14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSaracie lucie de Ziua Minerului

Saracie lucie de Ziua Minerului

» Pentru prima data dupa anul 1989, minerii din Valea Jiului nu vor beneficia de prime de Ziua Minerului, serbata in data de 6 august, de Schimbarea la Fata.

» Compania Nationala a Huilei Petrosani nu are bani si, cel mult, minerii ar putea primi cadouri in loc de adaosuri salariale, dar si asta, in anumite conditii.

» Inainte de Revolutie, Ziua Minerului era serbata cu mare fast, cu mici, bere, de regula, la iarba verde si cu buzunarele pline.

» Anul acesta, minerii ar urma sa primeasca tichete-cadou, dar nu azi, ci mai tarziu.

Administratia si sindicatele din minerit incearca din rasputeri sa gaseasca o solutie buna pentru ambele parti, astfel incat minerii din Valea Jiului sa primeasca macar un cadou pentru data de 6 august, cand serbeaza Ziua Minerului. In nici un caz insa nu se vor putea acorda prime, pentru ca nu sunt bani. Compania Nationala a Huilei Petrosani nu are nici la aceasta ora un buget de venituri si cheltuieli pentru anul in curs, astfel ca nici macar nu stie pe ce sume se poate baza. Criza financiara se resimte din plin si in minerit, si din acest motiv se va inregistra o premiera, respectiv Ziua Minerului fara adaosurile salariale specifice. Reprezentantii Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului spera ca, impreuna cu administratia din minerit sa gaseasca formula favorabila atat pentru mineri, cat si pentru administratia Companiei, desi sunt constienti de problemele financiare ale mineritului din Valea Jiului.

 

"Nu dorim sa-i dezamagim pe salariati si consider ca in actuala conjunctura putem gasi o formula destul de eleganta de a putea concretiza si adaosurile salariale. Creantele sunt foarte putine, dar este normal sa cerem si noi, sindicalistii, drepturile angajatilor, pentru ca nu putem sta cu mainile in san", a declarat presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacatas, care a spus ca sumele datorate de administratie sunt mult mai mari decat cele pe care le are de incasat. Liderul sindical Lacatas a atras atentia ca sunt si multe zvonuri lansate pe piata de diverse persoane "care urmaresc destabilizarea minerilor", insa lipsa resurselor financiare a fost confirmata de directorul general al CNH Petrosani, Constantin Jujan. "Nu dam prime. Nu discutam despre bani, este exclus.

 

Nu avem cea mai buna situatie financiara ca sa ne putem permite sa dam prime. Am convenit cu sindicatele sa gasim niste solutii prin care sa le dam niste stimulente, dar numai in anumite conditii, adica sa renunte la altceva, dar este exclus sa dam stimulente in bani. Asta este situatia Companiei", a de-clarat Jujan. La ora actuala, situatia financiara a Companiei nu este deloc stralucita. Pe langa faptul ca este cel mai mare datornic la bugetul consolidat al statului, Compania are, practic, conturile goale. Desi are de incasat circa 20 de milioane de lei de la beneficiari, are datorii de 70 de milioane de lei, in special catre furnizorii de materiale.

Cele mai citite

S-a dat ordin de evacuare pentru 1200 de persoane vulnerabile

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgență a decis evacuarea celor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii Este...

Partidul lui Nehammer pierde alegerile din Austria, în fața extremei drepte

Partidul Libertăţii de extremă-dreapta din Austria se îndreaptă spre o victorie fără precedent, în alegerile generale Proiecțiile, bazate pe rezultatele inițiale, dau pentru partidul lui...

România va fi „măturată” de ciclonul Ashely, spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat duminică dimineață că România va fi afectată semnificativ de ciclonul Ashley în următoarele ore, subliniind că pericolul principal...
Ultima oră
Pe aceeași temă