Fostul proprietar al societatii „UTEPS” SA Alba Iulia, consilierul local PNL Ioan Lazar, a esuat in intentia de a obtine in Justitie desfiintarea pe cale conventionala a contractului de vanzare-cumparare, incheiat in 2000, cu fostul Fond al Proprietatii de Stat (FPS).
Doua instante din Alba Iulia au respins „actiunea in constatare” formulata de SC „Satex” SRL Alba Iulia, fost actionar majoritar la „UTEPS”, prin care s-a solicitat desfiintarea contractului cu data de 15 mai 2003. Uzina a reintrat in proprietatea statului in a doua parte a anului 2003, dupa ce actionarul majoritar nu a mai achitat ultimele doua rate din contractul de vanzare-cumparare.
In actiunea inaintata la Tribunal, conducerea „Satex” a cerut desfiintarea contractului in 15 mai 2003, data de la care, in opinia reprezentantilor firmei, documentul nu mai produce efecte juridice. Ziua respectiva coincide cu cea a raspunsului Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la adresa „Satex” prin care s-a solicitat incetarea derularii contractului dintre cele doua parti.
Omul de afaceri Ioan Lazar a invocat, in adresa inaintata atunci AVAS, faptul ca „UTEPS” a fost achizitionata cu datorii de 80 de miliarde lei care au afectat functionarea societatii, iar miscarile sindicale care au avut loc ar fi determinat ratarea incheierii unor contracte cu firme din Occident. „Satex” a achitat pana atunci primele patru rate din contractul de vanzare-cumparare, platind peste 4,3 miliarde lei, din care o parte au reprezentat dobanzi si penalitati pentru neachitarea la timp a banilor. „Satex” ar mai fi trebuit sa plateasca putin peste un miliard de lei catre AVAS.
Reprezentantii institutiei statului au precizat atunci ca nu poate fi vorba despre incetarea contractului, ci numai despre desfiintarea acestuia in conditiile prevazute de document. Prin urmare, in 7 iulie 2003, AVAS a invocat prevederile contractuale (pactul comisoriu in cel mai inalt grad) care reprezentau manifestarea intentiei reprezentantilor institutiei cu privire la incetarea raporturilor dintre cele doua parti.
„Prezenta actiune nu justifica interes intrucat contractul este desfiintat de drept in virtutea operarii pactului comisoriu de ultim grad, care reprezinta manifestarea de vointa irevocabila a AVAS cu privire la desfiintarea de drept a contractului pe cale conventionala, aceasta operand intre parti fara interventia instantelor de judecata. Concluzia care se desprinde este aceea ca „Satex” se afla in culpa fata de clauzele contractuale, neachitand contravaloarea a doua rate succesive.
Notificarea din 07.07.2003, prin care AVAS a invocat existenta pactului comisoriu, reprezinta momentul de la care se considera desfiintat contractul”, se precizeaza in intampinarea institutiei statului semnata de presedintele interimar al Autoritatii, Giliola Ciorteanu, act ce a fost depus la dosar.
„Satex” SRL a pierdut procesul atat la Tribunalul Alba, cat si la Curtea de Apel Alba Iulia, ultima instanta pronuntand sentinta in 6 ianuarie 2006. De mentionat ca AVAS a pierdut procesul intentat firmei lui Ioan Lazar in scopul recuperarii celor doua rate contractuale neachitate, in valoare de 1,1 miliarde lei vechi.
Faptul ca, in opinia reprezentantilor AVAS, contractul de privatizare al SC „UTEPS” SA este desfiintat de drept pune semne de intrebare asupra scopului actiunii juridice sustinute de patronul „Satex”. Foarte probabil s-a dorit obtinerea anularii contractului prin intelegerea partilor, pentru a se obtine desfiintarea contractului din „culpa” firmei din Alba Iulia.
In conditiile in care la nivelul AVAS, „Satex” este o societate aflata in „culpa” din punct de vedere al derularii unui contract, firma respectiva nu mai poate participa la licitatiile organizate de institutie.