Cei 21 de oameni de la Mina Lonea, care s-au blocat joi seară în subteran, au ieşit la suprafaţă, după patru ore de negocieri, relatează Mediafax. Minerii sunt nemulţumiţi că admiistraţia vrea să îi oblige să intre în concediu de odihnă.
După mai multe ore de discuţii, cei 21 de mineri, dar şi conducerea Minei Lonea şi cea a Societăţii Naţionale a Huilei au convenit să reanalizeze propunerea făcută de administraţie, potrivit căreia ortacii ar fi obligaţi să intre în concediu de odihnă la sfârşitul lunii.
„Motivul protestului a fost o propunere a adminsitraţiei de a rămâne fiecare miner în patru zile de concediu în decursul lunii acesteia, începând cu 25. Am discutat cu ei, am luat hotărârea să ieşim afară să discutăm cu directorul general”, a declarat inginerul-şef Securitate şi Sănătate în Muncă în cadrul Societăţii Naţionale a Huilei (SNH), Gabriel Petrescu.
Potrivit sursei citate, minerii nu pierd „absolut nimic”, dacă va fi aplicată propunerea conducerii SNH.
„Minerul va sta în patru zile de concediu, va lua echivalentul în bani a celor patru zile de concediu”, a mai spus Petrescu.
Reprezentantul minerilor, Vasile Păduraru, a declarat la finalul negocierilor, că ortacii nu sunt de acord cu cele patru zile de concediu de odihnă.
„Noi avem două abataje (locuri de muncă – n.r.) care nu pot fi lăsate de izbelişte nouă zile. Fiindcă nouă zile de pauză înseamnă cele patru zile de concediu ale noastre plus zilele de weekend şi ziua de Rusalii. Ne-au spus că aşa nu vor avea bani să ne dea. Şi atunci să se hotărască: nu au bani sau nu este loc pentru huilă la Mintia„, a spus Păduraru.
Directorul Societăţii Naţionale a Huilei, Nicolae Drăgoi, declara că decizia celor patru zile de concediu vine ca urmare a faptului că societatea pe care o conduce a primit în luna iunie doar o comandă de 80.000 de tone de huilă de la Complexul Energetic Hunedoara. Asta pentru că silozul de la Mintia este încă plin în urma importului masiv de huilă contractat anul trecut.
Un număr de 21 de mineri de la Mina Lonea au refuzat, joi seară, să iasă la suprafaţă la terminarea programului de lucru, nemulţumiţi de propunerea pe care a făcut-o conducerea SNH, potrivit căreia la finalul lunii iunie toţi angajaţii de la minele viabile ar trebui să intre în concediu de odihnă timp de patru zile.