40 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialSatenii din Cosmesti au cerut cercetarea penala a conducerii barajului de la...

Satenii din Cosmesti au cerut cercetarea penala a conducerii barajului de la Calimanesti

Un grup de 67 de locuitori ai comunei Cosmesti, carora revarsarea apelor le-a distrus casele, au depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati, in care cer cercetarea si pedepsirea administratiei barajului de la Calimanesti, judetul Vrancea, pentru ca in zorii zilei in care s-a produs prapadul de la Cosmesti au fost deversate debite de apa carora digurile de aparare nu le puteau face fata, iar avertizarile au venit prea tarziu.

Debit de 4.280 mc/s, desi digul rezista pana la 3.000!

In noaptea dinaintea producerii viiturii pe Siret, pe faxul Primariei Cosmesti au fost primite, de la Directia Apelor „Siret”, Sistemul de Gospodarire a Apelor Vrancea, mai multe atentionari hidrologice referitoare la cresterea debitelor deversate de la barajul de la Calimanesti peste valoarea de 3.000 mc/s, care este limita debitului la care rezista digurile de la Cosmesti. In noaptea de 12/13 iulie, la ora 3.00, este trimisa o prima atentionare hidrologica, 1.283/13.07.2005, conform careia, incepand de la ora 02.30, pe Siret era deversat un volum de apa de 2.213 mc/s. Ceva mai tarziu, pe faxul Primariei Cosmesti este primita informatia hidrologica nr. 1.290/13.07.2005, de la ora 6.00, conform careia, incepand cu ora 5.30, de la Acumularea Calimanesti este deversata o cantitate de apa de 3.350 mc/s, peste debitul de rezistenta a digului. La ora 8.00, este trimisa informatia hidrologica nr. 1.294/13.07.2005, prin care este facuta avertizarea catre Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Vrancea, SGA Vrancea si SCA Galati ca „incepand cu ora 8.00, din acumularea Calimanesti, judetul Vrancea, debitul defluent este de 4.280 mc/s”. Adica aproape o data si jumatate mai mult decat debitul pana la care rezistau digurile de la Cosmesti. Daca asta ar mai fi contat, oricum atentionarea a venit prea tarziu: la ora 7.20, in conditiile in care viitura de la Cosmesti s-a produs la ora 7.10. Iar distanta de la barajul de la Calimanesti pana la Cosmesti este de numai 10 kilometri. In momentul in care s-a produs viitura la Cosmesti, informatiile furnizate de la Acumularea Calimanesti erau ca barajul fusese depasit de ape. Aceasta confirma acuzatiile satenilor din Cosmesti ca de la baraj ar fi trebuit deversate din timp debite mai mari de apa, sub limita de rezistenta a digurilor, ca sa nu fie nevoie de cresterea deversarilor la debitul distrugator de 4.280 mc/s si nici sa nu se intample ca barajul sa fie depasit.

„Se impune luarea unor masuri”?!

Avertizarea de dupa producerea viiturii se incheie cu un paragraf in care se spune: „Se impune luarea masurilor corespunzatoare pentru evitarea oricaror pagube”. Era prea tarziu pentru ca, macar teoretic, aceasta formula birocratica sa aiba vreun sens. Acum, statistica matematica a distrugerilor este sumbra: gospodarii distruse – 521; 6 km de drum comunal distrus; 80 de metri de diguri afectate; 340 de hectare de culturi agricole inundate; alte 56 de hectare de padure si 104 hectare de pasune inundate; o scoala, o gradinita si o biserica au fost distruse. Au fost evacuate 710 persoane, alti 770 de locuitori fiind salvati de pe acoperisurile caselor cu elicopterele sau de echipele de interventie cu barci de asalt. Situatia de la Cosmesti nu era una de ignorat, in conditiile in care, inca de pe vremea inundatiilor de la inceputul lunii mai, malul drept al Siretului se prabusea zilnic, punand in pericol digul de protectie al satului Cosmesti Vale.

Unde-i tobosarul satului de odinioara?

Situatia reclamata de satenii din Cosmesti a si inceput sa devina cauza de razboi intre putere si opozitie. Dincolo de toate declaratiile politicienilor, care se vor acuza reciproc ba de ingineriile financiare ale PSD cu fondurile pentru consolidarea digurilor, ba pentru faptul ca actualul guvern nu a administrat cum trebuie criza, problema satenilor din Cosmesti este una singura: institutiile statului nu au functionat cum trebuie, nu au fost anuntati la timp despre viitura distrugatoare de pe Siret. In urma cu cateva sute de ani, asa ceva nu s-ar fi intamplat la Cosmesti, pentru ca obstea ar fi pus oameni de paza pe malul Siretului, iar tobosarul comunei ar fi batut toba pe ulitele din Cosmesti Vale, anuntand pericolul. Revarsarea distrugatoare ar fi fost anuntata din timp de clopotele bisericilor. Cu faxul, e ceva mai greu. In cursul vizitei in judetul Galati, intrebat daca va cere o ancheta in cazul deversarilor de la Calimanesti, presedintele Traian Basescu ne-a raspuns raspicat: „Voi cere o ancheta totala!”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă