0.8 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialSapte membri ai clanului "Clamparu", eliberati la Tribunalul Sibiu

Sapte membri ai clanului “Clamparu”, eliberati la Tribunalul Sibiu


Dosar de ancheta incomplet

Reprezentantii Parchetului au atacat aceasta decizie la Curtea de Apel Alba Iulia, iar in situatia in care instanta de apel va mentine decizia Tribunalului de la Sibiu, cei sapte membri ai clanului “Clamparu” vor parasi arestul preventiv, dupa mai bine de 20 de luni de detentie preventiva si vor fi judecati in stare de libertate. Echipa de avocati care a reusit sa convinga instanta de faptul ca masura arestului preventiv nu se justifica este condusa Nicolae Uca, unul dintre oamenii de lege din Sibiu cu vechi state de plata ca procuror. Acesta a declarat deseori ca experienta sa de magistrat i-a folosit enorm in momentul in care a trecut la avocatura si ca unul dintre punctele esentiale pe care le urmareste atunci cand preia apararea intr-un dosar este respectarea “ad literam” a procedurilor judiciare.
De fiecare data cand celebrul avocat a descoperit un asemenea viciu de procedura, el a reusit sa intoarca decizia instantei in favoarea clientilor pe care ii apara. Situatia nu a fost diferita nici in cazul celor sapte suspecti din grupul “Clamparu” judecati in stare de arest preventiv, iar opinia stabilita a aparatorilor a fost aceea ca dosarul nu este complet, ancheta nu a fost finalizata corespunzator pentru a ajunge in faza cercetarii judecatoresti, iar detinerea vreme de mai bine 20 de luni a celor sapte persoane in stare de arest preventiv nu este justificata.

Clamparu – cautat prin Interpol

Mai multe persoane suspectate de infractiuni grave de trafic de persoane, proxenetism si asociere pentru savarsirea de infractiuni, apropiate lui Ion Clamparu, zis “Ion de la Madrid”, un cunoscut personaj interlop stabilit de mai multa vreme in Spania, au fost arestate in mai 2004, in urma unei actiuni concertate a politistilor romani, cehi si spanioli ce viza “demontarea” unei complicate retele de trafic cu persoane pe ruta Romania-Spania. Arestarile efectuate in mai multe judete ale tarii, intre care s-au numarat Sibiul, Bacaul si Prahova, au oprit activitatea infractionala din Romania a grupului reunit in jurul lui Ion Clamparu, dar acesta din urma, desi are pe urme un mandat international de arestare, a scapat de oamenii legii si se ascunde undeva prin Madrid.

O hotarare scandaloasa

Pe baza probelor administrate si a cercetarilor intreprinse de o echipa de mai bine de 200 de anchetatori romani si straini, in luna mai 2004 s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva urmatoarelor persoane: Ion Clamparu zis “Papa”, “Cap de porc” sau “Ion de la Madrid”, Dan Mihail alias “Motanu”, Cornel Popeanu alias “Mutu”, Ovidiu Constantin Pop, Tiberiu Cosmin Matenciuc zis “Tibi”, Constantin Lucian Dinu zis “Luci”, Gelu Constantin Gabura, Nicolae Olteanu zis “Jokerul”, Bortmes Iohann Friederik zis “Sasu”, Samu Vilmos, Cristian Stefan Cioflan alias “Cristi Grasu”, Marian Stanciu zis “Marius” si Valentin Bogdan Ciufu, personaje cu domiciliul in diverse judete din tara. Desi, initial, grupul persoanelor retinute numara circa 14 persoane, doar sapte dintre acestea, mai putin Ion Clamparu, au intrat in arest preventiv si ar putea fi in curand eliberate pentru vicii de procedura aparute in timpul anchetei.

Judecat in lipsa

Seful retelei, Clamparu, este judecat in lipsa pentru aceleasi acuzatii si, potrivit informatiilor oficiale, se afla pe agenda cu infractori periculosi cautati de Interpol si serviciile politienesti din mai multe tari europene. Acestuia si persoanelor din anturajul sau le sunt imputate o serie de infractiuni grave, intre care traficul de persoane si proxenetismul ar fi fost cele care le-au permis sa stranga in anii de activitate infractionala sume de mai multe milioane de euro.
Anchetatorii sustin ca Ion Clamparu se ascunde de aproape trei ani in diverse locatii din Madrid si reuseste sa scape de fiecare data cand pe urmele sale sunt trimise forte de ordine.

Suspectul numarul unu

Practic, suspectul numarul unu in acest complicat caz de crima organizata se joaca cu nervii politistilor care sunt pe urmele lui, apare acolo unde are chef (anchetatorii au informatii potrivit carora Clamparu ar fi fost vazut de cateva ori in acest rastimp in localuri din Madrid) si dispare fara urma atunci cand are aceasta intentie. Prima concluzie logica ce se poate desprinde de pe urma unui asemenea comportament este aceea ca suspectul cautat in mai multe tari este bine informat despre miscarile oamenilor legii si asa a reusit sa scape pana acum.

Cele mai citite

Actorul Ryan O’Neal a murit

Ryan O'Neal, celebru pentru interpretarea sa în „Love Story”, s-a stins la vârsta de 82 de ani, conform declarației făcute vineri de către fiul...
00:00:27

Ministrul de externe turc: SUA sunt „singure” în vetoul de încetare a focului în Gaza

Ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat vineri (8 decembrie) că reprezentanții Ligii Arabe și ai Organizației Cooperării Islamice i-au spus secretarului de...
00:00:48

VIDEO. Momente emoționante! O mamă se revede cu fiica sa, după ce a fost luată prizonieră

O mamă care i-a blocat pe militanții Hamas pentru ca soțul și copilul ei să poată scăpa s-a reîntâlnit cu fiica ei de trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă