-1.2 C
București
duminică, 23 ianuarie 2022
AcasăSpecial„Să țipe ambasadele!“ Ești sigur, Daddy? | OPINIE

„Să țipe ambasadele!“ Ești sigur, Daddy? | OPINIE

Aventura lui Daddy Dragnea se apropie de sfârșit. Individul se joacă de-a țara tot mai periculos.

Precum elefantul intrat în sufragerie, s-a apucat să spargă tot: televizor, becuri, vitrine, bibelouri.

Ayatollahul PSD se comportă de parcă singurul lui program de guvernare este distrugerea României. Își face treaba tenace, meticulos, cu o determinare specifică agenților periculoși. Comportamentul său e de “săgea-tă” a Rusiei post-sovietice. Nu e musai să fi semnat ceva cu intelectualii de la KGB. Ar putea fi doar un idiot util, împins în acest rol de situația-i tot mai disperată. Se agață de modelul rusesc – “furi și nu dai socoteală” – ca de un colac de salvare.

Șobolanul roșu de Teleorman – specie veninoasă, din familia marilor guzgani – simte fierul rece al cursei în care singur a intrat. De aceea se zbate ca bezmeticul. De aceea mușcă în stânga și-n dreapta. În numele libertății pe care nu concepe s-o piardă, amenință să distrugă tot. Guzganul se crede elefant.

Nu poate să fie prim-ministru, iar asta îl face să turbeze. Experimentează un model de guvernare de tip medieval, folosind miniștri-paravan. Te uiți bine la poza Guvernului și ce vezi? Sevil cu mustață. Carmen cu mustață. Volguța cu mustață. Rovana cu mustață. Pop cu mustață. Cuc cu mustață. Și tot așa, mustață lângă mustață, construind un personaj colectiv care se comportă perfect iresponsabil: Guvernul Dragnea 1-2-etc.

La început i-a pus mustață și lui Grindeanu. Când acesta și-a ras-o, denunțând farsa la care participase, mustața a aterizat sub nasul lui Tudose. Iată însă că rebeliunea brăileanului se produce și mai repede. Pur și simplu, modelul nu funcționează. Oricât s-ar strădui Dragnea să găsească marioneta perfectă, aceasta nu există. Sau, mă rog, ar fi fost una, dar a blocat-o Iohannis. Se numește Sevil Shhaideh. Nu întâmplător, tătăroaica a fost prima propunere pentru funcția de prim-ministru. Să nu uităm: înainte de Grindeanu și de Tudose, a fost Shhaideh. Un șoc islamic, de Crăciun, pentru creștinul popor român. A fost începutul unei serii de decizii paralizante.

Probabil că Shhaideh i-ar fi fost fidelă lui Dragnea indiferent de consecințe. Dar și ea s-ar fi confruntat cu adevărurile vieții, ale guvernării reale, așa cum li s-a întâmplat lui Grindeanu și Tudose. Aceștia și-au asumat cu umilință rolul de clone ale lui Dragnea, dar actul guvernării i-a pus în situația de a-și da mustața jos. În ciuda jurămintelor făcute patronului lor politic, nu puteau fi până la capăt Dragnea 2 și Dragnea 3.

Jupân absolut peste partid, Dragnea i-ar putea rupe gâtul lui Tudose oricând, așa cum a făcut-o cu Grindeanu. Dar Daddy nu-și poate permite acest lux. Nu acum. Nici măcar demisia lui Tudose nu l-ar aranja, pentru că opinia publică ar pune-o în legătură cu mustața teleormăneană. Pulverizarea celui de-al doilea guvern moșit de ayatollahul roșu, în mai puțin de un an, ar fi o catastrofă politică pentru Dragnea & PSD.

“Să țipe toți, și ambasadele să țipe!”, se cocoșea Dragnea săptămâna trecută, hotărât să meargă până la capăt cu legile antijustiție. Ambasadele n-au țipat, dar au lucrat. Au pus presiune pe Guvern și l-au luat la fezandat pe premierul Tudose. Mai întâi l-au rugat să nu-i permită lui Tudorel Toader să șubrezească statul de drept. Apoi au folosit pârghia infailibilă: banii.

Partenerii occidentali le-au pus în vedere borfașilor de la București că, dacă nu stopează jihadul antijustiție, vor ajunge rapid la colaps financiar. Nu vor mai primi bani nici de la UE, nici de la FMI. Nu vor mai putea plăti salariile bugetarilor și pensiile de stat, riscând o revoltă socială de mari proporții. Câteva milioane de români nu vor mai primi subvenții agricole, ceea ce ar duce la o răscoală națională. Mai grav: cel mai lovit ar fi electoratul bugetar, pensionar și rural al PSD.

Toate semnalele au ajuns la Tudose, pentru că el are responsabilitatea guvernării (Dragnea, la partid, e cu propaganda). Iar Tudose a înțeles că situația e gravă: fără banii Occidentului, guvernarea se sufocă și dispare. Condițiile Occidentului trebuie îndeplinite: fără protecție pentru corupți, fără penali la guvernare!

Cel care și-a băgat gâtul în laț, crezându-se șmecher, a fost chiar Dragnea. El s-a -sinucis în două etape:

1. ca să facă zob justiția, a încercat să mituiască segmente mari ale populației, împărțind bani cu ghiotura (salarii și pensii) și destabilizând astfel bugetul.

2. ca să împartă banii pe care nu-i avea, a mizat pe împrumuturi tot mai mari (evident, din Occident, pentru că acolo sunt banii).

Așa a rămas Dragnea fără marja de manevră în relația cu Occidentul. Așa și-a pierdut bruma de independență pe care orice lider politic o primește de la propriul popor, prin vot. De aceea nu i se poate opune lui Tudose, care-i execută oamenii din guvern ca pe păsăretul din bălțile Brăilei. Sau ca pe iepurii din crângurile Teleormanului. Iar episodul Shhaideh-Plumb-Cuc e doar începutul.

Chiar dacă încearcă să pozeze în învingător, Dragnea a fost deja înfrânt. I-au venit de hac marile democrații cu care ne-am aliat: UE și SUA. S-a crezut Erdogan de Teleorman altoit cu Kim de la Phenian, dar s-a văzut că e doar un cleptoman. Unul care în curând își va pierde și mustața.

Pentru Dragnea, miza nici măcar nu mai era păstrarea în guvern a Servilei sau a Plumbuitei, ci impunerea în locul lor a altor oameni de maximă încredere. Daddy vrea să păstreze controlul total asupra Guvernului. Și a banilor, evident.

Dar Tudose are alte planuri. A văzut ce înseamnă să fii supervizat, influențat, intoxicat permanent de cârpele lui Dragnea. Pe Carmencita de la Interne o tolerează ca o concesie pe care i-o face lui Daddy. Baronul Stănescu de la Olt e suficient de puternic ca să joace pe mâna sa, nu neapărat pe cea a lui Dragnea.

În acest joc de poker politic, președintele Iohannis trimite un avertisment sever: “Dacă și acest guvern ar cădea, cu siguranță ar trebui să-mi pun întrebarea, extrem de serios, dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze”.

Nu, PSD nu mai are de mult capacitatea de a guverna rațional. Cam din prima zi de guvernare. Acum doar târăște mortul spre groapă.

“Să țipe ambasadele!”, zice Daddy. Vorbe de clacă. Dacă vor țipa într-adevăr ambasadele, se va stinge lumina în România.  

Cele mai citite

A patra zi de grevă la STB. Doar 25% din parcul auto a ieșit pe traseu

Sute de şoferi refuză să iasă pe traseu, fiind a patra zi de grevă a angajaţilor STB. Transportul în comun din Capitală este afectat....
Ultima oră
Pe aceeași temă