13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialWikipedia, implicată într-un SCANDAL de ŞANTAJ. Cum au făcut bani pretinșii editori...

Wikipedia, implicată într-un SCANDAL de ŞANTAJ. Cum au făcut bani pretinșii editori ai enciclopediei online

Enciclopedia online Wikipedia este implicată într-un scandal de șantaj, după ce mai mulți escroci care pretindeau că sunt editori ai publicației le-au cerut bani mai multor oameni de afaceri pentru postarea, actualizarea și protejarea unor articole dedicate lor, informează publicația britanică The Independent. Reprezentanţii Wikipedia au blocat 381 de conturi ale editorilor falși, informează The Independent.

Totuși, anchetatorii cred că ar putea fi vorba despre o singură persoană, care se află în spatele conturilor care au şantajat victimele.

Tehnica falșilor editori era să contacteze persoanele care nu reuşeau să posteze articole despre ei sau o afacere, din cauză că textele aveau un caracter promoţional excesiv, potrivit unei surse din cadrul Wikipedia, citată de jurnaliștii britanici. Aceeaşi sursă este de părere că „editorii” erau responsabili şi de respingerea articolelor.

Apoi, infractorii le spuneau victimelor că  sunt editori sau administratori Wikipedia şi se ofereau să le rescrie articolele, să le actualizeze şi să le protejeze, contra cost.

„Am fost recunoscător că îmi va rescrie textul conform standardelor Wikipedia. La scurt timp după, un articol a apărut pe site. Editorul mi-a cerut 400 de dolari (echivalentul a peste 1.500 de lei – n.r.). Am plătit, dar după aceea, articolul a fost şters din nou. Poate că am fost naiv, dar cred că nu am fost singurul în această situaţie”, a spus managerul unei companii.

O anchetă desfăşurată de publicaţia The Independent în anul 2011 a arătat că firma de PR Bell Pottinger avea o echipă care „sorta” informaţiile negative despre clienţii lor, postate pe Wikipedia. Din această cauză, cofondatorul site-ului, Jimmy Wales, a atacat „lipsa de etică” a firmelor de lobby. Astfel, în anul 2013, site-ul Wikipedia a fost criticat, după ce a blocat 250 de lobbişti plătiţi şi alte conturi ale unor editori. 

Chiar dacă are reguli generale de etică pentru a descuraja abuzul, Wikipedia nu le interzice utilizatorilor să actualizeze paginile dedicate lor sau organizaţiilor ori companiilor pe care le reprezintă contra cost, mai ales dacă vor să corecteze informaţii incorecte. 

Cele mai citite

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...

România va fi „măturată” de ciclonul Ashely, spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat duminică dimineață că România va fi afectată semnificativ de ciclonul Ashley în următoarele ore, subliniind că pericolul principal...

A intrat cu o armă în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin. Bărbatul a fost reținut

Un bărbat a intrat cu pistolul în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin, acesta fiind reținut ulterior de polițiști. Individul a pus arma pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă