36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialSCANDALOS: Parlamentul European, acuzat că îngrădeşte libertatea de exprimare. Vezi FOTO

SCANDALOS: Parlamentul European, acuzat că îngrădeşte libertatea de exprimare. Vezi FOTO

Cenzorii Parlamentului European au pus benzi roşii şi ulterior benzi de culoare neagră peste  fotografiile expuse pe holurile instituţiei europene cu ocazia comemorării accidentului aviatic de la Smolensk (Rusia), soldat cu moartea oficialilor polonezi, între care se află şi preşedintele ţării, Lecj Kaczynski. Informaţia a apărut pe blogul europarlamentarului Monica Macovei.

„Fiecare fotografie are câte un text scurt cu explicaţii şi comentarii. Peste texte s-a pus o bandă roşie, cu explicaţia că fotografiile sunt suficient de grăitoare, iar textele ar fi lezat solemnitatea şi demnitatea comemorării! Decizia a fost luată de chestori. În faţă fotografiilor stau angajaţi ai serviciului de securitate al Parlamentului European că nu cumva să dezlipim bandă roşie. Parlamentul European este un loc al diversităţii opiniilor, iar gestul de astăzi este unul trist„, scrie Macovei pe blog.

Expoziţia „Adevăr şi memorie” pentru comemorarea unui an de la tragedia de la Smolensk, deschisă în Parlamentul European, a fost organizată de 3 europarlamentari polonezi din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor şi de Independent Media Foundation.

Sunt expuse fotografii cu resturile avionului, fotografii de la înmormântare. În accidentul aviatic au murit 96 de politicieni din elită poloneză care urmau să participe la ceremoniile de comemorare a masacrului de la Katyn, unde, în al doilea război mondial sovieticii au fost asasinat circa 10.000 de ofiţeri polonezi. Polonezii au fost nemulţumiţi de rezultatele anchetei care indicau drept cauza a accidentului aviatic eroarea de pilotare. Ei suspectează că avionul ar fi fost doborât cu complicitatea autorităţilor ruse, iar expoziţia „Adevăr şi memorie”, organizată pe holurile Parlamentului European, atrage atenţia asupra acestei suspiciuni, explică surse europarlamenntare.

Puteţi vedea fotografiile din expoziţia „Adevăr şi memorie” în documentul ataşat articolului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă