» Zeci de proiecte pentru construirea blocurilor intre case sunt puse in pericol la Timisoara
» O hotarare gresit intocmita a Consiliului Local a permis aprobarea lor, insa ea este ilegala
» Primaria promite rediscutarea continutului hotararii, dar prefectul este hotarat sa o atace in instanta
Cateva zeci de proiecte de urbanism pentru construirea unor blocuri in cartiere de case sunt puse in pericol din cauza unei hotarari a Consiliului Local Timisoara din aprilie 2007. Inspectoratul Teritorial in Constructii Timis a constatat ca mai multe acte necesare pentru constructii de blocuri, acordate in baza acestei HCL, sunt ilegale pentru ca nu au fost fundamentate de planuri urbanistice zonale.
Inspectoratul in Constructii (ITC) a cerut Prefecturii Timis sa anuleze acea hotarare, motivand ca legea cere ca modificarile cu privire la inaltimea constructiilor sa fie fundamentate prin plan urbanistic zonal, nu prin plan urbanistic de detaliu, cum a reglementat municipalitatea.
"Ca urmare a acestei HCL au fost emise 128 de certificate de urbanism si 10 autorizatii de constructie. Asadar, toate proiectele demarate in baza acestei hotarari de consiliu sunt ilegale. ITC cere primariei sa intre in legalitate prin intocmirea unor PUZ-uri sau sa atacam in contencios", a declarat prefectul Ovidiu Draganescu. Primarul Gheorghe Ciuhandu afirma ca se fac demersuri pentru schimbarea HCL. "In decembrie, personal am insistat ca aceasta HCL sa se rediscute pe o varianta modificata, care ar urma sa satisfaca cele doua puncte de vedere. Pe de o parte, este punctul de vedere al dezvoltatorilor, pe de alta este cel al celor care nu doresc sa fie afectati de regimul de inaltime. Trebuie sa gasim o cale de mijloc. Discutia se va relua la plenul din 29 ianuarie", a mentionat primarul. Acesta mai spune ca aceste autorizatii de constructie si certificatele de urbanism nu ar fi fost eliberate, pentru ca din 14 decembrie si pana in 14 ianuarie s-au facut arhivari la nivelul directiei de urbanism.
Un dezvoltator al unui proiect imobiliar afectat de aceasta HCL 140/aprilie 2007 a declarat, sub protectia anonimatului, ca pana acum nu a primit decat certificatul de urbanism, dar ca declararea drept ilegala a acestui act il face sa renunte la proiectul imobiliar.
"Voiam sa construiesc un bloc cu doua etaje si mansarda, dar in conditiile acestea cred ca o sa vand terenul. Dureaza sapte luni toate proiectele acestea si, ca suma, ar implica, numai proiectele, circa 15.000 de euro, bani care nu ii mai recuperez", a spus acesta.