Satelitii pot sa detecteze primul val al unui tsunami si sa avertizeze populatia locala sa se fereasca din calea lor, au declarat cercetatorii americani angajati de guvernul american, al caror studiu a fost publicat in revista Natural Hazards and Earth System Sciences, relateaza Reuters.
Expertii americani au analizat imaginile filmate de satelitii de deasupra Oceanului Indian, in timpul teribilului tsunami din 2004 care a afectat regiunea si a distrus coastele Thailandei si a zonelor invecinate. Ei au descoperit, in urma analizei, existenta unui model in apele oceanului.
"Am descoperit ca rugozitatea apei de suprafata reprezinta un bun indicator pentru forta reala a unui tsunami, de-a lungul intregii culmi a valului principal", a explicat Oleg Godin de la National Oceanic and Atmospheric Administration din Boulder, Colorado. "A fost pentru prima oara cand am putut sa urmarim propagarea unui tsunami intr-un ocean deschis", a adaugat cercetatorul american.
Un cutremur din Indonezia, extrem de puternic, a declansat acest tsunami din 2004, care a facut peste 228.000 de victime.
De atunci, guvernele lumii au decis sa construiasca cat mai repede un sistem de avertizare, construit din balize amplasate in mijlocul oceanelor, pe masura ce valurile trec pe langa acestea. Insa un astfel de sistem prezinta multe imperfectiuni, iar balizele nu pot fi amplasate chiar peste tot.
In general, un tsunami poate fi detectat doar atunci cand ajunge in ape de mica adancime. In largul oceanelor, cantitatea imensa de apa pe care el o disloca trece aproape neobservata, desi chiar si aceasta miscare, aproape insesizabila, poate fi detectata de un anumit tip de sateliti. Acestia nu acopera insa toate marile si oceanele lumii.
Cercetatorii americani au descoperit faptul ca un tsunami nascut in largul oceanului tulbura apele de suprafata de-a lungul crestei valului principal. Multi dintre satelitii obisnuiti pot sa detecteze acest model, urmarind culoarea mai intunecata a apelor de suprafata.