UPDATE: Preşedintele ales al CA al TVR, Claudiu Săftoiu, a declarat, marţi, referindu-se la protestatarii din curtea TVR, că a observat că aceştia se simt lezaţi de expresii pe care le-a folosit şi că le cere scuze public, precizând că în afirmaţiile sale s-a referit la o minoritate din rândul salariaţilor, informează Mediafax.
Citeşte mai mult
Săftoiu: În curtea TVR sunt protestatari, am observat că se simt lezaţi, le cer scuze public
UPDATE: Şedinţa de plen reunit în care trebuia validat Claudiu Săftoiu în funcţia de preşedinte director general al SRTv a fost suspendată, marţi, din lipsă de cvorum, potrivit Mediafax.
Citeşte mai mult
Şedinţa de plen reunit în care trebuia VALIDAT Săftoiu, SUSPENDATĂ din lipsă de cvorum
UPDATE: Claudiu Săftoiu a fost ales, marţi, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), urmând ca decizia să fie supusă votului plenului Parlamentului şi, dacă va fi avizată favorabil, Săftoiu va deveni preşedinte-director general al TVR, potrivit Mediafax.
Membrii CA al TVR, validaţi, marţi, de plenul Parlamentului, au votat în aceeaşi zi candidaturile lui Claudiu Săftoiu şi Valentin Nicolau la preşedinţia CA, alegându-l pe cel dintâi preşedinte-director general al TVR. Votul a fost „cu uşile închise”.
Claudiu Săftoiu a fost ales cu 8 voturi „pentru”, Valentin Nicolau a primit 2 voturi „pentru”, iar trei membri ai CA al TVR s-au abţinut de la vot, au declarat, la ieşirea din sala de şedinţe membri ai CA al TVR.
Dacă decizia membrilor CA al TVR va fi avizată favorabil de plenul Parlamentului, Claudiu Săftoiu va deveni preşedinte-director general al SRTv. Astfel, Săftoiu va reveni la conducerea TVR, mandatul preşedintelui-director general al televiziunii publice fiind de 4 ani.
Claudiu Săftoiu a mai fost validat o dată preşedinte-director general al Televiziunii Român, de Parlament, pe 3 iulie 2012. Însă fostul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a fost desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis, pe 26 septembrie, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL. Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis că hotărârea Parlamentului din 25 iunie privind componenţa Consiliului de Administraţie al SRTv este neconstituţională.
–-
UPDATE: Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, cu 258 de voturi „pentru” şi 9 voturi „împotrivă” componenţa Consiliului de Administraţie al SRTv.
Din totalul de 428 de parlamentari, la vot au fost prezenţi 267, tot atâţia aleşi exprimându-şi votul.
Parlamentarii s-au exprimat prin vot secret, cu bile.
Potrivit prevederilor legale, componenţa CA al SRTV este aprobată cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române a fost avizat favorabil, marţi, de Comisiile de cultură din Parlament, cu 23 de voturi „pentru” şi două abţineri, informează Mediafax.
Liderii grupurilor parlamentare au decis, luni, ca PDL să aibă doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie al TVR, iar PSD şi PNL să-şi retragă câte un reprezentant.
Audierile au fost foarte tensionate, însă, în cele din urmă, parlamentarii au votat „în bloc”, la propunerea UDMR, noul CA al TVR.
Potrivit Ralucăi Turcan, preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, procedura votului în bloc a mai fost folosită şi alte dăţi în Camera Deputaţilor.
„Nu cred că cei care acum se revoltă o fac cu bună credinţă, ci doar pentru că se aflau de altă parte a baricadei. Probabil că, dacă această propunere (a UDMR, privind votarea listei cu membrii propuşi, n.r.) ar fi răspuns aşteptărilor sau obiectivelor pe care le aveau, nu ar fi avut nimic de comentat”, a spus Raluca Turcan, referindu-se la faptul că, după votul Comisiilor, unii parlamentari USL au spus că audierile membrilor CA s-au făcut individual şi votul ar fi trebuit dat la fel, individual.
Cei 13 membri titulari ai noului Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române sunt: Claudiu Săftoiu şi Lucia Hossu Longin (PNL), Claudiu Brînzan şi Cristian Niţulescu (PSD), Radu Carp şi Ada Meseşan (PDL), Nicoleta Nicolicea (Grupul parlamentar Progresist), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minorităţi), Romina Surugiu (Preşedinţie), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (angajaţii TVR).
Membrii supleanţi sunt: Luminiţa Violeta Ristea şi Vasile Arhire (PSD), Dida Drăgan şi Daniela Bârsan (PNL), Ion Lucia Catrina şi Paul Călin Botez (PDL), Rostas Peter Istvan (UDMR), Andreea Ghiţă-Jalica (Minorităţi), Marius Oblu (Guvern), Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu (angajaţii TVR).
Valentin Nicolau, Sorin Burtea, Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu au fost aleşi membri titulari, respectiv supleanţi din partea salariaţilor în CA al SRTv, în urma scrutinului organizat în Televiziunea Română în data de 21 iunie 2012.
Fostul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a fost desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis, pe 26 septembrie, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL. Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis că hotărârea Parlamentului din 25 iunie privind componenţa Consiliului de Administraţie al SRTv este neconstituţională.
Deputatul independent Gheorghe Zoicaş a spus încă de la începutul dezbaterilor de marţi din Comisiile de cultură ale Parlamentului că se va retrage, pentru că nu poate să valideze încă o dată aceeaşi conducere a TVR, validată de Parlament în iunie 2012. El a mai spus că nu este de acord cu procesul de reorganizare a TVR în actuala sa formă. „Reorganizarea nu se face prin reducerea locurilor de muncă. Noi dorim să creăm locuri de muncă”, a spus el.
În momentul în care a fost audiat, Claudiu Săftoiu, propus de PNL în noul CA al TVR, a spus că programul de redresare economică a Societăţii Române de Televiziune nu a fost o invenţie a sa.
„Noul CA, odată ce va trece de plenul Parlamentului, va avea obligaţia să revină, dacă consideră necesar, în aşa fel încât să facă corecţii acolo unde este necesar. Nimic nu este bătut în cuie când este vorba de soarta oamenilor”, a spus Săftoiu, precizând că, „fără determinare şi o bună coordonare a tuturor factorilor din TVR”, acest program de redresare nu poate izbândi.
Răspunzând unei întrebări puse de senatorul PNL Cristian Ţopescu, Claudiu Săftoiu a spus că, în cazul în care procesul de restructurare şi redresare a TVR nu va mai avea loc, toţi creditorii televiziunii publice vor executa SRTv.
„În momentul acesta, peste o sută de creditori, terţi sau parteneri ai TVR îşi aşteaptă banii (…) Sunt deja acţionări din partea unor avocaţi ai firmelor creditoare care vin cu ameninţări de poprire a conturilor TVR”, a spus Săftoiu, precizând că, pe fondul datoriilor neplătite şi al unui manangement neperformant, TVR este în pericol să fie executat şi de băncile la care are împrumuturi.
„Dacă ne oprim din acest efort de restructurare, vor năvăli pe TVR ca nişte ultii. De această responsabilitate trebuie să aibă grijă atât noua conducere, cât şi partenerul social. Situaţia este foarte gravă, fără precedent”, a spus Claudiu Săftoiu, subliniind că „efortul de restructurare în TVR trebuie să continue”.
Pe de altă parte, Lucia Hossu Longin, propusă în noul CA al TVR de către PNL, le-a cerut parlamentarilor din Comisiile de cultură ale Parlamentului să fie „asociaţi” cu membrii CA şi nu adversari în acest proces de redresare. „Nu mai putem să funcţionăm cu două canale şi 3.300 de angajaţi”, a spus Lucia Hossu Longin.
La rândul său, Cristian Niţulescu, propus în noul CA al TVR de PSD, a spus că obiectivul tuturor membrilor CA este „salvarea instituţiei de la colaps”.
Şedinţa de marţi a Comisiilor de cultură ale Parlamentului a fost în multe rânduri foarte tensionată.
Astfel, audierea Adei Meseşan, propusă membru titular în CA al TVR de PDL, la Comisiile de cultură ale Parlamentului, a produs un schimb de replici dur între doi parlamentari – deputatul PSD Mădălin Voicu şi senatorul PDL Radu F Alexandru.
Ada Meseşan a subliniat că nu a fost şi nu va fi niciodată membru de partid, în niciun partid. Ea a mai spus că, între 2010 şi 2012, a avut un mandat parţial de membru titular în CA al TVR, deci cunoaşte foarte bine situaţia televiziunii publice. „Am lucrat 15 ani în presă, iar de cinci ani lucrez în consultanţă. Ca atare, am un contract de consultanţă cu PDL”, a spus Ada Meseşan. „Toţi vrem restructurare şi toţi dorim binele instituţiei. Există soluţii pentru redresarea televiziunii naţionale, sunt convinsă că este un scop comun ca televiziunea să fie funcţională”, a mai spus ea.
După ce Ada Meseşan şi-a finalizat discursul, deputatul PSD Mădălin Voicu a spus: „Mă gândesc că PDL are suficient de multe cadre ca să găsească oameni care nu pot fi contestaţi (…) Cred că un partid atât de mare ca PDL ar fi trebuit să aibă o plajă suficient de largă de persoane pe care să le propună în funcţiile importante nu numai în televiziune, dar care să nu fie contestabile”.
„Doamna Meseşan este un fel de Narcisa Iorga (membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, n.r.), pentru că a fi recomandat de către PDL, cel puţin în momentul acesta, nu este o virtute, un gir sau o calitate. Nu am nimic personal cu doamna Mesaşan, cum nu am nici cu doamna Iorga, ci pot să remarc fluctuaţii de comportament”, a mai spus Mădălin Voicu.
Comentariile făcute de Mădălin Voicu l-au făcut pe senatorul PDL Radu F Alexandru să se revolte şi să-l întrebe pe Voicu dacă are vreo întrebare pentru Ada Meseşan.
Acest lucru a generat o dispută verbală, Mădălin Voicu spunându-i lui Radu F Alexandru că nu i s-a adresat lui, ci Ralucăi Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, dorind să o întrebe dacă PDL nu a avut un om mai puţin contestabil decât Ada Meseşan pentru a-l propune ca membru titular în CA al TVR.
„Cuvântul «ţigănie» pe care îl practicaţi destul de des nu vine din partea mea (…) Eu sunt civilizat, nu sunt neam prost (…) Eu sunt chiar artist, nu politician ratat”, a adăugat Mădălin Voicu adresându-i-se lui Radu F Alexandru.
„Nu suntem la talk show aici, suntem la audieri”, a intervenit Raluca Turcan.
„Înţeleg că nu puteţi să-mi răspundeţi la întrebarea pe care am pus-o”, i-a răspuns Mădălin Voicu Ralucăi Turcan.
Ulterior, în discuţie a intervenit şi senatorul PSD Georgică Severin, care i-a spus Adei Meseşan: „Doamna Meseşan, credeţi că oamenii care cunosc activitatea dumneavoastră din ultimii ani nu ştiu că sunteţi vocea, mâna şi pixul PDL în CA?”.
Ada Meseşan însă, i-a răspuns: „Logic, dacă PDL m-a propus să fac parte din CA, normal, reprezintă, poziţia PDL”. Ea l-a sfătuit pe Severin să citească stenogramele din perioada în care ea a fost membru al CA în TVR, ca să vadă exact cum a votat.
Severin, însă, a ripostat, spunând că a citit respectivele stenograme. „Cât aţi avut interesul, aţi fost rebelă, când nu, aţi executat ce vi s-a spus”, a mai spus Severin.
Un alt subiect încins a fost cel al prezenţei parlamentarilor Cristian Ţopescu şi Mădălin Voicu în comisiile de evaluare a angajaţilor TVR, în vederea concedierii colective.
În timpul audierii lui Cristian Niţulescu, propus membru titular al CA din partea PSD, acesta a fost întrebat de Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, dacă este adevărată informaţia că din comisiile de evaluare a angajaţilor TVR fac parte doi parlamentari.
Întrebarea Ralucăi Turcan l-a determinat pe Niţulescu să spună că este publică de 48 de ore componenţa acestor comisii.
Totuşi, Raluca Turcan a insistat ca Niţulescu să spună cine sunt cei doi parlamentari, precizând că ea nu îi ştie.
„Da, există în aceste comisii două persoane care fac parte din Comisiile de cultură ale Parlamentului. Este vorba despre domnul deputat Mădălin Voicu şi despre domnul senator Cristian Ţopescu”, a spus Cristian Niţulescu. El a precizat că, aşa cum a declarat şi Claudiu Săftoiu, fostul preşedinte-director general al TVR, el consideră că „abilităţile şi profesionalismul” lui Cristian Ţopescu şi Mădălin Voicu nu constituie un impediment pentru ca aceştia să îi evalueze pe cei care, ulterior, îi vor evalua pe angajaţii TVR.
Cristian Niţulescu a mai spus că nu este vina lui şi a nimănui din CA al TVR că, „din nefericire, nu au existat propuneri din partea PDL” de oameni care să facă parte din aceste comisii.
„Aţi făcut solicitări la partidele politice să nominalizeze oameni care să îi evalueze pe angajaţii TVR?”, a întrebat ironic Raluca Turcan.
„Nu, nici vorbă. Am spus că nu au existat propuneri la modul general. Eu nu cunosc o persoană din PDL aptă să evalueze angajaţii TVR”, i-a răspuns Niţulescu.
Ulterior, Cristian Ţopescu i-a spus Ralucăi Turcan: „Aştept să-mi contestaţi prezenţa într-o comisie şi competenţa în ceea ce priveşte programele şi problemele TVR”.
La rândul său, Mădălin Voicu a afirmat: „Eu sunt om de cultură. Politician sunt de conjunctură. Nu sunt dulgher sau tâmplar sau mecanic auto şi mă duc într-o comisie la TVR”.
Senatorul PDL Radu F Alexandru le-a spus lui Claudiu Săftoiu şi Luciei Hossu Longin, care au făcut parte din CA al TVR şi au fost propuşi de PNL în noul CA, că aceste comisii de evaluare au fost făcute într-un mod partizan.
Radu F Alexandru a mai spus că el consideră „absolut utile” aceste comisii, în măsura în care, alături de experienţa domnului Mădălin Voicu şi a domnului Cristian Ţopescu, să se regăsească şi alţi specialişti.
„E o diferenţă de tratament care arată doar partizanat politic, de asta am spus că e lovitură de palat la TVR”, a spus Radu F Alexandru.
El a mai spus că Stere Gulea şi Radu Filipescu, deşi nu au dorit să facă parte din aceste comisii, se regăsesc în continuare în acestea.
Lucia Hossu Longin a explicat că pe lista cu persoane propuse să facă parte din aceste comisii se afla şi numele lui Radu F Alexandru.
„Domnul Radu F Alexandru a fost pe lista de propuneri pentru a face parte din aceste comisii, dar dumnealui a avut o emisiune la TVR şi era în conflict de interese”, a explicat Lucia Hossu Longin.
Ulterior, senatorul PSD Constantin Şerban Valeca a propus să intre în aceste comisii şi Radu F Alexandru, însă Raluca Turcan a spus că nu există o procedură pentru aşa ceva.
Turcan a mai spus că, dacă ar exista o procedură, ea ar propune ca din aceste comisii de evaluare a angajaţilor TVR să nu facă parte niciun parlamentar. „Am toată preţuirea faţă de domnul senator Ţopescu, ca profesionist de televiziune, însă, din nefericire, în momentul în care devin membri ai unui partid politic, oamenii nu mai pot să clameze acea independenţă”, a spus Raluca Turcan.
„Degeaba vorbim de depolitizare”, a spus Ţopescu, precizând că a fost evident şi din discuţiile de marţi din Comisiile de cultură că „nu se poate” acest lucru.
Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.
Totodată, CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.
TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax în 10 august.
Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.
Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.
TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.
În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.
Luni şi marţi, câteva sute de angajaţi ai Societăţii Române de Televiziune au protestat în curtea instituţiei faţă de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desfiinţate 872 de posturi. Potrivit reprezentanţilor SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.) şi angajaţii studiourilor teritoriale ale TVR protestează faţă de procesul de concediere colectivă. Totodată, în cursul zilei de marţi, sindicaliştii ar urma să depună o acţiune în instanţă prin care să conteste întregul proces de concediere colectivă, au mai spus reprezentanţii SPUS TV, pentru Mediafax.