34.8 C
București
sâmbătă, 2 iulie 2022
AcasăSpecialSabin Orcan: După 1989, Iulian Vlad a fost recuperat de SRI și...

Sabin Orcan: După 1989, Iulian Vlad a fost recuperat de SRI și chiar de SIE

Dacă vorbim despre Iulian Vlad, ultimul șef al Securității lui Ceaușescu, "trebuie să spunem ce-a făcut înainte de 1989", a subliniat, duminică seară, la B1 Tv, Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului România Liberă.

"A fost, în anii cei mai negri ai dictaturii ceaușiste, șeful Securității", a punctat Sabin Orcan.

În opinia acestuia, chiar dacă Iulian Vlad ar fi fost contra sovieticilor, "asta nu-l scuză", întrucât "și Goring a fost contra sovieticilor dar a fost judecat drept criminal de război".


Adrian Vlad, fiul generalului Iulian Vlad, ultimul șef al Securității lui Nicolae Ceaușescu, lucrează în acest moment la Corpul de Control al premierului Mihai Tudose, a dezvăluit sâmbătă jurnalistul Cătălin Prisăcariu.

În schimb, după 1989, "Iulian Vlad a fost recuperat de SRI și chiar de SIE", a subliniat Sabin Orcan.

Pe de altă parte, Petre Mihai Băcanu, fost deținut politic în ultimii ani ai comunismului, a respins ideea că Iulian Vlad ar fi fost străin de abuzurile și de crimele Securității pe care, efectiv, o conducea.

"Nu poate să spună nimeni că Iulian Vlad nu știa ce se întâmpla cu Gheorghe Ursu și cu atâția alții", a declarat, prin telefon, Petre Mihai Băcanu, în emisiunea lui Sabin Orcan de la B1 Tv.


Iulian Vlad, ultimul șef al Securității lui Ceaușescu, "nu se deosebește prea mult de celelalte vîrfuri ale Securității", a declarat duminică seară, în emisiunea lui Sabin Orcan de la B1 Tv, Petre Mihai Băcanu, fost deținut politic în ultimii ani ai comunismului și fost director al ziarului România Liberă.

Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie, care în decembrie 1989 s-a aflat în sediul CC al PCR, a făcut o declarație foarte interesantă în emisiunea lui Sabin Orcan, acuzându-l pe Iulian Vlad, care aparent trecuse de partea Revoluției, că se comporta cu "lipsă de fermitate".

Astfel, Teodor Mărieș a relatat cum se adresa generalul Iulian Vlad, prin telefon, unor unități de Securitate din România, imediat după fuga lui Ceaușescu, pentru a le convinge să nu tragă în populație: "Sunt generalul Vlad, nu știu în ce măsură îmi mai executați ordinele, vă ordon să nu ieșiți".

Iulian Vlad, care a condus Securitatea comunistă până la desființarea acesteia, a murit sâmbătă, 30 septembrie 2017.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 129: SUA trimit Kievului tehnică militară antiaeriană

UPDATE, ora 11:06: Explozii puternice au zguduit în această dimineaţa oraşul ucrainean Nikolaev (Mikolaiv), a anunţat primarul aşezării, Oleksandr Senkevici, transmite Reuters.Alarmele aeriene au...

Românii care merg în Bulgaria trebuie să știe că s-au actualizat taxele de drum

În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia autovehiculelor de transport marfă...

Sondaj: Cei mai mulți americani nu vor ca Biden să candideze pentru al doilea mandat

Şapte din zece americani nu vor ca preşedintele SUA, Joe Biden, să candideze pentru un al doilea mandat, potrivit unui sondaj. O treime dintre respondenţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă