14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialScandal asigurat in Congres - 20.000 de trupe suplimentare

Scandal asigurat in Congres – 20.000 de trupe suplimentare

Potrivit unor informatii scurse de la surse de la Casa Alba si Pentagon, planul presedintelui american George W. Bush pentru obtinerea unei victorii in Irak, programat sa-l anunte azi-noapte la ora 2,00 GMT, prevede sporirea numarului de soldati americani cu pana la 20.000 de militari, o masura care este posibil sa declanseze un razboi constitutional intre presedinte si Congres, dominat de opozitia democrata dupa alegerile din luna noiembrie.
Grosul acestor trupe ar urma sa fie desfasurate in Bagdad, a carui securizare ar reprezenta primul pas spre securizarea intregii tari si in cele din urma spre retragerea fortelor americane din Irak. De altfel, potrivit Washington Post, discursul lui Bush ar argumenta ca „avem nevoie de mai multi soldati in Irak pentru a avea mai putini”.
O a doua prevedere, inspirata se pare de raportul redactat de Grupul de Studiu pentru Irak, consta in fixarea unor obiective clare pentru guvernul irakian in materie de politica economica si de securitate. Guvernul irakian ar trebui sa fie capabil sa preia controlul total asupra tarii pana cel mai tarziu in luna noiembrie a acestui an, un obiectiv mai mult decat ambitios. Potrivit New York Times, Bush ar urma sa solicite o participare sporita a minoritatii sunnite la procesul politic, precum si accelerarea distributiei veniturilor provenite din vanzarile de petrol.
In al treilea rand, presedintele american propune acordarea unui ajutor economic de un miliard de dolari guvernului irakian pentru crearea de locuri de munca si securizarea zonelor periculoase.

Democratii, furiosi

Liderii democrati, atat din Camera Reprezentatilor, cat si din Senat, au declarat inca dinainte de speech ca se opun a ceea ce ei au numit, cu un termen imprumutat din retorica disputei privind razboiul din Vietnam, „escaladarea” razboiului prin sporirea numarului de militari, singura propunere a lui Bush care pare sa aiba importanta reala in politica americana. Democratii, care considera ca au primit un mandat popular pentru retragerea trupelor din Irak, intentioneaza, potrivit New York Times, sa adopte, in ambele Camere, o rezolutie prin care sa se opuna cresterii fortei militare din Irak. In masura in care presedintele este comandant suprem si nu trebuie sa ceara aprobarea Congresului pentru aceasta masura, rezolutia nu ar avea decat efecte simbolice. Democratii spera sa se bucure si de voturile republicane, ceea ce ar reprezenta pentru publicul american un semnal ca presedintele este complet izolat din punct de vedere politic.
Aripa de stanga radicala a Partidului Democrat, condusa de influentul senator Edward Kennedy, doreste insa sa mearga chiar mai departe. Kennedy a anuntat ca va introduce in Senat un proiect de lege prin care sa ii refuze lui Bush finantarea necesara sporirii trupelor daca acesta nu va solicita Congresului o autorizare clara in acest sens. Daca legea va fi aprobata, ar urma o disputa constitutionala privind decizia in materie de politica de aparare si multi democrati se tem ca republicanii ar putea specula propunerea lui Kennedy, pentru a-i acuza de defetism si lipsa de patriotism.

Pentagonul, nefericit

Potrivit Washington Post, nici responsabilii militari americani nu sunt foarte incantati de decizia de crestere a fortei din Irak. Mai intai, pentru ca nu prea mai au de unde sa ii ia, in conditiile in care in Irak se afla deja 132.000 de soldati americani si, in al doilea rand, din cauza lipsei unor garantii politice de securitate. Ofiterii din cadrul Statelor Majore Reunite si-au exprimat scepticismul cu privire la vointa politica a guvernului irakian de a reprima militiile siite, precum cea a lui Moqtada al Sadr, care are 30 de deputati in parlament si cinci ministri. Pe de alta parte, considera generalii americani, mai multe trupe inseamna mai multe tinte pentru Al Qaeda.

Cifrele razboiului
– Soldati americani: 132.000
– Alti soldati din coalitie: 16.000 din 27 de tari
(600 din Romania)
– Brigazi de lupta americane: 15
– Consilieri/instructori militari: 4000-5000
– Nivel maxim al fortelor americane: 160.000, in ianuarie 2005
– Soldati americani morti in Irak: 3005
– Soldati raniti in lupta: 22.800
– Cheltuieli lunare de razboi: 8,4 miliarde de dolari
– Costul total de la Invazie: 350 miliarde USD
(estimare AFP)
– Morti irakieni: intre 50.000 si 650.000
– Forte irakiene: 323.000 de oameni

Cele mai citite

A intrat cu o armă în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin. Bărbatul a fost reținut

Un bărbat a intrat cu pistolul în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin, acesta fiind reținut ulterior de polițiști. Individul a pus arma pe...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...

Compania care a primit premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“

Compania românească „Plafar“ a câștigat premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“ la Gala Excelență în Business. „Companii Românești cu tradiție. Plafar a câștigat premiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă