7.6 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialScandalul legat de vizita presedintelui Ungariei in Romania ia amploare.

Scandalul legat de vizita presedintelui Ungariei in Romania ia amploare.

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, a declarat pentru Realitatea TV ca preşedintele Ungariei, Laszlo Solyom, încurajează deschis autonomia pe criterii etnice în Harghita şi Covasna si ca vizita în România a făcut parte dintr-un plan B al Budapestei, dupa renuntarea la vizitele in Voevodina si Slovacia. Potrivit lui Corlatean, cererea adresată de Laszlo Solyom privind vizita sa în ţara noastră afirmă în mod deschis principiul autonomiei maghiarilor din judeţele unde această comunitate este majoritară.

"Nota verbală care a fost remisă părţii române conţinea solicitarea ca toate condiţiile să fie asigurate pentru vizita privată a preşedintelui Ungariei în autoguvernarea Harghita", a precizat Titus Corlăţean.

In replica, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbely, sustine ca nu poate fi vorba de încurajarea autonomiei. Ci doar de o interpretare nefericită a unei expresii din cererea preşedintelui Solyom, redactată în limba engleză.

"Deci, în engleză se spune self-government şi ştie foarte bine dânsul, este self-government care în traducere poţi să o traduci ca autoguvernare, poţi să o traduci şi ca autonomie locală sau consiliu local", a declarat Laszlo Borbely.

Titus Corlăţean mai afirmă că soluţia venirii în România ar fi reprezentat o variantă de rezervă la care a recurs preşedintele Ungariei.

"Vizita în România a părut ca o soluţie de avarie. Este vorba de încercarea de vizită, de vizită privată a preşedintelui Ungariei în Serbia, mai precis în Voevodina şi, respectiv, în Slovacia. În ambele cazuri există nişte semnale transmise de autorităţile acelor state care au determinat schimbarea direcţiei foarte în scurt spre România", a mai spus Titus Corlăţean.

Potrivit politicianului român, autorităţile de la Budapesta şi-au calculat acţiunile.

"Politic vorbind, atunci când formulează o cerere despre care ştie de la bun început că este inacceptabilă, înseamnă că o formulează cu dorinţa de a avea un anumit câştig", a adăugat preşedintele Comisiei de politică externa din Senatul Romaniei.

Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, plaseaza acest incident in responsabilitatea presedintelui Basescu. El a declarat la Realitatea TV că singura instituţie care putea să nu dea undă verde vizitei preşedintelui maghiar Laszlo Solyom era Preşedinţia României.

"Singura instituţie, după ştiinţa mea, care putea să nu dea undă verde era Preşedinţia României, nu ministrul de Externe, oricare ar fi el, nici şeful opoziţiei, Senatului sau Camerei. Doar preşedintele României putea eventual să se implice şi cred că asta a dus la răspunsul destul de rigid şi scos cu forcepsul al domnului de la Aeroport", a spus Adrian Cioroianu.

Acesta a mai spus că fie e vorba de o lipsă de amabilitate din partea autorităţilor române, fie e vorba de o victimizare a preşedinţiei ungare. "Nu este un secret că dânsul (Laszlo Solyom, n.red.) are o sensibilitate pentru maghiarii din afara graniţelor Ungariei", a precizat Cioroianu.

Fostul ministru de Externe a spus că, în ceea ce îl priveşte, Solyom putea să vină în România indiferent de mesajul pe care îl dădea, chiar dacă ar fi vorbit în favoarea unei autonomii sporite.

"Cred că a fost o greşeală dacă nu i s-a dat voie să vină. E o situaţie care mi se pare jenantă şi pentru noi şi pentru Ungaria", a conchis Cioroianu.

Guvernul de la Budapesta a anuntat ca priveste "cu nedumerire tot ce s-a intamplat" referitor la vizita pe care presedintele Ungariei intentiona sa o faca in acest weekend in Romania si va evalua situatia in cursul saptamanii viitoare, cand MAE ungar doreste ca la discutii sa fie invitat si ambasadorul Romaniei, potrivit Agentiei MTI.

Budapesta este nedumerita de decizia autoritatilor romane, potrivit careia avionul presedintelui Ungariei nu a primit autorizatie de aterizare pe aeroportul din Targu Mures,  a declarat, ieri, secretarul de stat in MAE ungar Márta Horváthné Fekszi, citata de MTI, relateaza RADOR. Oficialul ungar a precizat ca aceasta situatie este fara precedent in ultimii ani.
"In momentul de fata privim cu nedumerire tot ce s-a intamplat. Speram foarte mult ca este vorba despre o neintelegere", a subliniat Márta Horváth Fekszi. Ea a mai afirmat, potrivit corespondentului RRA la Budapesta, citat de RADOR, ca cele doua tari au un parteneriat strategic in calitate de state membre ale Uniunii Europene si NATO, relatiile romano-ungare sunt bune, iar politica de vecinatate a guvernului si presedintiei ungare corespunde practicilor europene.
Secretarul de stat a mai spus, conform MTI, ca Ministerul ungar de Externe va evalua situatia in cursul saptamanii viitoare si doreste ca la discutarea acestei probleme sa fie invitat si ambasadorul Romaniei la Budapesta.
Anterior, aceeasi agentie MTI, care cita "surse diplomatice", informa ca Ministerul roman de Externe si-a exprimat, printr-o nota verbala, ingrijorarea sa fata de vizita presedintelui Ungariei, László Sólyom, in Transilvania, vizita prevazuta pentru data de 15 martie. Potrivit unor informatii, ambasadorului Ungariei la Bucuresti i s-a adus la cunostinta ca autoritatile romane sunt ingrijorate ca preconizata vizita a presedintelui László Sólyom "va reprezenta un semnal care nu corespunde relatiilor de parteneriat strategic dintre cele doua tari". Ambasadorul Ungariei a raspuns ca tocmai opozitia manifestata de autoritatile romane fata de respectiva vizita reprezinta un semnal contrar parteneriatului strategic existent intre cele doua state, potrivit MTI.

La randul sau, Ministerul ungar de Externe l-a "convocat" – potrivit termenului folosit de agentia MTI, preluata de RADOR – pe ambasadorul Romaniei la Budapesta pentru a afla care sunt motivele respectivei note verbale.

In urma cu doua zile, pe site-ul Presedintiei Ungariei a fost publicat un comunicat in care se  afirma ca vizita presedintelui Laszlo Solyom in Romania a fost devansata pentru sambata, pentru ca autoritatile aeronautice romane i-au retras permisiunea de a ateriza duminica la Tg. Mures.

Presedintele Ungariei trebuia sa ajunga la Targu Mures duminica dupa-amiaza, de acolo urmand sa plece in judetul Harghita, pentru a participa la festivitati dedicate aniversarii Revolutiei de la 1848, relateaza Ziare.com.

"Vizita presedintelui Solyom Laszlo, programata pentru dupa-amiaza zilei de duminica, in Romania, in Secuime, a fost devansata pentru dupa-masa zilei de sambata. Schimbarea datei a fost necesara pentru ca autoritatile aeronautice au retras permisiunea de aterizare la Targu Mures", se arata in comunicatul de presa de pe site-ul oficial al Institutiei Prezidentiale Ungare. Comunicatul mai sustine ca toate vizitele oficiale si private ale lui Solyom in statele vecine au luat in considerare "parteneriatul stabilit si prin intelegeri euroatlantice si au avut drept scop intarirea colaborarii, respectiv sprijinirea comunitatii maghiare minoritare, reprezentarea intereselor ei".

Documentul citat mai precizeaza ca un castig al relatiilor bilaterale este faptul ca fiecare tara respecta cultura si istoria celeilalte prin sarbatori demne. Atat Romania cat si Ungaria considera ca un principiu de baza preocuparea fata de conationali din cealalta tara, mai sustine documentul, fapt dovedit si prin vizita recenta a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in Ungaria.

"In acest spirit a pregatit Institutia Prezidentiala si Ministerul de Externe vizita presedintelui Solyom Laszlo programata pe duminica. Seful statului, in consens cu Guvernul Ungariei, considera ca vizitele reciproce ale conducatorilor tarilor vecine contribuie la intarirea incredereii si daramarea prejudecatilor, motiv pentru care el doreste sa continue aceste practici", se arata la finalul comunicatului de presa.

Directorul aeroportului "Transilvania" din Targu Mures, Stefan Runcan, a declarat, insa, ca avionul militar cu care soseste presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, la Tg Mures are aviz de survol si aterizare pentru duminica, in jurul orei 17:00.

"Noua nu ni s-a comunicat ca ar fi anulat zborul. Ni s-a cerut permisiunea si am acceptat. Oricum, comunicarile se fac direct la MApN, fiind vorba despre un avion miliar. La aceasta ora nu sunt modificari", a declarat Runcan, citat de Ziare.com.

Cele mai citite

Ninsori abundente la munte și precipitații mixte în toată țara

Cod galben de ninsori în zonele de munte din Suceava, Neamț și Harghita Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare cod galben de...

Bursa de Valori București în creștere: Indicele BET urcă cu 2,3%, toate companiile majore pe plus

Luni dimineață, Bursa de Valori București (BVB) continuă trendul ascendent început săptămâna trecută, cu indicele principal BET în creștere cu 2,3%. Avansul vine pe fondul...

Șansă pentru Ionuț Radu. Palermo, interesată de portarul român

Ionuț Radu (27 de ani) ar putea avea o nouă oportunitate în cariera sa, după ce Palermo, echipă din Serie B, și-a manifestat interesul...
Ultima oră
Pe aceeași temă