14.1 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialSarkozy si Basescu au batut palma pe Nabucco

Sarkozy si Basescu au batut palma pe Nabucco

» Traian Basescu a anuntat ca Gaz de France, companie franceza de stat, se va asocia proiectului Nabucco prin care Europa Occidentala spera sa aduca gaz din Asia prin ocolirea Rusiei.

» Sarkozy a dat de inteles ca Franta ia sub aripa ei Romania, din pozitia de viitoare sefa a Uniunii Europene, asigurandu-i astfel o vizibilitate europeana mai buna.

Presedintii Nicolas Sarkozy si Traian Basescu au aratat ca parteneriatul strategic semnat intre Franta si Romania, primul pe care Franta il incheie cu o tara din Europa de Est, acopera domenii prioritare ale relatiilor bilaterale, precum dialogul politic, parteneriatul economic, mobilitatea universitara, libera circulatie a persoanelor, apararea si securitatea. Un punct important pe care cei doi presedinti l-au atins la Palatul Cotroceni a fost cel al independentei energetice. Nicolas Sarkozy a afirmat ca parteneriatul strategic va da ocazia unei colaborari active in domeniul energiei si in special al energiei nucleare, dar si al gazului si industriei de armament. Traian Basescu a dat, in plus, vestea ca Gaz de France se va ralia proiectului Nabucco, pe care Romania il sustine in continuare.
Legat de domeniul energiei, presedintii Frantei si Romaniei sunt primii care dau un semnal clar – proiectul european al conductei de gaz Nabucco ramane in picioare, dupa ce Rusia pare sa fi luat caimacul in lupta Europei pentru independenta energetica, prin pasii mari pe care i-a facut cu proiectul conductei de gaze "South Stream". "Cred ca este o incercare de revigorare a proiectului Nabucco, care nu prea s-a simtit in ultima vreme. Este un semnal bun", crede Aurelian Dochia, membru al Centrului Roman de Politici Economice. Oricat de ciudata ar putea parea implicarea Frantei in cursa contra Rusiei pentru gazele din Caucaz, ea fiind o putere nucleara care are asigurata in mare masura independenta energetica, aceasta nu trebuie sa mire, crede Dochia: "Sunt domenii industriale in care gazul nu poate fi inlocuit cu nimic. Plus ca Gaz de France este o mare companie care are si interese corporatiste pe acest subiect". Alti analisti economici ne-au remarcat faptul ca Franta este printre putinele state europene care nu au complicitati cu Rusia in ce priveste domeniul energetic.

Nicolas Sarkozy a mai dat de inteles ca il va "asocia" pe Traian Basescu la presedintia franceza a Uniunii Europene, care incepe pe 1 iulie, iar Traian Basescu a asigurat ca Franta va avea tot sprijinul Romaniei, pentru realizarea integrala a obiectivelor presedintiei europene. "Va asigur ca Romania va fi un partener de exceptie in relatia cu Franta si ca vom face ca acest parteneriat, cu o valabilitate de cinci ani, sa devina o realitate, in urma foii de parcurs, asa cum ea va fi convenita de cele doua guverne", a concluzionat Traian Basescu.
Un alt subiect pe care l-au abordat ambii presedinti a vizat domeniul militar, mai exact pozitia Frantei in republica africana Ciad, unde UE urmeaza sa trimita trupe sub comanda franceza si supraveghere ONU. Sarkozy a anuntat inca o data intentia Frantei de a "evita un conflict in Ciad, prin condamnarea ferma a pozitiei rebelilor", in timp ce Basescu a oficializat ceea ce se vehicula de mai mult timp: "Romania va participa la forta UE in Ciad, in conditiile care vor fi prevazute de Consiliul de Securitate al ONU". Concret, Romania va participa cu trupe pentru aplanarea conflictului din Ciad, fosta colonie franceza unde Franta "are interese la nivel de resurse precum diamante si petrol dinspre Nigeria, deci si la echilibrarea si stabilizarea situatiei politice", arata analistul Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor. De cealalta parte, Romania va beneficia de avantaje economice, dar si de un atu in UE. "Romania va putea discuta anumite obiective strategice in UE, cu sprijinul Frantei", socoteste Iulian Chifu.
Un astfel de parteneriat strategic presupune o relatie mult mai profunda intre doua state, decat cea pe care o au in cadrul institutiilor europene, explica Iulian Chifu. In plan simbolic, parteneriatul "marcheaza in mod clar cea de-a doua componenta majora a politicii externe a Romaniei: cea europeana. Semnand cu unul dintre pilonii europeni, Romania marcheaza un echilibru, aratand ca nu are o viziune exclusivist transatlantica", arata Chifu. seful Colegiului National de Aparare, Iulian Fota, are aceeasi viziune, ba, mai mult, crede ca relatia puternica a Romaniei cu SUA si Marea Britanie a fost interpretata gresit la noi: "Atunci cand am acordat o importanta mai mare relatiei cu SUA si Marea Britanie, nu voiam sa spunem ca ii preferam pe ei, ci ca relatia aceasta transatlantica intre Europa si SUA este foarte importanta. Dintotdeauna, principalii parteneri economici ai Romaniei au fost europenii".

CONTRADICTIE
» DivergenTe In privinTa Kosovo

Presedintele Sarkozy si presedintele Basescu au avut opinii diferite in privinta Kosovo. "Consideram ca independenta Kosovo este inevitabila, ca trebuie sa se faca in cele mai bune conditii, iar Europa trebuie sa ramana unita, ceea ce intareste convingerea ca toate tarile din Balcani – fie ca este vorba de Moldova sau altele – au pana la urma vocatia de a face parte din UE", a spus presedintele Sarkozy. seful statului roman a completat prompt, precizand ca sa nu existe "dubii" ca Romania va fi un partener loial al deciziilor Uniunii, dar nu va recunoaste independenta Kosovo, declarata unilateral. Pozitia presedintelui Basescu este in dezacord cu cea a statelor UE si SUA.

Cele mai citite

Maia Sandu a prins cutremurul din România în direct la televiziunea publică Moldova 1

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un...

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...

Maia Sandu a prins cutremurul din România în direct la televiziunea publică Moldova 1

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un...
Ultima oră
Pe aceeași temă