33.5 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecialSarkozy şi Hollande se înfruntă pe tema căsătoriei între persoane de acelaşi...

Sarkozy şi Hollande se înfruntă pe tema căsătoriei între persoane de acelaşi sex

Preşedintele francez François Hollande a declarat duminică, răspunzând îndemnului predecesorului său Nicolas Sarkozy de abrogare a legii privind căsătoria între persoane de acelaşi sex adoptate anul trecut, că acest tip de căsătorie este "mai bine înţeles" în prezent, relatează Mediafax.

Sarkozy, care doreşte să redevină preşedinte, a folosit pentru prima dată cuvântul "abrogare" sâmbătă, într-o reuniune organizată de o asociaţie creată în cadrul Partidului Uniunea pentru Mişcare Populară (UMP), principala formaţiune de dreapta, în urma unor manifestaţii împotriva căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Fostul preşedinte, care candidează pentru preşedinţia UMP, îndemna anterior la o "rescriere" a legii din 17 mai 2013 care autorizează căsătoria şi adopţia pentru cuplurile de acelaşi sex.

"Legea Taubira (numele ministrului Justiţiei Christiane Taubira) va trebui să fie rescrisă de la un capăt la atul", a declarat Sarkozy în faţa a aproximativ 3.000 de persoane, potrivit organizatorilor.

După ce a fost întrerupt de numeroşi participanţi care scandau "Abrogare!", Sarkozy a răspuns "dacă preferaţi să spunem (că trebuie) abrogată legea Taubira pentru a face alta (…), conduce la acelaşi rezultat. Dar, în fine, dacă vă face plăcere, sincer, nu costă prea scump".

Sarkozy doreşte ca la primărie să se încheie două tipuri de "mariaj", şi anume o căsătorie pentru heterosexuali şi o uniune specifică pentru homosexuali.

De la Brisbane, în Australia, unde a participat la Summitul G20, preşedintele François Hollande a pledat duminică pentru "calm" şi "consens".

Legea Taubira, a relevat preşedintele, este de-acum "aplicată fără confruntări, inclusiv de către primari care, la un moment dat, au emis un anumit număr de îndoieli sau întrebări".

"De altfel ea este tot mai bine înţeleasă", a continuat Hollande, fiind de acord că dezbaterea poate fi redeschisă "dacă va urma o alternanţă în 2017".

Adoptând această poziţie în acest dosar, care a scos în stradă sute de mii de persoane ce se opun legii, Sarkozy îl devansează în sondaje efectuate de dreapta cu privire la alegerilor prezidenţiale pe fostul premier Alain Juppé, care s-a pronunţat pentru adopţie în cazul cuplurilor de acelaşi sex.

Această poziţie a provocat critici dure. Partidul Socialist, aflat la putere, l-a acuzat că "flatează instinctele cele mai reacţionare ale bazei sale de militanţi" cu 15 zile înainte de alegerile pentru preşedinţia UMP şi că propune "o nouă formă de segregare", cu două tipuri de căsătorii.

Nicolas Sarkozy, preşedinte în perioada 2007-2012, şi-a anunţat revenirea în politică în septembrie şi a optat să se folosească de UMP ca de o trambulină. El se aşteaptă să fie ales la conducerea acestei formaţiuni în scrutinul prevăzut pe 29 noiembrie, ceea ce i-ar permite să intre în cursa pentru Palatul Élysée în 2017.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă