0.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialSatelit de cercetare, bruiat de frecvenţele radio-TV

Satelit de cercetare, bruiat de frecvenţele radio-TV

Satelitul de cercetare european Smos este bruiat, în misiunea sa de analizare spaţială a umidităţii solului terestru şi a salinităţii oceanelor, de către sistemele de radar sau de conexiunile TV şi radio din multe părţi ale lumii, informează BBC.

Zonele “problemă” sunt sudul Europei, Orientul Mijlociu şi continentul asiatic. Nici imaginile cu solul Africii nu sunt uşor de obţinut.

“Interferenţa cu care ne confruntăm ne strică semnalul pentru o parte mare din Africa, în condiţiile în care aceasta parte a lumii depinde de informaţiile cu privire la umiditatea solului pentru întrebuinţarea resurselor de apă”, explică doctorul Yann Kerr, unul dintre principalii oameni de ştiinţă din proiectul Smos.

Satelitul lansat de Agenţia Spaţială Europeană în noiembrie 2009 urmăreşte schimbările apărute în umiditatea solului, observând variaţiile undelor ultrascurte emise de pe Terra.

Studierea felului în care evoluează umiditatea solului ar putea să îmbunătăţească previziunile meteo şi precizia avertizărilor asupra evenimentelor climatice extreme, cum ar fi inundaţiile. 

Datele preliminare arată că Smos face o treabă foarte bună, adunând informaţii care ar urma să fie foarte utile hidrologilor, meteorologilor sau oceanografilor.

De pildă, satelitul furnizează date interesante despre regiunile polare, cercetătorii putând localiza zonele unde gheaţa se subţiază. Aceştia pot chiar să vadă locurile unde apa rezultată din topirea gheţarilor stă deasupra acestora.

Pentru ca astfel de informaţii să fie cât mai precise, Agenţia Spaţială Europeană lucrează deja cu autorităţile din zonele “problemă” pentru a identifica sursele de bruiaj şi a le închide.

Cele mai citite

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...

Industria zahărului, în colaps din cauza importurilor ucrainene. Ce vor cultivatorii

Industria zahărului din România este în colaps, susține Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, care solicită Guvernului să blocheze 3-4 luni,...

O companie a PMB vrea despăgubiri de doar 5.000 de euro de la firma care a întârziat finalizarea pasajului Doamna Ghica

Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., companie care realizează servicii de proiectare şi lucrări de construcție aferente obiectivelor de investiții ale municipalităţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă