22.9 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialSanctiuni pentru poluare, anulate de Justitie in Bistrita-Nasaud

Sanctiuni pentru poluare, anulate de Justitie in Bistrita-Nasaud

Comisarul-sef al Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud, Gratian Morariu, a recunoscut ca institutia pe care o conduce nu a amendat nici un primar din judet pentru gunoaiele aruncate la intamplare in comunele pe care acestia le conduc sau chiar in albiile raurilor.
El si-a motivat afirmatia prin faptul ca sumele prevazute in amenzi sunt foarte mari, de ordinul sutelor de milioane de lei vechi, care pot ajunge pana la un miliard, iar cei sanctionati le contesta si in final primesc doar un avertisment din partea instantei de judecata.
„Noi ii amendam daca asa vreti (jurnalistii – n.r.), dar nu rezolvam nimic in felul acesta, fiindca in judet nu este nici o groapa de gunoi autorizata in care primariile sa poata depozita gunoaiele. Daca le dam amenzi de sute de milioane de lei vechi fara sa le oferim alternativa, se duc in instanta si contesta, iar judecatorii le dau un avertisment. Trebuie neaparat sa gasim o solutie la nivel judetean fiindca inclusiv groapa de gunoi a municipiului Bistrita nu va mai avea autorizatie de functionare din toamna acestui an. Unii primari de pe Valea Somesului aduna intr-adevar gunoaiele, dar fac mai rau atunci cand le depoziteaza langa albia raului sau le dau foc. Vine cate o ploaie torentiala si tot gunoiul ajunge in rau sau nu mai poti respira de fum. Nu stiu ce sa mai facem”, a spus Morariu.
Seful Garzii de Mediu a declarat ca nu le plange de mila primarilor, dar nici nu poate fi absurd cu ei. De altfel, joi, toti edilii vor participa la o intalnire la Consiliul Judetean pentru a decide amplasamentul viitoarei gropi de gunoi ecologice, dar si cele 7 pozitii ale unor depozite ecologice de tranzit.
De cealalta parte, directorul Agentiei de Protectie a Mediului, Stefan Muresan, a declarat ca problema depozitarii reziduurilor poate fi rezolvata daca angajatii institutiilor de mediu „ar sta cam doua trei zile in fiecare primarie sa le explice oamenilor ce sa faca”. Garda de Mediu si APM au convenit ca zilele urmatoare sa intensifice atat activitatea de consiliere, cat si cea de sanctionare a autoritatilor locale care nu isi fac datoria in ceea ce priveste activitatea de gospodarire a deseurilor.
Consiliul Judetean a obtinut aviz favorabil din partea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor pentru a demara constructia unei gropi de gunoi ecologice in care va fi investita o suma de peste 20 de milioane de euro, reprezentand finantare nerambursabila.

Cele mai citite

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...
Ultima oră
Pe aceeași temă