1.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialȘase avioane militare americane au survolat baza de la Incirlik. Ce misiune...

Șase avioane militare americane au survolat baza de la Incirlik. Ce misiune aveau piloții din SUA

Statele Unite ale Americii (SUA) au desfășurat șase avioane de vânătoare F-16 în regiunea Incirlik (sudul Turciei), acolo unde se află o iportantă bază strategică. Avioanele au fost trimise “în susținerea luptei împotriva grupării Statul Islamic”.

Este pentru prima dată când avioanele de vânătoare ale SUA decolează de la baza strategică de la Incirlik, de la înființarea coaliției internaționale ce bombardează gruparea jihadistă din Irak și Siria, în urmă cu un an. Acordul a fost semnat între SUA și Turcia până la sfârșitul lunii iulie, potrivit Agerpres.

În așteptarea posibilității de a desfășura aici avioane de vânătoare, SUA au lansat de la baza Incirlik drone, pentru a efectua lovituri aeriene împotriva pozițiilor SI.

O sursă de informație turcă a confirmat pentru AFP “sosirea, zilele acestea, a șase avioane americane, primele din cadrul unei operațiuni de desfășurare” a cărei componență nu a fost precizată. Aceste avioane vin dinspre Aviano, Italia, a adăugat sursa.

Potrivit agenției de presă turce Dogan, un contingent de 300 de militari americani a fost de asemenea desfășurat la această bază, pentru a coordona operațiunile terestre.

Avioanele US Air Force erau nevoite până acum să decoleze de la baze mai îndepărtate pentru a lovi ținte jihadiste, de exemplu din Iordania sau Kuweit.

Membră a NATO, Turcia a refuzat până nu demult să participe la operațiunile coaliției împotriva SI, de frică să nu favorizeze acțiunile kurzilor în Siria, care luptă acolo împotriva jihadiștilor, în apropiere de frontiera turcă. Însă, atentatul survenit la 20 iulie la Suruc (sud), care s-a soldat cu 32 de morți și a fost atribuit SI, a schimbat datele și a obligat Ankara să facă o schimbare strategică.

Cele mai citite
00:00:55

Ucraina înlătură monumentele din epoca sovietică

Oficialii din Ucraina au continuat sâmbătă cu o campanie de îndepărtare a monumentelor din epoca sovietică, în timp ce autoritățile din capitala ucraineană Kiev...
00:00:48

VIDEO. Momente emoționante! O mamă se revede cu fiica sa, după ce a fost luată prizonieră

O mamă care i-a blocat pe militanții Hamas pentru ca soțul și copilul ei să poată scăpa s-a reîntâlnit cu fiica ei de trei...

Incendiu la groapa de gunoi din Titu. Ard șapte tone de deșeuri!

Pompierii din județul Dâmbovița intervin în prezent la un incendiu care a izbucnit la groapa de gunoi din orașul Titu. Conform informațiilor furnizate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă