35.9 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialSatelitul Planck a realizat prima imagine completă a universului

Satelitul Planck a realizat prima imagine completă a universului

Prima imagine completă a universului, realizată de satelitul Plank, a fost făcută publică de către Agenţia Spaţială Europeană. Astonomii europeni au declarat că fotografia a fost făcută de satelitul Planck, lansat pe orbită în 2009, potrivit European Space Agency. După cum transmite ziare.com, specialiştii au obţinut, astfel, informaţii complexe despre felul în care s-au format stelele şi galaxiile şi a modului în care s-a născut universul.

Imaginea, care este prezentată deocamdată la o rezoluţie mică, poate oferi informaţii preţioase şi despre viaţa după Big Bang. O parte mare a imaginii este dominată de emisii difuze de gaz şi praf. Imaginea a rezultat din datele colectate de Plank în timpul primei excursii în spaţiu şi observaţii făcute între august 2009 şi iunie 2010 de astronomi.

Partea centrală a imaginii reprezintă baza galaxiei. În imagine poate fi observat şi Barnard’s Loop, o stea explodată în expansiune. Galaxia Andromeda, aflată la 2.2 milioane de ani lumină de Pământ, apare că o lumină argintie provenită de la emisiile de praf rece. Alte galaxii îndepărtate cu găuri negre apar ca puncte pe imagine.

Satelitul Planck a fost lansat în luna mai 2009 din Guiana Franceză pentru a furniza informaţii care să ajute astronomii la o mai bună înţelegere a formării lumii. Agenţia Spaţială Europeană estimează că satelitul va efectua patru scanări complete ale universului până la sfârşitul misiunii, în 2012.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă