14.4 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialScandal politic la Chisinau pentru limba romana

Scandal politic la Chisinau pentru limba romana

Parlamentarii de la Chisinau s-au certat vineri, in sedinta legislativului, din cauza denumirii limbii de stat din Republica Moldova, relateaza Rompres. In timp ce deputatii comunisti au insistat ca limba de stat este 'limba moldoveneasca', cei ai opozitiei au sustinut ca limba vorbita de locuitorii din partea stanga a Prutului este limba romana, transmit agentiile de presa de la Chisinau.
Atmosfera s-a incins, cand in timpul rezervat declaratiilor politice, parlamentarii comunisti au pus intrebari in limba rusa adjunctului ministrului sanatatii Mircea Buga, iar acesta le-a raspuns tot in limba rusa.

Deputatul Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD), Gheorghe Susarenco, i-a admonestat pe colegii de partid ai presedintelui Vladimir Voronin, indicand ca 'exista deputati care stau de 20 de ani in parlament si nu au invatat inca limba romana sau de stat, cum le place comunistilor s-o numeasca'. El a cerut ca de la tribuna parlamentului de la Chisinau sa se vorbeasca exclusiv in limba romana.    
In timpul interventiei sale, deputatii comunisti au protestat zgomotos in sala, facand trimitere la Constitutie, care stabilieste denumirea de 'limba moldoveneasca'.
Presedintele parlamentului moldovean, Marian Lupu, a incercat sa calmeze spiritele, afirmand ca, prin actiunile lor, parlamentarii de la Chisinau trebuie sa contribuie la consolidarea societatii si nu la dezbinarea ei. 'Fiecare are dreptul sa numeasca cum doreste limba pe care o vorbeste', a recomandat, pe un ton conciliant, presedintele parlamentului.

Dupa aceasta interventie a urmat o sesiune de invective reciproce. In finalul reuniunii parlamentului moldovean, deputatul comunist Victor Stepaniuc a continuat dezbaterea pe subiectul limbii, afirmand ca termenul de 'limba romana' in actele legislative ar contraveni normelor constitutionale ale Republicii Moldova. El a facut referire la perioada anilor 1991-1993, cand in declaratiile si hotararile oficiale ale Republicii Moldova exista doar termenul de limba romana. In opinia lui Stepaniuc, aceste lucruri ar fi fost corectate in Constitutia Republicii Moldova, care in art.13 contine explicit referire la asa-numita 'limba moldoveneasca'. Stepaniuc a recunoscut ca desi in Declaratia de Independenta este utilizat termenul 'limba romana', aceasta ar fi un document adoptat printr-o hotarare, in timp ce legea despre limba de stat este o lege organica, avand deci o putere mai mare.
Opozitia nu a mai putut sa dea replica, deoarece presedintele parlamentului a declarat inchiderea sedintei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă