17.8 C
București
luni, 16 iunie 2025
AcasăSpecialSalamworld, alternativa musulmană la Facebook

Salamworld, alternativa musulmană la Facebook

După eşecul celorlalte plaforme sociale dedicate musulmanilor internauţi din întrega lume, câţiva oameni de afaceri din Turcia, Rusia şi Asia Centrală au pus la punct o reţea socială care să fie o alternativă reală la Facebook, Salamworld.

Noua reţea socială este testată de utilizatori din Malaezia, Bosnia-Herţegovina, Turcia, Egipt şi Indonezia, iar până la sfârşitul anului, oamenii de afaceri vor să o lanseze în încă 12 ţări, conform BBC News.

O reţea pentru musulmanii moderni

Facebook are aproximativ 950 de milioane de utilizatori, însă nu toţi se regăsesc în aplicaţiile oferite de reţeaua de socializare concepută de Mark Zuckerberg. Aşa cum explică directorul Salamworld, Abdul-Vakhed Niyazov, dacă ar exista o alternativă la Facebook, foarte mulţi nu ar mai avea cont pe Facebook. „Sunt 250 de milioane de utilizatori musulmani pe Facebook pentru că nu există o alternativă„, a explicat Niyazov pentru Businessweek.

Cu sediul central în Istanbul, Salamworld a fost fondată de mai mulţi oameni de afaceri din Turcia, Rusia şi Asia Centrală. În prezent, compania are sedii în 12 ţări şi, până în decembrie 2012, îşi propune să aibă până la 15 milioane de utilizatori în 17 ţări. De la lansarea în septembrie a versiunii beta a plaftormei, 1000 de utilizatori din Malaezia, Bosnia-Herţegovina, Turcia, Egipt şi Indonezia o testează, pentru a identifica eventualele probleme, conform BBC News. De asemenea, Salamworld îşi propune ca, în următorii trei ani, să atragă 150 de milioane de utilizatori.

Citeşte şi Ce găseşti în prima revistă glossy pentru musulmane

Aşa cum a arătat directorul companiei, Salamworld va promova adevăratele valori musulmane. „Am creat un model de societate virtuală care răspunde nevoilor şi cerinţelor musulmanilor moderni”, a explicat Nyiazov, care este şi preşedintele Centrului Cultural Islamic din Rusia.

Salamworld va permite, ca şi Facebook, postarea fotografiilor personale şi a ideilor, dar va oferi şi consiliere online gratuită prin intermediul imamilor implicaţi în proiect, va pune la dispoziţia credincioşilor o serie de cărţi islamice sub formă de e-book-uri, dar şi ghiduri de călătorie cu restaurantele care servesc mâncare specifică, precum şi cu adresele moscheilor. Salamworld  va oferi şi ştiri din întreaga lume musulmană

Cenzurarea mesajelor indecente, a mesajelor politice şi religioase

Conducerea companiei a declarat pentru Businessweek că are fonduri pentru primii trei ani de la lansare, bani proveniţi de la oameni de afaceri din Rusia şi Asia Centrală. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al companiei a explicat că Salamworld va produce bani din reclame, aşa cum face şi Facebook-ul. 

300 milioane de musulmani internauţi reprezintă o piaţă imensă. Compania vrea să obţină venituri din publicitate, cum fac şi alte site-uri de profil: vom vinde haine şi produse specific musulmane pe site”, a arătat purtătorul de cuvânt Yavuz Kurt.

Însă nu toţi experţii consideră că Salamworld va fi un substitut pentru Facebook. Un om de afaceri din Cairo, partener la compania Ideadevelopers, Ziad Mokhtar, arată că „Facebook-ul nu contrazice Islamul. Salamworld ar avea mai mult succes dacă ar investi inteligent în aplicaţii. O altă reţea pur şi simplu nu e necesară”, a declarat el pentru Businessweek.

O altă problemă cu care se va confrunta platforma este legată de tipul de conţinut pe care utilizatorii îl vor putea posta pe site. Compania susţine că va crea filtre, care vor opri postările indecente. De asemenea, se discută de o cezurare a mesajelor politice şi religioase. „Vom vedea ce se întâmplă după lansare, dar, din fericire, ne bazăm pe Coran, care este unul singur”, a explicat Kurt.

Totodată, Salamworld trebuie să aibă grijă ca utilizatorii să nu fie plictisiţi de conţinut. „Dacă nu le dau utilizatorilor ce îşi doresc, se vor îndrepta către alte platforme, precum Facebook şi Twitter”, a explicat şi un investitor din Dubai, Sultan Sooud al-Qassemi.

Până acum, reţelele de socializare adresate musulmanilor nu s-au bucurat de prea mare succes. Muxlim.com, un site din Finlanda, lansat în 2006, a rezistat pe piaţa online un an. AlWahy, un site conceput în Londra, nu s-a bucurat de atenţia internauţilor, la fel ca şi Ikhwanbook.com, lansat în Egipt de Frăţia Musulmană.

„Platformele de socializare destinate musulmanilor nu au avut succes până acum pentru că nu se identifică corect piaţa. Musulmanii, ca toţi ceilalţi oameni, se înscriu în reţelele sociale pentru că vor să aibă contact cu ceilalţi, să afle veşti despre lume”, a explicat directorul executiv al Gallup pentru Studii Musulmane, Dalia Mogahed.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă