37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialScandalul Fin.CO.GE.RO, la final după 13 ani

Scandalul Fin.CO.GE.RO, la final după 13 ani

Scandalul dintre Primăria Constanţa şi investitorii de la Fin.CO.GE.RO a ajuns la final, după 13 ani de procese. Primarul Radu Mazăre a anunţat, ieri, în şedinţa de Consiliul Local, că reprezentanţii primăriei au semnat  un contract cu italienii. ”Prin semnarea acestui acord, 80% din problemele noastre sunt rezolvate”, a spus edilul. Acordul prevede că investitorii renunţă la concesiunea de pe strada Mihai Eminescu, de circa 10.000 de metri pătraţi, dar şi la o parte de 10.000 de metri pătraţi din concesiunea de circa 60.000 metri pătraţi din cartierul Faleză Nord. Au fost câteva ore de discuţii, în timpul cărora Radu Mazăre s-a enervet şi a plecat, dar care au fost continuate de viceprimarul Decebal Făgădău. Primarul nu îşi explică nici acum de ce a renunţat Fin.CO.GE.RO la concesiune.

În ciuda acestui acord, procesele dintre cele două părţi continuă. Până acum au existat 54 de dosare în instanţă. Primăria trebuie să plătească 14 milioane de euro investitorilor, printr-o hotărâre definitivă, în contul lucrărilor de infrastructură edilitară pe care acesta l-a efectuat. Suma este eşalonată pentru 15 ani. ”Investitorul a cerut numai 13 milioane euro, instanţa a decis că trebuie să le acordăm 14”, a comentat Radu Mazăre. Un alt proces pe rol se referă la plata unei sume de trei milioane de euro, dar lucrurile nu se vor opri aici. Italienii vor mai lucra în zonă, vor emite facturi primăriei, aceasta le va contesta în instanţă, iar judecătorii vor decide care este suma pe care municipalitatea trebuie să o plătească. Sunt bani mulţi, iar plata lor într-o singură tranşă ar fi riscat să blocheze activitatea primăriei, spune edilul.

ISTORIC

Contract semnat în anul 2000

Reamintim că în luna iunie 2000, primarul în funcţie al municipiului Constanţa, Gheorghe Mihăieşi, a semnat un contract de concesiune a unui teren de peste 50.000 de metri pătraţi cu firma italiană Fin.CO.GE.RO pentru construirea a patru turnuri de 13 etaje, 126 de vile şi un parc în cartierul Faleză Nord. În contractul încheiat se stipulează că Primăria are obligaţia să realizeze pe cheltuiala sa toate lucrările de urbanizare necesare, respectiv străzi, canalizare, parcări, spaţii verzi, parcuri, pieţe. În anul 2001, după ce a devenit primar, Radu Mazăre a contestat acest contract, dar în 2004 Tribunalul Constanţa a hotărât că Primăria trebuie să facă lucrările de sistematizare şi utilităţi edilitare, iar în cazul în care nu se întâmplă acest lucru firma italiană poate efectua lucrările respective pe cheltuiala Primăriei Constanţa. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă