28.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialSărăcia şi criza îi face să trăiască second-hand

Sărăcia şi criza îi face să trăiască second-hand

Peste 1.000 de arădeni au ieşit la Obor, cunoscuta piaţă arădeană second-hand pentru a-şi face cumpărăturile de iarnă. Criza economică şi sărăcia îi împinge pe arădeni să trăiască second-hand. Unii îşi vând obiectele din gospodării şi hainele pentru a trece mai uşor peste iarnă, iar alţii se aprovizionează, considerând că dau lovitura vieţii lor cu second-hand-ul.

Arădenii au luat cu asalt piaţa Obor, unde sunt tot mai puţine lucruri noi, în schimb abundă second-hand-ul. Sărăcia şi frica că în această iarnă nu vor putea să-şi acopere cheltuielile i-a făcut pe arădeni să-şi cumpere cât mai multe produse „la mâna a doua”. „Mi-am cumpărat pantaloni de trening, papuci de casă, o bluză groasă. Vine o iarnă grea, salariul mi-a scăzut, aşa că nu mai am altă opţiune decât cea a second-hand-ului. Pe toate trei produsele am cheltuit 10 lei”, a declarat Maria Muntean. „ Am venit cu copiii la Obor şi cu 50 de lei i-am îmbrăcat pentru iarnă. O scurtă groasă am luat-o cu 8 lei, iar blugii, cu 5 lei. Asta e viaţa care ne-o permitem”, spune Ana Gligor, mamă a doi copii care, de câteva săptămâni este şomeră. Piaţa a fost plină de produse, iar vânzătorii, mai mulţi ca altă dată. „Nu ştiu cum trecem peste această iarnă. Am scos la piaţă tot ce nu ne mai trebuie prin casă. Vând maşina de tocat carne, că acum cumperi carne tocată de la toate magazinele. E o maşină producţie rusească, cum nu mai găseşti acum. Cer 25 de lei pe ea. Vând şi haina de blană a soţiei, că e pensionară şi tot nu o mai poartă. Ieftin, 80 de lei. Dar o şi negociez. Dacă iau pe ea 50 de lei, o dau imediat”, spune Vasile Chirilă, un pensionar arădean.

Vânzări tot mai puţine

În piaţa Obor, cea mai mare căutare au avut-o însă hainele groase şi detergenţii ieftini, aduşi din Germania şi Ungaria. În schimb, cele mai slabe vânzări le-au avut vânzătorii de electronice şi pantofi de sport. Nici telefoanele celulare nu se mai caută, că în timp de criză, românii nu mai au bani pentru a comunica cu prietenii. „Din vară, afacerea merge prost. Vând mititei şi cârnaţi şi nu prea mai am cumpărători. Mă gândesc să mă mut la Hipodrom (n.r-piaţa de maşini), că acolo vine lume mai cu mulţi bani. În patru ore am vândut de 65 de lei. Foarte puţin, extrem de puţin. Nu mai au arădenii bani nici de mâncare. În urmă cu un an, duminica, vindeam de 3-4 ori mai mult”, spune Nelu Covaci. Arădenii sunt îngroziţi de iarna care se apropie şi de faptul că vor plăti facturi uriaşe la întreţinere. Mulţi dintre cumpărătorii din piaţa Obor, în urmă cu un an de zile nici nu ar fi conceput să-şi cumpere lucruri second-hand, dar veniturile scăzute nu le mai oferă acum o altă soluţie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă