Anqaiq, cel mai mare din lume. Au fost interceptati si s-au aruncat in aer.

Adevarata "banca centrala a petrolului", regatul saudit joaca un rol unic pe piata mondiala, aflata "pe muchia unei lame de ras". Este tara care detine aproape un sfert din rezerve, este liderul in sanul OPEC, numarul 1 in ce priveste capacitatile nonutilizate. Este singura tara din lume capabila sa produca mai mult in cateva saptamani.
Analistii arata ca in acest context amenintarile israeliene de ofensiva aeriana asupra instalatiilor nucleare iraniene adauga un plus de nervozitate pe pietele mondiale. Daca un astfel de raid s-ar concretiza, iranienii vor organiza atacuri teroriste in Arabia Saudita, in Kuweit, in Bahrein. Vor face tot ce vor putea sa semene haos pe piata internationala. Ce sa mai vorbim despre preturi…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă