Consiliul Local al municipiului Galati a aprobat majorarea cu 30% a salariilor functionarilor din aparatul Primariei, pana la nivelul din decembrie 2009, dupa ce Legea salarizarii unice i-a lasat fara mai multe sporuri in ianuarie 2010, transmite NewsIn.
In februarie, atunci cand au incasat leafa pentru munca prestata in ianuarie, angajatii Primariei municipiului Galati au primit sume cu pana la 35% mai mici decat in lunile anterioare, fiindu-le taiate sporuri precum cel de confidentialitate sau cel de antena, ca urmare a aplicarii Legii salarizarii unitare. "Erau salarii chiar nedrepte, de 550 de lei, 600 de lei", a declarat, vineri, viceprimarul municipiului Galati, Nicusor Ciumacenco. Municipalitatea a hotarat sa indrepte lucrurile si a aprobat cresterea cu 30% a lefurilor functionarilor din aparatul Primariei. "Aseara (joi seara, n.r.) s-a votat o hotarare de Consiliu Local prin care salariile sa fie majorate cu 30%, pana la nivelul lunii decembrie 2009", a afirmat Nicusor Ciumacenco.
Asta in conditiile in care fondul de salarii pentru anul in curs, in cuantum de 17.650.000 lei, ajunge pana in luna octombrie, daca Primaria nu isi micsoreaza aparatul. In prezent, in institutie lucreaza 456 de persoane, dupa ce patru au iesit recent la pensie. Primaria trebuia sa aiba, insa, cu 100 de functionari mai putin, conform dispozitiei Guvernului de redimensionare a aparatelor administratiei publice locale.
Restructurarea trebuia sa fie operata inca din toamna lui 2009. Edilii o amana, motivand ca nu au incheiat analiza posturilor si a activitatii personalului. Recent, viceprimarul Nicusor Ciumacenco a anuntat ca s-a gasit, totusi, o solutie pentru a reduce cheltuielile de salarizare: anumite departamente din cadrul Primariei vor fi externalizate. Ele vor intra, insa, in componenta societatilor din subordinea Consiliului Local, ceea ce inseamna ca economiile bugetare vor fi zero, din moment ce angajatii respectivelor departamente vor fi platiti in continuare de la vistieria municipalitatii, care este cu 10% mai saraca decat anul trecut.
Astfel, bugetul municipiului Galati pentru 2010, in cuantum de 158 de milioane de euro, este cu aproape 20 de milioane de euro mai mic decat cel executat in 2009. Si asta cu toate ca, in acest an, contribuabilii platesc taxe si impozite cu 5% mai mari decat anul trecut si sunt nevoiti sa scoata bani din buzunar si pentru noi obligatii fiscale, cum ar fi taxa de ecarisaj. Aceasta taxa, introdusa pe 1 ianuarie, in scopul finantarii activitatii de eradicare a animalelor fara stapan din oras, este in cuantum de 2,5 lei pe an pentru persoanele fizice si, respectiv, 50 de lei pe an, pentru persoanele juridice.