20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăSpecialSabin Orcan: După 1989, Iulian Vlad a fost recuperat de SRI și...

Sabin Orcan: După 1989, Iulian Vlad a fost recuperat de SRI și chiar de SIE

Dacă vorbim despre Iulian Vlad, ultimul șef al Securității lui Ceaușescu, "trebuie să spunem ce-a făcut înainte de 1989", a subliniat, duminică seară, la B1 Tv, Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului România Liberă.

"A fost, în anii cei mai negri ai dictaturii ceaușiste, șeful Securității", a punctat Sabin Orcan.

În opinia acestuia, chiar dacă Iulian Vlad ar fi fost contra sovieticilor, "asta nu-l scuză", întrucât "și Goring a fost contra sovieticilor dar a fost judecat drept criminal de război".


Adrian Vlad, fiul generalului Iulian Vlad, ultimul șef al Securității lui Nicolae Ceaușescu, lucrează în acest moment la Corpul de Control al premierului Mihai Tudose, a dezvăluit sâmbătă jurnalistul Cătălin Prisăcariu.

În schimb, după 1989, "Iulian Vlad a fost recuperat de SRI și chiar de SIE", a subliniat Sabin Orcan.

Pe de altă parte, Petre Mihai Băcanu, fost deținut politic în ultimii ani ai comunismului, a respins ideea că Iulian Vlad ar fi fost străin de abuzurile și de crimele Securității pe care, efectiv, o conducea.

"Nu poate să spună nimeni că Iulian Vlad nu știa ce se întâmpla cu Gheorghe Ursu și cu atâția alții", a declarat, prin telefon, Petre Mihai Băcanu, în emisiunea lui Sabin Orcan de la B1 Tv.


Iulian Vlad, ultimul șef al Securității lui Ceaușescu, "nu se deosebește prea mult de celelalte vîrfuri ale Securității", a declarat duminică seară, în emisiunea lui Sabin Orcan de la B1 Tv, Petre Mihai Băcanu, fost deținut politic în ultimii ani ai comunismului și fost director al ziarului România Liberă.

Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie, care în decembrie 1989 s-a aflat în sediul CC al PCR, a făcut o declarație foarte interesantă în emisiunea lui Sabin Orcan, acuzându-l pe Iulian Vlad, care aparent trecuse de partea Revoluției, că se comporta cu "lipsă de fermitate".

Astfel, Teodor Mărieș a relatat cum se adresa generalul Iulian Vlad, prin telefon, unor unități de Securitate din România, imediat după fuga lui Ceaușescu, pentru a le convinge să nu tragă în populație: "Sunt generalul Vlad, nu știu în ce măsură îmi mai executați ordinele, vă ordon să nu ieșiți".

Iulian Vlad, care a condus Securitatea comunistă până la desființarea acesteia, a murit sâmbătă, 30 septembrie 2017.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șefa DIICOT, Oana Schmidt Hăineală, acuzată de Dincă în dosarul dispariției Alexandrei Macesanu  și a Luizei Melencu

Publicația Gândul a continuat seria dezvăluirilor din interviul luat în exclusivitate, din închisoare, a “monstrului de la Caracal” care au luat-o în vizor și...

Avertizare de inundații, pe râuri din șase bazine hidrografice

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râurile mici din bazinele hidrografice Vişeu,...

Aproape 4.400 de ucraineni au cerut azil în România

De la începerea conflictului din țara vecină, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. În ultimele 24 de ore a fost depusă o...
Ultima oră
Pe aceeași temă